«Ωριμάζει» η ομολογιακή έκδοση της Prodea Investments

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ωριμάζει» η ομολογιακή έκδοση της Prodea Investments
Θέμα χρόνου οι εξελίξεις για το ομολογιακό της μεγάλης ΑΕΕΑΠ. Έως τα 400 εκατ. ευρώ «μπαίνει ο πήχης». Το επενδυτικό πλάνο.

Θέμα… χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση μίας ακόμα ομολογιακής έκδοσης, αυτή τη φορά από την πλευρά της Prodea Investments, της μεγαλύτερης εγχώριας ΑΕΕΑΠ που βρίσκεται σε φάση περαιτέρω ανάπτυξης υπό τον κ. Αρ. Καρυτινό.

Πληροφορίες της αγοράς σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις άμεσα, ακόμα και σήμερα, αλλιώς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ομολογιακή έκδοση που ίσως ξεπερνά τα επίπεδα που είχαν ακουστεί παλιότερα (πέριξ των 300 εκατ. ευρώ), καθώς γίνεται αναφορά για νούμερα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εισηγμένη έχει λάβει και υψηλή αξιολόγηση, κατηγορίας Α, από την ICAP, ως μία ακόμα ένδειξη υγιούς χρηματοοικονομικής εικόνας.

Στόχος της μεγαλύτερης τη τάξει εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), με αξία χαρτοφυλακίου της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.

Πρόσφατα πάντως, ο κ. Καρυτινός, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου είχε αναφερθεί στο θέμα, σημειώνοντας ότι η εξέταση και αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων και μοντέλων που θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, μεταξύ αυτών η έκδοση ομολογιακού δανείου αλλά και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βρίσκονται στα ευρύτερα σχέδια της Prodea.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο κ. Καρυτινός είχε κάνει λόγο για επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανάπτυξη νέων ακινήτων το οποίο δρομολογεί μέχρι το τέλος του 2023 η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Από το παραπάνω ποσό, το 80% θα αφορά κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις logistics και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων, όπως π.χ. τα τουριστικά. Η εισηγμένη, στο πλαίσιο ενίσχυσης, βελτίωσης αλλά και διαφοροποίησης του μεγάλου χαρτοφυλακίου της (αξίας σχεδόν 2 δις ευρώ), κινείται «επιθετικά» στον τομέα logistics, στα νέα τύπου «πράσινα» γραφεία, αλλά και στον τουριστικό-ξενοδοχειακό τομέα, όπου ήδη έχει προχωρήσει σε σύμπραξη/στρατηγική συνεργασία με την Invel Real Estate και τον όμιλο YODA Group του κ. Ιωάννη Παπαλέκα. Για παράδειγμα, στον τομέα των logistics, η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, που αφορούν την ανάπτυξη νέων κτιρίων συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ.

Ο κ. Καρυτινός είχε επίσης τονίσει ότι η εταιρεία αναμένεται να δώσει έμφαση και στο οικιστικό τομέα με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στα νότια προάστια της Αττικής, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό.

Να σημειωθεί ότι για τις 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Prodea με αντικείμενο τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό 74.093.414,86 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης εκ των 255.494.534 κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Εταιρείας από 3 ευρώ σε 2,71 ευρώ ανά μετοχή, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider