Eurobank: Δάνεια 1 δισ. σε 15.000 νέες μικρές επιχειρήσεις φέτος – Στη φαρέτρα της και 250 εκατ. του νέου InvestEU SME

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Δάνεια 1 δισ. σε 15.000 νέες μικρές επιχειρήσεις φέτος – Στη φαρέτρα της και 250 εκατ. του νέου InvestEU SME
Νέα δάνεια 1 δισ. ευρώ, κατά 20% περισσότερα από το 2022, στοχεύει να χορηγήσει φέτος η Eurobank σε μικρές επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας περίπου 15.000 νέες μικρές επιχειρήσεις. 

Νέα δάνεια 1 δισ. ευρώ, κατά 20% περισσότερα από το 2022, στοχεύει να χορηγήσει φέτος η Eurobank σε μικρές επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας περίπου 15.000 νέες μικρές επιχειρήσεις.

Δίνοντας ώθηση για ανάπτυξη και επενδύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, η Eurobank εξασφάλισε -και είναι η μόνη Τράπεζα που θα το προσφέρει στην Ελλάδα- το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη διοχέτευση πόρων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να διαθέτει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 10 Ιανουαρίου. Το προϊόν προσελκύει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ οι συμβασιοποιήσεις των δανείων που θα υπαχθούν στο InvestEU SME Competitiveness θα γίνουν με καταληκτική ημερομηνία την 23η Δεκεμβρίου 2024.

Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και έχει «δύναμη πυρός» να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που τρόπον τινά μπορεί να στηρίξει τον μισό Αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο εντάσσονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αναπτυξιακός έχει δέκα δράσεις των 150 εκατ. ευρώ η καθεμία.

Όπως αναφέρει στο insider.gr, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail της Eurobank, Ανδρέας Αθανασόπουλος, το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU δίνει λύση σε πολλές μικρές επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα για επενδύσεις, «απαντώντας» σε δύο βασικά ζητήματα που δυσκολεύουν τις μικρές επιχειρήσεις κατά τη λήψη δανείου: Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και τις απαιτούμενες, συχνά, υψηλές εξασφαλίσεις.

«Το InvestEU SME που διαθέτει η Eurobank, χρηματοδοτεί τις μικρές επιχειρήσεις με επιτόκια έως και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα του Euribor, με τα μέσα τελικά επιτόκια για τον πελάτη να διαμορφώνονται από περίπου 5% έως 7,5%. Επιπλέον, επειδή το δάνειο έχει κατά 50% εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, είναι πολύ χαμηλότερη η ανάγκη παροχής εξασφαλίσεων από πλευράς της επιχείρησης», αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος.

Στο InvestEU SME Competitiveness μπορούν να ενταχθούν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων αυτών με βιβλία γ΄ κατηγορίας που έχουν παράλληλα δανειακή έκθεση άνω του 1 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών εταιρειών).

Το δάνειο αποπληρώνεται σε μηνιαίες ή τριμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις και έχει διάρκεια αποπληρωμής έως 10 έτη. Προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της μικρής επιχείρησης, ωστόσο, το δάνειο προσφέρει σημαντική ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να πληρώνει μόνο τόκους τα 5 πρώτα χρόνια του δανείου και στη συνέχεια το κεφάλαιο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει στην πρώτη πενταετία το δάνειο και με την μορφή ορίου, εκταμιεύοντας και επιστρέφοντας τα ποσά που χρειάζεται. Σημειώνεται ότι η χορήγηση δανείων μέσω του InvestEU SME Competitiveness αφορά όχι μόνο χρηματοδότηση για επενδύσεις, αλλά και κεφάλαιο κίνησης.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην φαρέτρα της Eurobank για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνουν επίσης τα προϊόντα POS Cash Advance, Ενεργειακός Συμψηφισμός (Net Metering), Χρηματοδότηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και το Hotel Business Credit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ προσέλευσης στο roadshow της Alpha Bank - Τι συμβαίνει με MIG - Η αναχρηματοδότηση δανείων της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»- ΧΑ: Η «κόντρα» για τις τιμές και το ερώτημα των traders

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» Τράπεζας Πειραιώς - MSCI

Marfin: Ποσοστό 5,48% απέκτησε η κα Δέσποινα Ηλιοπούλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider