WSJ: Έτοιμο για τις καλύτερες επιδόσεις της 20ετίας το Χ.Α.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Έτοιμο για τις καλύτερες επιδόσεις της 20ετίας το Χ.Α.
O γενικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018, παρά τις σημερινές απώλειες που φαίνονται επηρεασμένες από τις διεθνείς αγορές. 

Στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών βαδίζει το ελληνικό χρηματιστήριο χάρη στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει την λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο διευκρινίζει ότι ο γενικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα το Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη για φέτος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και έχει προοπτικές για να πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις που είχε από το 1999 και έπειτα, παρά τις σημερινές επιδόσεις που φαίνονται επηρεασμένες από τις διεθνείς αγορές.

Η άνοδος, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα έπεφτε και οι επενδυτές ξεκίνησαν να προεξοφλούν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Έχοντας πλέον κερδίσει την διακυβέρνηση της χώρας οι επενδυτές αναμένουν από τον κ. Μητσοτάκη να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η αντιστροφή του επενδυτικού αισθήματος αποτυπώνεται και στην αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ ο οποίος κινείται στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018, μια μεταβολή την οποία η Wall Street Journal χαρακτηρίζει απότομη. Εκεί που διαπραγματεύονταν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium.

«Το 2019 ξεκίνησε πολύ καλύτερα και πιστεύω πως έχει γίνει μεγάλη προσαρμογή την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Tim Umberger, partner της Sweden’s East Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. δολαρίων. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας» προσέθεσε τονίζοντας ότι η εταιρεία του επενδύει σε ελληνικές τράπεζες (τις οποίες χαρακτηρίζει υποτιμημένες) από την αρχή του έτους.

Παρ’ολ’αυτά, όπως παρατηρεί η WSJ ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης παραμένει 84% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% κατά τα χρόνια της κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider