ΤΕΡΝΑ: «Αυγατίζει» το χαρτοφυλάκιο με τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα o Γ. Περιστέρης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ: «Αυγατίζει» το χαρτοφυλάκιο με τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα o Γ. Περιστέρης
Η συνεργασία με τις Dimand-Prodea για τον Πύργο Πειραιά ήρθε να προστεθεί σε άλλα σημαντικά projects που είχε αναλάβει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το χαρτοφυλάκιο (και) των «οικοδομικών έργων real estate», ή αλλιώς με τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, εμπλουτίζει με κάθε ευκαιρία ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ποντάροντας σε συνεργασίες με μεγάλα σχήματα του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα γκρουπ της Prodea και της Dimand που είναι εξ αυτών που προωθούν σημαντικά projects, σε τομείς όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη γραφειακών και όχι μόνο χώρων.

Πρόσφατα, όπως αποτυπώθηκε και στην οικονομική κατάσταση του ομίλου, τον περασμένο Αύγουστο η θυγατρική εταιρεία του ομίλου, ΤΕΡΝΑ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία PIRAEUS TOWER A.E. για το έργο «Α΄ Φάση - Αποξήλωση υφιστάμενης όψης και τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες – Πύργος Πειραιά», ενδεικτικού ποσού σύμβασης 13,4 εκατ. ευρώ και με διάρκεια κατασκευής έως 31.12.2022 το αργότερο.

Πρόκειται για το γνωστό project της αναμόρφωσης του Πύργου Πειραιά στο λιμάνι σε δημοτικό ακίνητο, επιφάνειας 3.842,32 τετραγωνικών μέτρων, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων, εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης, με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τετραγωνικά μέτρα, που προωθείται από τις Dimand και Prodea (με συμμετοχή και της EBRD). Το project, ως γνωστόν, αφορά στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Το έργο θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED.

Με την εν λόγω συμφωνία μάλιστα να «δένει» περαιτέρω τη συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Prodea Investments, καθώς παλιότερα η ΤΕΡΝΑ είχε αναλάβει και την πρώτη φάση κατασκευής του νέου πενταώροφου κτηριακού συγκροτήματος γραφείων, με ισόγεια καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης, της εταιρείας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. (θυγατρική της Prodea Ιnvestments) στο Μαρούσι Αττικής, συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ.. Το έργο περιλαμβάνει εκσκαφές, αντιστηρίξεις και την κατασκευή φέροντος οργανισμού κτηρίου γραφείων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με περιβαλλοντική πιστοποίηση τουλάχιστον κατά LEED GOLD, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 6.870 τ.μ. και δύο στάθμες υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων επιφάνειας 7.122 τ.μ.

Πάντως, η ΤΕΡΝΑ έχει δεδομένη εμπειρία και παρουσία σε τέτοια έργα καθώς είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση πρόσθετων οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στο εννιαώροφο κτήριο γραφείων και καταστημάτων (επιφάνειας ανωδομής 17.131 τ.μ.) με έξι υπόγεια (επιφάνειας 19.435 τ.μ.) ιδιοκτησίας της NOVAL PROPERTY επί της Λ. Κηφισίας στην Αθήνα, ενώ σε συνέχεια του έργου ανακαίνισης - επέκτασης του εργοστασίου και κατασκευής των νέων κτηρίων της φαρμακοβιομηχανίας Boehringer Ingelheim ΕΛΛΑΣ A.E. στο Κορωπί, είχε αναλάβει και τις απαιτούμενες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού, καθώς και τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, με περσινά στοιχεία ο συνολικός προϋπολογισμός των ιδιωτικών οικοδομικών έργων που είχε αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στην Ελλάδα και το εξωτερικό ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ, αν προσθέσουμε την ανέγερση του σύνθετου τουριστικού καταλύματος Angsana Corfu για λογαριασμό της εταιρείας KLC III HELLAS Α.Ε. στην Κέρκυρα, καθώς και δύο σημαντικά οικοδομικά έργα στην Κύπρο, το συγκρότημα ξενοδοχείου και καζίνο «City of Dreams Mediterranean» στη Λεμεσό (σε κοινοπραξία με την εταιρεία AVAX) και τη δεύτερη φάση του έργου της Μαρίνας Αγίας Νάπας στην Κύπρο, που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider