Από τη Μακεδονία στην Ευρώπη ταξιδεύουν τα ελληνικά μπλε μούρα (vid)

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από τη Μακεδονία στην Ευρώπη ταξιδεύουν τα ελληνικά μπλε μούρα (vid)

Από τη Μακεδονία στην Ευρώπη ταξιδεύουν τα ελληνικά μπλε μούρα «ecoBlueberries», τα ελληνικά μπλε μούρα ή αλλιώς μύρτιλα τα οποία καλλιεργεί ο Πέτρος Καρυπίδης. Η ιστορία της επιχείρησης είναι αρκετά «ταραχώδης» και αποτελεί σίγουρα ένα success story εν μέσω κρίσης.

Το ελληνικό προϊόν απευθύνεται στο ελληνικό κοινό και σίγουρα έχει προδιαγραφές εξαγωγών σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης καθώς συνάδει με τα διατροφικά πρότυπα των συγκεκριμένων καταναλωτών. Φυσικά έχουν ξεκινήσει εξαγωγές στη Γερμανία ενώ η επιχείρηση προσπαθεί να ανακάμψει από το πλήγμα που δέχθηκε το φετινό καλοκαίρι, λόγω των κατολισθήσεων στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτρος Καρυπίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας, «η ιστορία των ecoBlueberries ξεκίνησε το 2008. Φοιτητής τότε του τμήματος Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα πλαίσια ενός μαθήματος από το οικονομικό τμήμα, μαζί με άλλους 2 συμφοιτητές μου αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τα μύρτιλα, ως εργασία του μαθήματος. Κατά την διάρκεια της εργασίας αυτής συνειδητοποίησα ότι το μύρτιλο αποτελεί μία αρκετά ενδιαφέρουσα και καινοτόμο καλλιέργεια για την Ελλάδα και σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τον αγροτικό τομέα, ξεφεύγοντας όμως από τις κλασσικές εκτατικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι, πήρα την απόφαση να προχωρήσω στην καλλιέργεια του μύρτιλου.

Τα πρώτα χρόνια αφιερώθηκαν στην ανεύρεση του κατάλληλου χωραφιού, όπως επίσης και σε πειραματισμούς με το φυτό. Άμεσα αντιλήφθηκα ότι το μεγαλύτερο ρίσκο την δεδομένη στιγμή ήταν η έλλειψη τεχνογνωσίας και ότι αν ήθελα να προχωρήσω με την καλλιέργεια του μύρτιλου θα έπρεπε να μελετήσω από μόνος μου για το πως γίνεται η καλλιέργεια. Έτσι στράφηκα σε πηγές του εξωτερικού και ιδιαίτερα σε μελέτες και δημοσιεύσεις από πανεπιστήμια της Αμερικής, όπου το μύρτιλο καλλιεργείται για δεκάδες χρόνια.

Στο μεσοδιάστημα και ενώ πλέον είχα φύγει στην Σουηδία αρχικά για σπουδές και στην συνέχεια για εργασία, μαζεύοντας το απαραίτητο κεφάλαιο προχώρησα στην εγκατάσταση της καλλιέργειας τον Οκτώβριο του 2011. Η πολύτιμη παρουσία και ενεργή συμμετοχή του πατέρα μου, μου επέτρεψε τα πρώτα χρόνια της καλλιέργειας να παραμείνω στο εξωτερικό για εργασία, από όπου τελικά επέστρεψα τον Μάρτιο του 2013 για να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον αγροτικό τομέα.

Αρχικά η παρούσα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε ως μια προσπάθεια για να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με το μύρτιλο (blueberry, μπλε μούρο) και να παρέχονται πληροφορίες για την καλλιέργεια του μύρτιλλου, για την διατροφική αξία των καρπών του και τα οφέλη τους στην υγεία.

Σήμερα, η ecoBlueberries αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση και είμαστε στην θέση να παρέχουμε μια σειρά από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα όπως το κατεψυγμένο μύρτιλλο, οι μαρμελάδες, και τα φύλλα του μύρτιλλου για χρήση ως αφέψημα καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, όπως επίσης και φρέσκο μύρτιλο εποχής, από μέσα Ιουνίου έως μέσα Αυγούστου. Στόχος μας είναι να παράγουμε ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πιστοποιημένο βιολογικό, έτσι ώστε πρωτίστως να μπορούμε να το καταναλώσουμε εμείς οι ίδιοι. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να τα βρει κανείς μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα και να τα προμηθευτεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Από το 2014 και έπειτα είμαστε αδειοδοτημένο φυτώριο από τα ΚΕΠΠΥΕΛ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραγωγή φυτών μύρτιλου, το μοναδικό στην Ελλάδα με πολλαπλασιαστικό υλικό εξ' ολοκλήρου από την Ελλάδα από τις δικές μας μητρικές φυτείες και μπορούμε να καλύψουμε την οποιαδήποτε ανάγκη σε φυτά για ιδιώτες, εμπόρους και επαγγελματίες αγρότες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα μύρτιλα

Τα μύρτιλα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το οργανισμό όπως:

Προστατεύουν την καρδιά

Όπως είναι γνωστό, το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών του οργανισμού με αποτέλεσμα να προσφέρουν ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση. Τα μύρτιλα περιέχουν 38% περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ότι το κρασί. Δηλαδή, ένα μέτριο ποτήρι 120 ml κόκκινου κρασιού, περιέχει 2.04 mmol, ενώ το κρασί φτιαγμένο από μύρτιλο περιέχει 2.42 mmol.

Τα μύρτιλα μειώνουν την πίεση

Μια επίσης σημαντική ιδιότητα του συγκεκριμένου φρούτου είναι ότι βοηθάει στην πίεση. Αν είστε σε μια ηλικία που η πίεση σας αυξομειώνεται συχνά, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας, να μειώσει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος, τρώγοντας μερικά μύρτιλα εβδομαδιαίως. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal Clinic Nutrition, σε πείραμα που συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι, ο κίνδυνος υπέρτασης τους, μειώθηκε κατά 8% εξαιτίας της πρόσληψης ανθοκυανίνης.

Προστασία κατά του καρκίνου

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Agricultural and Food Chemistry τα μύρτιλα βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Εξαιτίας των φαινολικών ενώσεων που υπάρχουν στα μύρτιλα, πραγματοποιείται εμπόδιση των καρκινικών κυττάρων και του πολλαπλασιασμού τους. Επίσης, η συχνή κατανάλωση των μυρτίλων, έχουν αποδείξει πως μπορούν να επιφέρουν απόπτωση των βλαβερών κυττάρων του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία κατά του καρκίνου των ωοθηκών . Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Nurses Health διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τροφές που περιείχαν τη φλαβονοειδής ένωση που ονομάζεται kaempferol και υπάρχει στα μύρτιλα, κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα φυτοχημικά που χρησιμοποιούνται στα μύρτιλα, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider