Αλλάζουν πρόσωπο Βοτανικός και Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν πρόσωπο Βοτανικός και Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Σάρκα και οστά παίρνει η διπλή ανάπλαση. Ξεκινά μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, με στόχο τη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό.

Σε μια νέα εποχή αναμένεται να περάσουν δύο νευραλγικά σημεία της Αττικής, αλλάζοντας μια για πάντα πρόσωπο και δίνοντας ραντεβού με το… μέλλον.

Βοτανικός και Λεωφόρος Αλεξάνδρας μπαίνουν σε τροχιά αναπτυξιακής επανεκκίνησης, καθώς τέθηκαν τα θεμέλια για την έναρξη του εμβληματικού έργου της διπλής ανάπλασης.

Η διπλή ανάπλαση – η έναρξη της οποίας ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή – αφορά σε μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, με στόχο τη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για μια μεγάλη φιλόδοξη επένδυση που βάζει τέλος σε ολιγωρίες και καθυστερήσεις του παρελθόντος και αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην Αττική. Η διπλή ανάπλαση αφενός θα αλλάξει ριζικά την όψη σε δύο ιστορικές περιοχές στην καρδιά της Αττικής και αφετέρου εξασφαλίζει στέγη, σε μια ιστορική ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός.

Η Αττική εκσυγχρονίζεται με έργα μητροπολιτικού χαρακτήρα που θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική της αναβάθμιση, καθώς και στην αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

insider

Τα βασικά έργα της διπλής ανάπλασης

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται:

  • ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων
  • αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ
  • εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης
  • υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης

Με το νέο πάρκο- τοπόσημο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία της ανάπλασης των Προσφυγικών και της σύνδεσής του μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και το Πάρκο Ελευθερίας. Μία νέα διέξοδος για τον δημότη και την πόλη. Μία νέα διαδρομή για τον κάτοικο, αλλά και τον επισκέπτη της Aθήνας.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται:

-γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA UEFA 4 αστέρων

-αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ.

-ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό

-αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ.

-52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα

-χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων

-έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κλπ.

-σημαντικές περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές

Σε περιοχή εκτός της έκτασης της διπλής ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμος Αθηναίων θα χωροθετήσει - κατόπιν συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό - τη δημιουργία Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ένταξη του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος διπλής ανάπλασης, θα δημιουργούσε πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος διπλής Ανάπλασης.

insider

Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών, έχει έναν διττό στόχο:

α) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί,

β) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.

Προϋπολογισμός και πηγές χρηματοδότησης

Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων της διπλής ανάπλασης ανέρχεται στο ποσό των 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης και κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου του οποίου ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ περίπου. Για το σκοπό αυτό εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων. Η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδος. Τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

insider

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρήση, οι όροι λειτουργίας καθώς και τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων, θα συμφωνηθούν με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός της οποίας θα αποτελεί την επίσημη και φυσική έδρα.

Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης.

Η ΑΕΠ Ελαιώνας, με ιδίους πόρους, αναλαμβάνει την ευθύνη να χρηματοδοτήσει την μελέτη και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όσο αυτών του Δήμου Αθηναίων.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για τα έργα υποδομής και στις δύο περιοχές ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ περίπου, με πόρους που θα εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Χρονοδιάγραμμα

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται στο Δ΄ τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

Ο χρόνος κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού υπολογίζεται στους δώδεκα μήνες. Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

Παράλληλα, ως προς το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

insider

Οι εμπλεκόμενοι φορείς

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της διπλής ανάπλασης συμφώνησαν η κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων ως επισπεύδων και συντονιστής, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας συνυπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Παναγιώτης Μαλακατές, ο Γιάννης Αλαφούζος, μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ως εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider