Η Space X κατηγορείται για παράνομες απολύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Space X κατηγορείται για παράνομες απολύσεις
Οκτώ εργαζόμενοι είδαν την πόρτα εξόδου της εταιρείας μετά την αποστολή ανοιχτής επιστολής για τις συνθήκες εργασίας στα στελέχη της εταιρείας

Η εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX κατηγορείται ότι απέλυσε παράνομα οκτώ εργαζόμενους οι οποίοι ασκούσαν κριτική στον πολυεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλό της Έλον Μασκ. Σύμφωνα με καταγγελία αμερικανικής υπηρεσίας εργασίας, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν έστειλαν ανοιχτή επιστολή στα στελέχη της εταιρείας το 2022, στην οποία ανέφεραν λεπτομερώς τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες εργασίας.

Η καταγγελία περιφερειακού υπαλλήλου στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) κατηγορεί την SpaceX ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων βάσει της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να υπερασπίζονται από κοινού καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στην καταγγελία αναφέρεται επίσης ότι όσοι είχαν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή ανακρίθηκαν πριν απολυθούν.

Οι δικηγόροι μιας από τις πρώην εργαζόμενες, της Ντέμπορα Λόρενς, φέρεται να κατηγόρησαν τη SpaceX ότι έχει «τοξική κουλτούρα».

Σε δήλωσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η κ. Λόρενς ανέφερε: «Γράψαμε την ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία όχι από κακία, αλλά επειδή νοιαζόμασταν για τους ανθρώπους γύρω μας».

Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός , η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου.

Εάν το NLRB διαπιστώσει ότι οι απολύσεις είναι παράνομες, μπορεί να ζητήσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την καταβολή των αποδοχών τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες του κ. Μασκ κατηγορούνται για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων

Τον Οκτώβριο, το NLRB κατηγόρησε την X, πρώην γνωστή ως Twitter, ότι απέλυσε παράνομα έναν εργαζόμενο για tweets που αμφισβητούσαν την πολιτική της εταιρείας. Η X αρνήθηκε την παράβαση.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει επίσης αντιμετωπίσει αρκετές καταγγελίες του NLRB, οι οποίες περιλάμβαναν ισχυρισμούς για φυλετικές διακρίσεις στα εργοστάσιά της. Η Tesla έχει δηλώσει δεν ισχύει κάτι τέτοιο ότι είναι εναντίον των διακρίσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Forbes: Ο Έλον Μασκ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2023 - Ποιοι ακολουθούν

Η Tesla πέτυχε τον στόχο για τις πωλήσεις του 2023, ωστόσο την «έφαγε» η κινεζική BYD

gazzetta
gazzetta reader insider insider