ΕΛΟΠΥ: Επενδύσεις πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ στο ελληνικό ψάρι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΟΠΥ: Επενδύσεις πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ στο ελληνικό ψάρι
Ο προϋπολογισμό του 2020 για την ΕΛΟΠΥ θα φτάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε επενδύσεις που ξεπέρασαν το 1,8 εκατ. ευρώ προχώρησαν έως τα τέλη του 2019 από ιδίους πόρους, τα μέλη της ΕΛΟΠΥ, όπως είπε ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας.

Ο κ. Τουραλιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το απόγευμα της Τετάρτης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της ΕΛΟΠΥ που ξεκίνησαν το 2019 και θα συνεχίσουν όπως είπε και το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά, η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020 για την ΕΛΟΠΥ ο οποίος θα φτάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα μέλη της ΕΛΟΠΥ από 21 πέρσι είναι πλέον 23 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο κ. Τουραλιάς αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία της ΕΛΟΠΥ με την πολιτεία επισημαίνοντας: «Δίνουμε έμφαση στη διαμόρφωση εποικοδομητικής σχέσης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα επιβεβαιώνω ότι η συνεργασία μας με το υπουργείο βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο.

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την έγκριση λειτουργίας των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου».

«Σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ και υπάρχει η βούληση ώστε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να έχουμε τα πρώτα προεδρικά διατάγματα και μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. Οποιοδήποτε σχέδιο προώθησης του ελληνικού ψαριού και ανάδειξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, θα πρέπει να εδράζεται σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν πάγια θέματα αλλά ο κλάδος είναι ώριμος να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.

«Η Ελλάδα πρώτη σε αξία και ποσότητα παραγωγής στην ΕΕ σε επίπεδο υδατοκαλλιεργειών»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου ο οποίος υπογράμμισε ότι «μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετάμε για τις ΠΟΑΥ να εγκρίνονται με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με προεδρικό διάταγμα. Αυτό θα απελευθερώσει τη διαδικασία θα την επιταχύνει θα διευκολύνει και τις αναθεωρήσεις στο μέλλον».

Παράλληλα σημείωσε ότι στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 1,5 με 2 χρόνια να ολοκληρωθεί, ωστόσο όπως εκτίμησε, θα λύσει πολλά προβλήματα.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή είπε ότι η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τη θάλασσα και η επιτάχυνση διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης λειτουργίας των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη του κλάδου υδατοκαλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετά το Βrexit είναι η πρώτη σε αξία και ποσότητα παραγωγής χώρα της ΕΕ σε επίπεδο υδατοκαλλιεργειών. Το 80% της παραγωγής εξάγεται. Παράλληλα σημείωσε, ότι η Ελλάδα παράγει το 60% τσιπούρας και λαβρακιού στην ΕΕ και το 30% διεθνώς.

Τόνισε επίσης, ότι σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας έως το 2030 οι ανάγκες για αλιεύματα που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες θα αυξηθούν στο 60 με 63% έναντι του 50% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider