Οι «7» διεκδικητές για τα 17 σχολεία των 160 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία – Ποιος μένει εκτός

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «7» διεκδικητές για τα 17 σχολεία των 160 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία – Ποιος μένει εκτός
Με επτά υποψήφιους «μνηστήρες» συνεχίζεται επισήμως ο διαγωνισμός, μέσω ΣΔΙΤ, για τις νέες σύγχρονες σχολικές μονάδες, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Με επτά υποψήφιους «μνηστήρες», καθώς αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας μόνο η Μηχανική, συνεχίζεται επισήμως ο διαγωνισμός του έργου «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Δεκαεπτά Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ», ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του εποπτευομένου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών φορέα, «Κτιριακές Υποδομές», ενέκρινε το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού βάσει του οποίου «ανάβει πράσινο» για τη συμμετοχή τους στη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού (ανταγωνιστικός διάλογος αρχικά) στα σχήματα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, REDEX (όμιλος Κοπελούζου) INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ αποκλείοντας από την περαιτέρω διαδικασία τον μοναδικό επίσης υποψήφιο επενδυτή που είχε εμφανιστεί στην α’ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή την ΜΗΧΑΝΙΚΗ.

Όπως μόλις πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr, για τις 17 Σχολικές Μονάδες Κεντρικής Μακεδονίας η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονταν στην ολοκλήρωση της Α' Φάσης (Προεπιλογής Συμμετεχόντων). Πλέον, ο διαγωνισμός περνάει σε επόμενο στάδιο με το υπ. Υποδομών και Μεταφορών να επιθυμεί να έχει προσωρινό ανάδοχο για το έργο εντός του Β’ Τριμήνου 2022. «Τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σε λίγες ημέρες αρχίζει η Β’ Φάση του διαγωνισμού, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή τους», σημείωνε πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης.

Τα σχολεία που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης. Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει, πέραν της κατασκευής, την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα «τρέχουν» διαδικασίες και για άλλα κτηριακά έργα που προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, όπως η κατασκευή της νέας βιοκλιματικής «στέγης» της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (στα 140 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), των 13 μοντέρνων και λειτουργικών Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ύψους 163 εκατ. ευρώ, έχουν μάλιστα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης), των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας (άνω των 120 εκατ. ευρώ), για τα οποία σύντομα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις αλλά και ανάδοχοι μέσα στους επόμενους μήνες. Ενώ επιπρόσθετα, μέσω ΣΔΙΤ, είναι σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Θράκη (Δημοκρίτειο - πρόκειται για project συνολικού προϋπολογισμού περίπου 107 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), για το Πανεπιστήμιο Κρήτης (προϋπολογισμού περίπου 207 εκατ. ευρώ), σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 91,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «πακέτο» των προωθούμενων projects ανήκει και ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ που σχετίζεται με φοιτητικές εστίες. Ο λόγος για το έργο της κατασκευής φοιτητικών κατοικιών που προωθείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στον δήμο Μαρκόπουλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider