Δυτική Ελλάδα: «Έξυπνοι» μετρητές εξοικονομούν ενέργεια και ενισχύουν την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυτική Ελλάδα: «Έξυπνοι» μετρητές εξοικονομούν ενέργεια και ενισχύουν την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο
Τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τοποθέτησαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σημεία οδοφωτισμού.

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, καθώς και καλύτερος φωτισμός στο οδικό δίκτυο, που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προκύπτουν από τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τους οποίους τοποθέτησαν οι υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σημεία οδοφωτισμού.

Η εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει το 70%

Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, «από μια αρχική εκτίμηση και ανάλυση των μετρήσεων για το μέχρι τώρα χρονικό διάστημα λειτουργίας, δηλαδή περίπου ένας μήνας, προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση ύψους 3.000 ευρώ από έναν μόνο εξωτερικό πίνακα 28 λαμπτήρων». Μάλιστα, συμπληρώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο χρόνο ζωής σε ένα φωτιστικό, τύπου LED, η εξοικονόμηση εύκολα ξεπερνά το 70%».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκσυγχρονίζεται το σύστημα φωτεινής σηματοδότησης σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο και παράλληλα ολοκληρώνεται ένα νέο σύστημα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

«Έξυπνοι μετρητές» και σε κτήρια

Εκτός όμως από το οδικό δίκτυο, έχουν τοποθετηθεί άλλοι 28 «έξυπνοι» μετρητές κατανάλωσης ενέργειας σε κτήρια της περιφέρειας, οι οποίοι,σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «παρέχουν δεδομένα κάθε μέρα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας έτσι τη συνεχή παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας, ενώ η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι άνω του 20%»

Ειδικότερα ο κ. Δημητρογιάννης τονίζει: «Ως νέα περιφερειακή αρχή, εξαρχής ο στόχος μας ήταν να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε τις υποδομές μας στο οδικό δίκτυο, το οποίο αντιμετωπίζει χρόνιες αδυναμίες και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής ως μεταφορικός κόμβος.

Υπό αυτό το πρίσμα, τους τελευταίους 6 μήνες γίνεται σταδιακή αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών τεχνολογίας πυρακτώσεως με σηματοδότες τεχνολογίας led, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της φωτεινής σηματοδότησης της περιφέρειας, με εστίαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Παράλληλα, στα πλαίσια των έργων ανάπλασης των εισόδων των πόλεων έγινε η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών (λάμπες νατρίου) με νέα φωτιστικά, τύπου LED, και επιλέχθηκαν πίλαρ (εξωτερικοί πίνακες) που τροφοδοτούν 28 φωτιστικά σημεία, όπου και εγκαταστάθηκαν τριφασικοί μετρητές ενέργειας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση ανά φάση για την δυνατότητα καλύτερης ανάλυσης».

Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης, «ο μετρητής ενέργειας έχει την δυνατότητα να μετράει όλες τις ηλεκτρικές παραμέτρους, κάτι που μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμη πληροφορία και στο μέλλον για την ποιότητα του φωτισμού, ενώ παράλληλα θα μπορεί να δίνει πληροφορία για τη στιγμή που έγινε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση του συστήματος, είτε λόγω βλάβης, είτε λόγω των καιρικών συνθηκών».

«Αυτό», προσθέτει, «κάνει πολύ πιο εύκολη την παρακολούθηση των συστημάτων και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, αν κριθεί απαραίτητο, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να κάνει αυτοψία στο έργο».

Όσον αφορά στο σχέδιο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο του οδοφωτισμού, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ήδη δρομολογείται ένα μεγάλο έργο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τη συντήρηση, αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας των εισόδων και εξόδων, των τριών μεγάλων αστικών κέντρων, δηλαδή της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου».

«Σε αυτό το έργο», συνεχίζει, «εντάσσεται και η απόφαση αντικατάστασης συνολικά του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led, ώστε να υπάρχει καλύτερη διέλευση σε σημεία αιχμής, αφού διαρκής μας στόχος, είναι η επέκταση σύγχρονου φωτισμού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του οδικού μας δικτύου, με έμφαση σε καίρια κομβικά σημεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider