Η άνοδος της θερμοκρασίας σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα που αναμένεται να προκαλέσει στην Ευρώπη το φαινόμενο El Nino αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση και τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ήδη καταγράφουν πτωτική πορεία πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2009. Το φαινόμενο εμφανίζεται στα ανατολικά του Ειρηνικού Ωκεανού προκαλώντας κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα με μεταβολές στις βροχοπτώσεις, αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας.

Σύμφωνα με προβλέψεις πέντε μετεωρολόγων στο πρακτορείο Bloomberg, το Νοέμβριο οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, σε αντίθεση με τον Οκτώβριο, ο οποίος ήταν ψυχρότερος από ό,τι συνήθως ανεβάζοντας κατά 14% τη ζήτηση για φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί και την μεγαλύτερη αγορά αερίου στην Ευρώπη.

Αμερικανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι στον Ειρηνικό Ωκεανό, το El Nino, φέτος, θα επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί από το 1950, προκαλώντας κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα. Και μάλιστα, η αύξηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου υπάρχει άφθονο καύσιμο στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα τείνει να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ αν συμπεριληφθεί και η αύξηση σε ποσοστό 41% της προμήθειας από τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει ο Fabio Cedronio, στέλεχος της εταιρείας Repower AG, «η Ευρώπη είναι ήδη καλά εφοδιασμένη από φυσικό αέριο και η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών θα επιφέρει πτώση της ζήτησης».

Το Νοέμβριο, η τιμή του αερίου θα φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και το κόστος καυσίμου αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα πέντε έτη, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.