Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Οι άνθρωποι πίνουν τακτικά τσάι ενώ τρώνε τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως ψωμί και δημητριακά. Ωστόσο, οι ενώσεις στο τσάι επηρεάζουν την απορρόφηση σιδήρου.
Τι περιέχει το τσάι και μειώνει την απορρόφηση σιδήρου
Πολυφαινόλες: Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες, ή φυτικές ενώσεις με οφέλη για την υγεία, που αναστέλλουν επίσης τον σίδηρο που βρίσκεται σε φυτικές τροφές (μη αιμικός σίδηρος). Ο τρόπος με τον οποίο οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου δεν είναι πλήρως κατανοητός.
Τανίνες: Οι τανίνες, ένας τύπος πολυφαινόλης, αφθονούν στο τσάι. Προσκολλώνται σε φυτικά (μη αιμικό σίδηρο) συστατικά, δημιουργώντας μόρια που το έντερό σας δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει, περιορίζοντας την απορρόφηση σιδήρου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τσάι μειώνει έως και 90% την εντερική απορρόφηση σιδήρου. Επίσης ο χρόνος παρασκευής, η μάρκα και η ποσότητα του τσαγιού που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσουν την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Ένας μικρότερος χρόνος παρασκευής και μεγαλύτερη αραίωση παράγουν ένα πιο αδύναμο τσάι με λιγότερες πολυφαινόλες. Ωστόσο, ένα πιο αδύναμο τσάι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου.
Δείτε ποια είδη τσαγιού επηρεάζουν και ποια όχι την απορρόφηση σιδήρου στο jenny.gr