Nordic Monitor: Το Twitter μπλόκαρε λογαριασμούς Τούρκων αντιφρονούντων για να μην το αποκλείσει ο Ερντογάν από τη χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nordic Monitor: Το Twitter μπλόκαρε λογαριασμούς Τούρκων αντιφρονούντων για να μην το αποκλείσει ο Ερντογάν από τη χώρα
Σύμφωνα με τον Έλον Μασκ, η επιλογή ήταν ή να αποκλειστεί το Twitter στο σύνολό του ή να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένα tweets. Για να μην αποκλειστεί το Twitter από τον Ερντογάν σε όλη την Τουρκία, μπήκε «μπλόκο» σε λογαριασμούς αντιφρονούντων για να μην το αποκλείσει ο Ερντογάν από τη χώρα

Μία ημέρα πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, το Twitter ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση σε λογαριασμούς που ανήκαν σε έντονους επικριτές της κυβέρνησης είχαν αποκλειστεί στην Τουρκία και ότι αυτό έγινε για να αποτραπεί το πλήρες κλείσιμο του Twitter στη χώρα, αναφέρει το Nordic Monitor.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, αντέδρασε στο μήνυμα του αρθρογράφου του Bloomberg, Μάθιου Ιγκλέσιας, που περιέγραφε την απόφαση αποκλεισμού την παραμονή των εκλογών ως λογοκρισία, γράφοντας στο στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σου έπεσε ο εγκέφαλός σου, Ιγκλέσια; Η επιλογή είναι να αποκλειστεί το Twitter στο σύνολό του ή να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένα tweets. Ποιο θέλεις;». Μετά από γενικευμένες αρνητικές αντιδράσεις από τους χρήστες, το Twitter ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα έγγραφα που έλαβε από την τουρκική κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα το Twitter δημοσίευσε αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την τουρκική Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK) και προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος για αποκλεισμό της πρόσβασης στο Nordic Monitor.

«Λάβαμε αυτό που θεωρήσαμε ότι ήταν μια τελική απειλή για να σταματήσουμε την υπηρεσία - μετά από πολλές τέτοιες προειδοποιήσεις - και έτσι, προκειμένου να διατηρήσουμε το Twitter διαθέσιμο το Σαββατοκύριακο των εκλογών, λάβαμε μέτρα για τέσσερις λογαριασμούς και 409 Tweets που εντοπίστηκαν με δικαστική απόφαση», ανέφερε το Twitter σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Παγκόσμιων Κυβερνητικών Υποθέσεων.

Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν ήταν τίποτα άλλο από δικαστικές αποφάσεις που γνωρίζουν πολύ καλά οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, επομένως είναι ακόμα άγνωστο ποιος κυβερνητικός αξιωματούχος ή αρχή απείλησε να κλείσει εντελώς το Twitter.

Όλοι οι λογαριασμοί που διατάχθηκαν να αποκλειστούν με αποφάσεις δικαστηρίων που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ανήκουν σε επικριτές και αυτοεξόριστους δημοσιογράφους που έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Το Nordic Monitor έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίαζε να αυξήσει τον έλεγχό της σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στις 14 Οκτωβρίου 2022. Ο νόμος που παρουσιάστηκε ότι είχε στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, εισήγαγε εκτεταμένη λογοκρισία σχετικά με τις επιχειρήσεις της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MΙT.

Με νέα άρθρα που προστέθηκαν στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα, εισαγάγετε για πρώτη φορά το αδίκημα της «δημόσιας διάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών». Ως άτομο που διαδίδει παραπληροφόρηση ορίζεται ο οποιοσδήποτε που διαδίδει δημόσια ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή την κατάσταση της δημόσιας υγείας της χώρας, με τρόπο που μπορεί να διαταράξει τη δημόσια ειρήνη, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσει άγχος, φόβο ή πανικό στην κοινωνία. Όσοι κριθούν ένοχοι για αυτό το έγκλημα, θα καταδικαστούν σε φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια. Εάν ο κατηγορούμενος διαπράξει το αδίκημα στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία η ποινή αυξάνεται κατά το ήμισυ.

Στο πλαίσιο της υποχρέωσης που ορίζεται στον Ποινικό Κώδικα για τις ξένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτές πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και δεν θα αρκεί πλέον ο εκπρόσωπος να είναι μόνο Τούρκος πολίτης. Ο εκπρόσωπος θα πρέπει να διαμένει στην Τουρκία. Εάν η ημερήσια πρόσβαση από την Τουρκία είναι μεγαλύτερη από 10 εκατομμύρια χρήστες, ο νόμιμος εκπρόσωπος υποτίθεται ότι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένος και υπεύθυνος για τεχνικά, διοικητικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα ενώπιον του νόμου.

Η πρόθεση του νέου κανονισμού ήταν ότι το πρόσωπο που θα διορίζεται ως εκπρόσωπος της πλατφόρμας, θα διέκρινε τον κίνδυνο δίωξης και φυλάκισης, ώστε να συνεργάζεται πιο «αρμονικά» με την κυβέρνηση.

Μετά από φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν τη νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στο Twitter και στο TikTok με εντολή της κυβέρνησης. Το μπλόκο εννιάμισι ωρών στο Twitter- την πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι ακόμα κάτω από τα ερείπια μοιράζονταν τις πληροφορίες τοποθεσίας τους και όπου οργανώνονταν επιχειρήσεις βοήθειας- δημιούργησε έντονες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider