Endless EC: «Βλέπει» τον  υψηλότερο τζίρο στην ιστορία της το 2022 – Οι προκλήσεις και τα σχέδια για το μέλλον

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Endless EC: «Βλέπει» τον  υψηλότερο τζίρο στην ιστορία της το 2022 – Οι προκλήσεις και τα σχέδια για το μέλλον
Πώς διαχειρίζεται τις προκλήσεις της πληθωριστικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χαρτικών και απορρυπαντικών της Ελλάδας. Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

«Πλώρη» να κλείσει το 2022, προσεγγίζοντας αλλά και ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα επίπεδα των 72 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, έχει βάλει η Endless EC, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χαρτικών και απορρυπαντικών της Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται η διοίκησή της, ένας τζίρος της τάξης των 72 εκατ. ευρώ θα είναι κατά βάση πληθωριστικός και λιγότερο αποτέλεσμα όγκου πωλήσεων.

Ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο όταν η Ευρωχαρτική ΑΕΒΕ - η εταιρεία που πριν από μερικά χρόνια σύστησε σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό τα προϊόντα endless, με σήμα κατατεθέν τον κύκνο - μετονομάστηκε σε Endless EC, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στο brand που την ανέδειξε, με τους ανθρώπους της να εργάζονται σκληρά για την κατάκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα επεξεργασίας προϊόντων χάρτου «Tissue», παραγωγής υγρών απορρυπαντικών καθώς και εμπορίας ειδών προσωπικής υγιεινής και συναφών ειδών.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, η διοίκηση θεωρεί πως για το 2022 οι δείκτες κερδοφορίας θα κινηθούν έντονα ανοδικά σε επίπεδο Ebitda και κερδών προ φόρων, δεδομένης της στρατηγικής της εταιρείας για διακράτηση υψηλών αποθεμάτων από το 2014 και μετά.

Μάλιστα, στους λόγους αισιοδοξίας για την πορεία της κερδοφορίας της το 2022 η Endless EC περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ποιοτική αναβάθμιση νέων παραγόμενων προϊόντων, τα οποία είναι εφάµιλλα των προϊόντων ανώτερης ποιότητας του ανταγωνισμού, την ενίσχυση των συνεργασιών της με τους μεγάλους λιανέμπορους, τόσο σε προϊόντα endless, όσο και ιδιωτικής ετικέτας, την υψηλή διασπορά του πελατολογίου της καθώς και την αναλογική γεωγραφική κάλυψη των πωλήσεων της έναντι του ανταγωνισµού και τέλος, την ποιοτική υπεροχή της δεδοµένου του διαφορετικού mix πωλήσεων µεταξύ brand name και private label έναντι του ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κλάδο χαρτικών (και όχι µόνο), προκειµένου εάν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία, να συνεργαστεί µε σκοπό αµοιβαία οφέλη και συνέργειες, ενώ εξετάζει ένα νέο δυναµικό πρόγραµµα επενδύσεων το οποίο θα προχωρήσει εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας «η πολεµική σύρραξη στην Ουκρανία αποτελεί έναν απρόβλεπτο εξωγενή παράγοντα που έχει ήδη δηµιουργήσει προβλήµατα στο οικονοµικό περιβάλλον και είναι πολύ πιθανό οι εξελίξεις αυτές να δηµιουργήσουν γενικότερα προβλήµατα. Μολοταύτα η εταιρεία δεν έχει άµεση έκθεση στις ουκρανικές και ρωσικές αγορές και ως εκ τούτου δεν θα έχει άµεσες συνέπειες, παρά µόνο έµµεσες, οι οποίες θα είναι ίδιες για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου τοµέα δραστηριότητας».

Συγκεκριµένα δεν υφίσταται καµία σηµαντική επιχειρησιακή διακοπή λόγω διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, μη διαθεσιµότητα προσωπικού, περιορισµούς στα ταµειακά διαθέσιµα ή πηγές χρηµατοδότησης, επίπτωση αναφορικά µε την αξιολόγηση αποµειώσεων χρηµατοοικονοµικών και µη περιουσιακών στοιχείων ή σημαντικές μειώσεις στις στις πωλήσεις, τα κέρδη ή/και τις λειτουργικές ταµειακές ροές της.

Ενεργειακό κόστος και πρώτες ύλες

Τα έντονα πληθωριστικά φαινόµενα και η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι όµως έχουν άµεσο αντίκτυπο στις οικονοµικές καταστάσεις της εταιρείας, εξηγεί η διοίκηση. Αναφορικά µε το ενεργειακό κόστος, η έκθεση της εταιρείας είναι λελογισµένη, δεδοµένου ότι δεν αποτελεί ενεργοβόρα Βιοµηχανία και το ενεργειακό κόστος αντιστοιχεί σε µικρό ποσοστό των λειτουργικών εξόδων. Παρόλα αυτά, η αύξησή του επιβαρύνει το κόστος του τελικού προϊόντος. Η Endless EC έχει ήδη λάβει µέτρα επ’ αυτού µετακυλώντας γρήγορα το κόστος αυτό στις τιµές πώλησης του τελικού προϊόντος.

Η εταιρεία αντιµετωπίζει σηµαντικό κίνδυνο και από τις µεταβολές στις τιµές των πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, με τον βασικότερο κίνδυνο να αφορά στην προμήθεια πρώτης ύλης χαρτιού, η οποία αποτελεί και τη βασικότερη προµήθεια στο σύνολο της δραστηριότητάς της. Η διοίκηση αντιµετωπίζει τον ανωτέρω κίνδυνο τόσο σε επίπεδο προµήθειας χαρτιού όσο και στο σύνολο της εταιρείας, συνάπτοντας συνεργασίες µε διάφορους προµηθευτές του ιδίου είδους, διατηρώντας σταθερές συνεργασίες, εξετάζοντας συνεχώς την παγκόσµια αγορά και τέλος µετακυλώντας τις αυξήσεις στο καταναλωτικό κοινό.

Η Endless EC, σύμφωνα πάντα με τη διοίκησή της, έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει σε τρεις κρίσεις, του 2008-2010, του 2015 και του 2020, έχοντας και τις τρεις φορές επιδείξει αύξηση τζίρου και κερδοφορίας, επιβεβαιώνοντας µε τον πιο σαφή τρόπο την ανθεκτικότητα της στις δύσκολες καταστάσεις αλλά και τη δυνατότητα της να ενισχύεται μέσο αυτών σε πωλήσεις και κερδοφορία.

Η εικόνα του 2021

Παρότι το 2021 ήταν µια πολύ δύσκολη χρονιά δεδοµένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησαν οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας, η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρότι ήταν σε φάση σταθεροποίησης, η εταιρεία επέδειξε στο µέτρο του δυνατού άµεσα αντανακλαστικά και ευελιξία και κατόρθωσε να συγκρατήσει τις απώλειες σε δείκτες κερδοφορίας και να έχει και µια µικρή αύξηση τζίρου και όγκων πώλησης.

Ειδικότερα, το 2021 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 58,53 εκατ. ευρώ έναντι 57,09 εκατ. ευρώ των αντίστοιχων πωλήσεων του 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 2,52%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 3,90 εκατ. ευρώ έναντι 4,50 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα έξοδα διοίκησης-διάθεσης-έρευνας και ανάπτυξης ανήλθαν σε 9,33 εκατ. ευρώ έναντι 9,25 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήµατος του 2020.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2021 σε 1,05 εκατ. ευρώ από 1,58 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,63 εκατ. ευρώ από 1,06 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 43,86 εκατ. ευρώ έναντι 46,53 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο συνολικός δανεισμός της υποχώρησε στα 26,42 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 29,23 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 9,61%.

Η «γέννηση» και η πορεία της εταιρείας

Η Ευρωχαρτική ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1993, ωστόσο η ιστορία της ανατρέχει πίσω στο 1985, όταν συστήνεται στο Περιστέρι η ομόρρυθμη εταιρεία «Ν. Χριστόπουλος - Ι. Τρακάκης Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο «ΧΡΙΣΤΡΑΚ Ο.Ε». Με μόλις επτά εργαζομένους, η εταιρεία συστήθηκε στο κοινό από τους δύο οραματιστές – ιδρυτές της που αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μια Ελλάδα τότε πρόσφορη για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας.

Η εταιρεία λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο χώρο στο Περιστέρι, ενώ το 1989 νοικιάζει ακόμη έναν χώρο 400 τ.μ. για την παραγωγή και αποθήκευση των προϊόντων της. Προς το παρόν δραστηριοποιείται στον κλάδο των επαγγελματικών χαρτικών (χειροπετσέτα, χαρτιά υγείας), ενώ παράγει και κρεμοσάπουνα.

Το πάθος για δημιουργία και η όρεξη για δουλειά δίνουν ώθηση στην αρχική ιδέα, ώστε τρία χρόνια αργότερα η εταιρεία να μετατραπεί στην «ΕΥΡΩΧΑΡΤ Ε.Π.Ε.» και να μεταφερθεί στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε μια έκταση περίπου 1.000 τ.μ. Με τη σύσταση της εταιρείας ξεκινά η δραστηριοποίηση στην εμπορία των απορρυπαντικών με σκοπό την επέκταση της προϊοντικής γκάμας.

Το 1993 συστήνεται η εταιρεία Ευρωχαρτική ΑΕΒΕ η οποία ακολουθεί μια ραγδαία αυξητική πορεία, με διαδοχικές επεκτάσεις, σχεδόν κάθε δύο χρόνια, των παραγωγικών εγκαταστάσεων και των αποθηκευτικών χώρων της στη Θέση Ρικιά στον Ασπρόπυργο.

Το 1994 σχεδιάζεται και κατοχυρώνεται το brand name «Endless» με σήμα τον κύκνο, που έμελλε αργότερα να κατοχυρωθεί τόσο στην αγορά, όσο και στη συνείδηση των καταναλωτών. Τον ίδιο χρόνο η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο της υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα με τη σύσταση της Ευρωχαρτικής σηματοδοτείται η έναρξη της παραγωγής υγρών απορρυπαντικών.

Το 2001 λειτουργούν γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι σε κτήριο έκτασης 4.000 τ.μ. στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του υποκαταστήματος που εξυπηρετεί την αγορά της Βορείου Ελλάδας, ενώ το 2007 δημιουργούνται νέοι αποθηκευτικοί χώροι έκτασης 8.250 τ.μ. στη θέση Ρικιά στον Ασπρόπυργο.

Σήμερα, το τμήμα παραγωγής χαρτικών της εταιρείας αποτελείται από 19 γραμμές παραγωγής, η συνολική παραγωγική ικανότητα των οποίων ανέρχεται στους 250 τόνους χαρτιού ημερησίως. Αντίστοιχα, το τμήμα παραγωγής απορρυπαντικών παράγει υγρά απορρυπαντικά και εκπλενόµενα καλλυντικά προϊόντα, µε δυνατότητα εµφιάλωσης από 100ml έως 20lt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider