Microsoft: «Κοντράρει» το ChatGPT επενδύοντας στην ευρωπαϊκή Mistral AI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft: «Κοντράρει» το ChatGPT επενδύοντας στην ευρωπαϊκή Mistral AI
Η Microsoft θα ενισχύσει την πρόσβαση της νεοσύστατης επιχείρησης σε νέους πελάτες καθώς παρουσιάζει τον πολυγλωσσικό βοηθό συνομιλίας τύπου ChatGPT «Le Chat» ή «the cat».

Νέα συνεργασία με τη γαλλική start-up Mistral AI, η οποία είναι και η απάντηση της Ευρώπης στο ChatGPT της OpenAI, ανακοίνωσε η Microsoft καθώς ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας επιδιώκει να επεκτείνει το αποτύπωμά του στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα επενδύσει στην επιχείρηση με διάρκεια ζωής μόλις 10 μήνες, το ποσό των 2 δισ. ευρώ για να τη βοηθήσει να ξεκλειδώσει «νέες εμπορικές ευκαιρίες» και να επεκταθεί στις παγκόσμιες αγορές, χωρίς να παρέχει περαιτέρω οικονομικές λεπτομέρειες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της Mistral θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα cloud computing Azure της Microsoft, και θα γίνει μόνο η δεύτερη εταιρεία που φιλοξενεί το LLM της στην πλατφόρμα μετά το OpenAI.

Η Microsoft θα ενισχύσει την πρόσβαση της νεοσύστατης επιχείρησης σε νέους πελάτες καθώς παρουσιάζει τον πολυγλωσσικό βοηθό συνομιλίας τύπου ChatGPT «Le Chat» ή «the cat».

Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία είναι ένα «σημαντικό» μήνυμα υποστήριξης της εταιρείας στην ευρωπαϊκή τεχνολογία.

«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η ημέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες όσον αφορά την τεχνολογική υποστήριξη της Microsoft για την Ευρώπη», είπε ο Smith στο CNBC.

«Συμφωνούμε ουσιαστικά για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη Mistral AI, ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν τα μοντέλα επόμενης γενιάς για τεχνητή νοημοσύνη στα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης μας, την υποδομή μας, άμεσα», πρόσθεσε.

Αυξανόμενος έλεγχος

Η συμφωνία έρχεται καθώς η Microsoft αντιμετωπίζει πίεση από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σχετικά με την αναφερόμενη επένδυσή της ύψους 13 δισ. δολαρίων στο OpenAI. Ερωτηθείς εάν η επένδυση ήταν μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, ο Smith είπε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να έχει μια διαφορετική προσφορά προϊόντων.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την τεχνολογία της Microsoft, δεν αφορά μόνο τα αμερικανικά προϊόντα. Αυτό θα αποτελέσει κινητήρα για τεχνολογία, καινοτομία και ανάπτυξη και στην Ευρώπη», εξήγησε.

Ο Smith πρόσθεσε ότι η επένδυση στο Mistral AI θα έχει επίσης κεφάλαια αφιερωμένα στην έρευνα και την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη θέλει, χρειάζεται και αξίζει ένα ευρύ φάσμα προσφορών», είπε ο Smith.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Φινλανδία την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας

Λαγκάρντ: Η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί - Αλλά θέλουμε αποδείξεις επιστροφής στο 2%

Τραμπ: Έφεση για το πρόστιμο των 354,9 εκατ. δολαρίων - Παραιτήθηκε η πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών

gazzetta
gazzetta reader insider insider