Ανοίγει το εργασιακό η Κυβέρνηση- Σε ρόλο «διαιτητή» το ILO

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει το εργασιακό η Κυβέρνηση- Σε ρόλο «διαιτητή» το ILO

Τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization -ILO) στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και στην προωθούμενη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό ζήτησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από τον Γενικό Διευθυντή της κ. Guy Ryder.

Κατά τη συνάντηση τους την Πέμπτη οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο εμπλοκής στη διαδικασία, του ILO καθώς και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους δανειστές.

Ήδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τους επικεφαλής των Θεσμών, συμφωνήθηκε η σύσταση εννεαμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με το νέο έτος θα πέσουν τα «καυτά» ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και του τρόπου κήρυξης των απεργιών.

Σε ρόλο διαιτητή μεταξύ Κυβέρνησης-δανειστών

Σύμφωνα με τον κ. Ryder κατά τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ευθύνη του ILO απέναντι στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι να στηρίξουν την ανάπτυξη με απτά αποτελέσματα και όχι θεωρητικά και για το λόγο αυτό η συνεισφορά του ILO θα είναι σταθερή και πρακτική, τόνισε.

Συμφωνήθηκε ο ILO να παίξει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση που ανοίγει για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις και να στηρίξει στο θέμα του ασφαλιστικού, σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ILO αποδίδει μεγάλη σημασία στον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών εταίρων, τους οποίους στις συναντήσεις που θα έχει μέσα στην ημέρα θα καλέσει να συνεργαστούν.

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το ILO τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του καταστατικού της ρόλου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, βάσει του τρίτου Μνημονίου το ILO θα αποτελέσει τον «διαιτητή» μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην κανονικότητα που επιβάλουν οι διεθνείς «καλές πρακτικές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider