BriQ Properties: Ποιο είναι το σύγχρονο mega Logistics Park στον Ασπρόπυργο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BriQ Properties: Ποιο είναι το σύγχρονο mega Logistics Park στον Ασπρόπυργο
Ολοκληρώνεται στις αρχές του 2022 η μεγάλη επένδυση της ΑΕΕΑΠ. Τι αναμένεται για τη συνέχεια. Ενδιαφέρον για αποθήκες, τουρισμό. Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο.

Στις αρχές του 2022 θα είναι ετοιμοπαράδοτο προς χρήση το νέο mega Logistics Park στον Ασπρόπυργο που προωθεί η BriQ Properties, η γνωστή εισηγμένη ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Φέσσα. Ήδη είναι σχεδόν έτοιμος μεγάλος, σύγχρονος και πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα αποθηκευτικός χώρος άνω των 20.000 τ.μ. Κατά τον Ιούλιο 2020 η εταιρεία προχώρησε στην σύναψη σύμβασης εργολαβίας για την κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου αποθηκών και διανομής, προδιαγραφών πυροπροστασίας κατηγορίας Ζ3 και συνολικής επιφανείας 20.764 τ.μ. Το εργολαβικό αντάλλαγμα υπολογίστηκε σε 9,62 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω κέντρο αποθηκών και διανομής, όπως ανέφερε χτες σε σχετική παρουσίαση η διευθύνουσα σύμβουλος της BriQ Properties, Άννα Αποστολίδου, έχει χαρακτηριστικά που παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο από υφιστάμενα κτίρια αντίστοιχης χρήσης, όσο και από αντίστοιχα υπό ανέγερση κτίρια. Διαθέτει επιφάνεια αποθηκευτικών χώρων 20.276 τ.μ. με δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 29.250 παλετών.

Ο μοναδικός σχεδιασμός του κτιρίου, από «μέσα προς τα έξω», του προσδίδει υψηλή εργονομία και πλήρη αξιοποίηση της αποθηκευτικής του δυνατότητας στον υλοποιήσιμο όγκο του κτιρίου. Έχει μέγιστο ύψος αποθήκης 12,20 μέτρα, όταν αντίστοιχα υπό ανέγερση κτίρια ΚΑΔ, επιτυγχάνουν 8 – 9 μέτρα ύψος. Επίσης, το κτίριο είναι από προκατασκευασμένο (προεντεταμένο) οπλισμένο σκυρόδεμα, πυραντίστασης 120’, το οποίο αποτελεί την μέγιστη πυροπροστασία για κτίρια βιομηχανικά – αποθηκευτικής χρήσης, ενώ θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, εξ ολοκλήρου πιστοποιημένο κτίριο κατηγορίας πυροπροστασίας Ζ3. Αντίστοιχα τόσο τα συστήματα πυρόσβεσης, όσο και οι αυτοματοποιημένες πόρτες και ρολά που εγκαθίστανται ικανοποιούν τα αυστηρότερα κριτήρια πυροπροστασίας. Διαθέτει μεγάλο αριθμός ραμπών (25 ράμπες), οι οποίες είναι ιδιαίτερα λειτουργικές και προσδίδουν ένα αποτελεσματικό και ανεμπόδιστο σύστημα logistics και κίνησης των οχημάτων και των φορτοεκφορτώσεων σε αυτά.

Έχει άνοιγμα περασμάτων 29 μ. έναντι 22 μ. της πλειονότητας των εμπορικών αποθηκών που διευκολύνει τα σύστημα VRN, Picking και τα ρομποτικά συστήματα. Διαθέτει υπαίθριο χώρο φορτοεκφόρτωσης με μέγιστη κλίση 2% που εξυπηρετεί όλους τους τύπους φορτηγών στην φορτοεκφόρτωση, ενώ προβλέπεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οροφή του κτιρίου, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του κτιρίου και το καθιστούν περισσότερο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Το logistic park διαθέτει φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες αποκλειστικά νέας γενιάς LED υψηλής ενεργειακής κλάσης και πιστοποιημένα διαφώτιστα οροφής με προστασία UV τα οποία επιτρέπουν το φυσικό φως και ένα πιο φιλικό εργασιακό περιβάλλον προς τον εργαζόμενο.

Όπως ανέφερε η κα. Άννα Αποστολίδου, CEO της BriQ, πέραν του στόχου να παραδοθεί έτοιμο μέσα στην επόμενη χρονιά το logistic park στον Ασπρόπυργο, ο όμιλος κοιτάζει με ενδιαφέρον ευρύτερα τον εν λόγω κλάδο, όπως και τον τομέα του τουρισμού, ενώ για το retail κρατάει χαμηλά τον πήχη. Οσον αφορά στην αγορά γραφείων, η ΑΕΕΑΠ την παρακολουθεί με προσοχή περιμένοντας που θα «κάτσει η μπίλια» των αποδόσεων εν όψει των απαιτούμενων επενδύσεων τύπου «ESG», καθώς θεωρεί ότι οι αποδόσεις θα επηρεαστούν (υπάρχει απόθεμα παλιών ακινήτων ενώ θα απαιτούνται νέες «πράσινες» προδιαγραφές). Κατά την ίδια, οι αποδόσεις στα logistics έχουν πιεστεί λίγο, διαγράφονται γενικότερα στο 7,5%-8%, αν και για την BriQ είναι σε καλύτερα επίπεδα. Επίσης, για το μέλλον αναμένεται και σχετική μείωση του ποσοστού εξάρτησης των εσόδων από ενοίκια που σχετίζονται με εταιρείες του ομίλου Φέσσα (Quest). Να σημειωθεί ότι στο διευρυμένο, για τα δεδομένα ΑΕΕΑΠ, free float του ομίλου (43%), τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν πάνω από 4%, ενώ γενικότερα στην ΑΜΚ του 2019 καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, long term επενδυτές, Ταμεία, θεσμικούς.

Αναφορικά με το ιστορικό της ανάπτυξης, τον Ιούνιο του 2020 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά δυο όμορων οικοπέδων συνολικής επιφανείας 57.529 τ.μ. που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο Αττικής, το τίμημα αγοράς των οποίων ανήλθε σε € 3,45 εκ. Σκοπός της συγκεκριμένης επένδυσης ήταν η κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διανομής, ενώ η εν λόγω επένδυση χρηματοδοτήθηκε από τα κεφάλαια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Τον Νοέμβριο του 2020 προχώρησε στην αγορά τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27.390 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής έναντι τιμήματος € 2,02 εκ. Τα δύο από αυτά τα οικόπεδα είναι όμορα στα οικόπεδα της εταιρείας επιφανείας 57.529 τ.μ. επί των οποίων αναπτύσσεται το σύγχρονο Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής επιφάνειας 20.764 τ.μ. Με τη νέα αυτή αγορά, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη δεύτερου Κτιρίου Αποθήκευσης και Διανομής, επιφάνειας 15.000 τ.μ., με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος Logistics. Τον Ιούνιο του 2021 προχώρησε στην απόκτηση οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 18.083 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής στην θέση «Ήμερος Τόπος», τα οποία είναι όμορα στην ιδιοκτησία της Εταιρείας επί της οποίας αναπτύσσεται το Logistics Park. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω διαδοχικών αγορών οικοπέδων η BriQ έχει στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση προς ανάπτυξη στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ. επενδύοντας συνολικά € 6,5 εκ. στην αγορά των οικοπέδων στην οποία αναπτύσσει Logistics Center συνολικής επιφάνειας κάλυψης 40.000 τ.μ.

Στις 30/09/2021, η BriQ Properties είχε χαρτοφυλάκιο με 28 ακίνητα [10 ακίνητα γραφείων τα οποία περιλαμβάνουν και 2 κτίρια γραφείων με ισόγεια καταστήματα (μικτής χρήσης), 6 κτίρια logistics, 3 καταστήματα, 5 ξενοδοχεία, 2 ακίνητα ειδικής χρήσης και 2 οικόπεδα], συνολικής επιφάνειας 125,9 χιλ. τ.μ. και συνολικής αξίας 116,7 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε η κυρία Αποστολίδου, η αξία αναμένεται να αυξηθεί με την επένδυση στον Ασπρόπυργο άμεσα σε 130 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπρόσθετα, η ΑΕΕΑΠ έχει περιθώρια μόχλευσης (δανεισμό) για να προχωρήσει σε νέες κινήσεις, καθώς έχει θέσει ως στόχο να «χτίσει» χαρτοφυλάκιο περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 48% logistics, 30% γραφεία, 17% ξενοδοχεία (Πάρο, Σκιάθο) και 5% λοιπές μπίζνες, όταν στις 30.09.2020 ήταν 43% γραφεία, 27% ξενοδοχεία, 14% logistics και 16% οικόπεδα και λοιπές χρήσεις.

Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου 2021, η Εταιρεία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού € 9,6 εκ. οι οποίες περιλάμβαναν € 5,8 εκ. επενδύσεις στον τομέα των logistics και € 3,2 εκ. στον τομέα των γραφείων. Η Εσωτερική Λογιστική Αξία Μετοχής (N.A.V / μετοχή) που αντιστοιχεί στους μετόχους της Εταιρείας ανήλθε σε € 2,42 έναντι € 2,37 την 31.12.2020. Tα έσοδα από ενοίκια του εννεαμήνου 2021 ανήλθαν σε € 4,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 59% κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις του Ομίλου σε ακίνητα logistics. Να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου η BriQ Properties θα είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου ΑΕΕΑΠ, που εντάσσεται στον δείκτη Athex ESG. Εκτός από τον δείκτη Athex ESG, η μετοχή της BriQ εισάγεται και στον δείκτη Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης FTSE/Χ.Α. ενώ περιλαμβάνεται και στον δείκτη Mid Cap FTSE/X.A.

Οι ESG επενδύσεις για την περίοδο 2021-2022 περιλαμβάνουν:

  • Ολική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων της Λ. Ποσειδώνος 42, Καλλιθέα επιφάνειας 1.900 τ.μ. και αρχικού προϋπολογισμού € 2,7 εκ., με στόχο την δημιουργία ενός πράσινου σύγχρονου κτιρίου γραφείων πιστοποιημένου κατά LEED. Η εταιρεία φιλοδοξεί να είναι το πρώτο κτίριο γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED στην παραλιακή ζώνη της Λ. Ποσειδώνος στην Καλλιθέα – Μοσχάτο (Νότιος Τομέας Αττικής). Το ακίνητο εξαγοράστηκε το 2017 έναντι 1,1 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2022.
  • Νέα κατασκευή αποθήκης στον Ασπρόπυργο επιφάνειας 15.000-20.000 τ.μ. με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα λόγω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες πράσινες ενέργειες σχεδιασμού στο συγκεκριμένο νέο κτίριο αποθηκών, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νεόδμητη αποθήκη στον Ασπρόπυργο (η κατασκευή της αποθήκης είναι στην φάση της ολοκλήρωσης, όχι όμως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων) με στόχο την σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου.

Σημαντικότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου

SARMED WAREHOUSES Α.Ε. (απόκτηση 80% του μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο 2020): Συγκρότημα Ακινήτων Αποθήκευσης και Διανομής (Logistics) στη θέση Τρύπιο Λιθάρι στη ΒΙ.ΠΕ. Μάνδρας Αττικής, συνολικής αξίας € 25,2 εκ. (22,9% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) συνολικής επιφάνειας κτιρίων 58.642 τ.μ. Επιφάνεια οικοπέδου 131.232 τ.μ. Μισθωμένα στην Sarmed Logistics.

Logistics Park – Ασπρόπυργος: Logistics Park στη θέση Ήμερος Τόπος στον Ασπρόπυργο, συνολικής αξίας επένδυσης (έως 30.06.2021) ύψους € 13,5 εκ. (12,3% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου). Συνολική επιφάνεια οικοπέδου 102.813 τ.μ. και συνολική επιφάνεια κάλυψης 40.000 τ.μ. Τα κτίρια που θα περιλαμβάνει το Logistics Park είναι υψηλών προδιαγραφών ενώ το ΚΑΔ 1 θα παραδοθεί στον μισθωτή Info Quest Technologies εντός του πρώτου διμήνου του 2022.

Λεωφόρος Κηφισού 119, Ρέντης: Διώροφο κτίριο αποθηκευτικών χώρων συνολικής αξίας € 4,5 εκ. (4,1% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) στο Δήμο Άγιου Ιωάννη Ρέντη Αττικής, επιφάνειας 7.957 τ.μ. Υψηλών προδιαγραφών Data Center είναι εγκατεστημένο στο υπόγειο και ισόγειο. Οι βασικοί ενοικιαστές του κτιρίου είναι η Info Quest Technologies

Αιόλου 67: Αυτοτελές, οκταώροφο κτίριο γραφείων με ισόγειο κατάστημα, συνολικής αξίας € 6,6 εκ. (6,0% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας 3.022 τ.μ. Οι γραφειακοί χώροι είναι μισθωμένοι στην Μεσόγειος Α.Ε. και το κατάστημα είναι μισθωμένο στην Ιανός Α.Ε.

Αλ. Πάντου 25: Πενταόροφο κτίριο γραφείων με υπόγειες θέσεις στάθμευσης συνολικής αξίας € 6,4 εκ. (5,8% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) που βρίσκεται στην Καλλιθέα, επιφάνειας 6.637 τ.μ. Οι βασικοί ενοικιαστές του κτιρίου είναι οι UNISYSTEMS M.A.E, QUEST HOLDINGS A.E και IQbility Μ.Ε.Π.Ε.

Αλ. Πάντου 19-23: Πενταόροφο κτίριο γραφείων με υπόγειες θέσεις στάθμευσης συνολικής αξίας € 6,1 εκ. (5,6% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) που βρίσκεται στην Καλλιθέα, επιφάνειας 6.806 τ.μ.. Το κτίριο είναι μισθωμένο στην Unisystems Μ.Α.Ε..

Ξενοδοχείο The Modernist, Ι. Γενναδίου 4, Κολωνάκι: Boutique hotel “The Modernist” συνολικής αξίας € 5,4 εκ. (4,9% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) που βρίσκεται στο Κολωνάκι, μπροστά στο πάρκο Ευαγγελισμού, επιφάνειας 1.630 τ.μ. Είναι δυναμικότητας 84 κλινών και αποτελείται από 38 δωμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν 3 σουίτες με εξωτερικό jacuzzi. Διαθέτει κοινόχρηστους χώρους όπως καφέ, lobby, γυμναστήριο, meeting room και roof garden. Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην εταιρεία The Greek Foundation IKE και αναπτύχθηκε κατόπιν ολικής ανακαίνισης (re-development) της παλαιάς Καναδικής Πρεσβείας.

Ξενοδοχείο Mr & Mrs White, Πάρος: Ξενοδοχείο 4 αστέρων εντός του παραδοσιακού οικισμού της Νάουσας Πάρου, συνολικής αξίας € 4,2 εκ. (3,8% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου), επιφάνειας 3.392 τ.μ.. Το ξενοδοχείο διαθέτει 49 δωμάτια, 2 πισίνες, εστιατόριο, pool bar και lounge και είναι μισθωμένο στην εταιρεία Hotel Keya M.A.E. όπως ανέφερε η CEO του ομίλου αναμένεται και νέα επένδυση στο νησί.

Ξενοδοχείο Plaza, Σκιάθος: Ξενοδοχείο στην παραλία Καναπίτσα της Σκιάθου συνολικής αξίας € 4,1 εκ. (3,8% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου) επιφάνειας 4.069 τ.μ.. και δυναμικότητας 85 δωματίων). Το ξενοδοχείο είναι υπό ριζική ανακαίνιση για την αναβάθμισή του σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Το κόστος επένδυσης της ανακαίνισης εκτιμάται σε περίπου € 4,2 εκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider