Ποδοσφαιρόφιλοι και μη, οι ακροατές των xPods by sportrated.gr, το πρώτο ελληνικό podcast για τα Football Analytics που έγινε viral, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την εμπνευσμένη προσέγγιση του Τάσου Μπακασέτα, κορυφαίου ποδοσφαιριστή και Αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος, για τη βελτίωση και την επιτυχία (ακούστε το Podcast εδώ)!
Είτε πρόκειται για το ποδόσφαιρο είτε για ένα εταιρικό περιβάλλον είτε για τον χώρο των τεχνών ή οποιονδήποτε άλλο κλάδο, η πρόοδος και η βελτίωση προϋποθέτει μία υγιή και ολιστική στάση ζωής. Η σκληρή δουλειά είναι δεδομένη. Ωστόσο δεν αρκεί πάντοτε! Με αφορμή την τρομερή και μεστή τοποθέτηση του Τάσου Μπακασέτα στο podcast xPods με τους Βασίλη Σαμπράκο και Δημήτρη Κυριακάτη, συγκεντρώσαμε τις φράσεις του που συμπυκνώνουν τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν επαγγελματία στη βελτίωση και την επαγγελματική ανέλιξη:
1. «Σε οποιονδήποτε κλάδο και οποιοδήποτε επάγγελμα, αν δεν δουλέψεις σκληρά δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος. Όμως, χρειάζεται να περνάς και όμορφα!»
Αν αντιμετωπίζεις την καριέρα σου σαν κάτι που σου στερεί χρόνο από τη ζωή σου, τότε οι προοπτικές βελτίωσης είναι πολύ περιορισμένες. Οι άνθρωποι που έχουν πετύχει επαγγελματικά, όπως ο Τάσος Μπακασέτας, είναι άνθρωποι που παίρνουν χαρά μέσα από αυτή. Αισθάνονται δημιουργικοί, ικανοί, παραγωγικοί και η δουλειά τους τους γεμίζει. Αν η δουλειά είναι «αγγαρεία», δεν αποτελεί κίνητρο βελτίωσης. Όσοι λοιπόν θα έβρισκαν αντιφατική την παραπάνω φράση, θα πρέπει να αναλογισθούν αν αισθάνονται ότι έχουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει και αν όχι, να σκεφτούν τρόπους για να το πετύχουν!
Παράλληλα, βέβαια, ισχύει και το αντίστροφο. Αν η καριέρα είναι για κάποιον το μοναδικό πράγμα στο οποίο μπορεί να βασισθεί, ο μοναδικός τομέας στη ζωή του που του δίνει χαρά και ικανοποίηση, είναι πολύ πιθανό να πιέσει παραπάνω τον εαυτό του και η βελτίωση να γίνει αυτοσκοπός. Και σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι να περιορίσει την παραγωγικότητα και δημιουργικότητά του. Το μέτρο και η ισορροπία είναι λοιπόν το κλειδί!
2. «Όταν σταματάς να πιστεύεις στη βελτίωση, τότε μετράς αντίστροφα!»
Μία λανθασμένη παραδοχή είναι ότι αν δεν αναζητάς τρόπους βελτίωσης μένεις στάσιμος. Το να αναζητά κανείς τρόπους βελτίωσης δεν είναι απαραίτητο αποκλειστικά για την ανέλιξή του αλλά και για την «προστασία» της επαγγελματικής ποιότητας. Ένας επαγγελματίας που θεωρεί ότι η καριέρα του έχει περιέλθει σε τέλμα, ότι έχει «πιάσει το ταβάνι του» και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανέλιξης, είναι θέμα χρόνου να περάσει από τη στασιμότητα στην έλλειψη των απαραίτητων δεξιοτήτων. Η αγορά θα τον αποβάλει σταδιακά και τότε θα πρέπει να επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να εισέλθει πάλι σε αυτή.
3. «Έστω και 1% να σε βοηθήσει κάτι να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου, μόνο να κερδίσεις έχεις»
Η βελτίωση προϋποθέτει ανάλογη διάθεση και προθυμία. Πολλές φορές ξεχνάμε τον πραγματικό σκοπό πίσω από τη βελτίωση που είναι η ευτυχία και η χαρά της παραγωγικότητας. Ταυτίζουμε τη βελτίωση με την επιβράβευση, την προαγωγή, την αύξηση ή τον έπαινο. Όταν τα τελευταία δεν πραγματοποιούνται, «σαμποτάρουμε» τους εαυτούς μας, εμποδίζοντας τη βελτίωσή μας. Αντί να αναζητήσουμε περιβάλλοντα που να αναγνωρίσουν τη βελτίωση, θεωρούμε ότι η λύση είναι να την αποτρέψουμε. Αντίθετα, όταν θέλουμε πραγματικά να ανελιχθούμε, αναζητούμε κάθε μέσο, κάθε εργαλείο και κάθε συμβουλή για να γίνουμε καλύτεροι.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και τους λόγους που μας κρατούν πίσω. Είναι μία προσωπική άσκηση η οποία απαιτεί προσπάθεια και μεθοδικότητα. Αν όμως διέλθουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, μόνο πρόοδο μπορούμε να σημειώσουμε, ακόμα και αν πρόοδος σημαίνει αλλαγή επαγγέλματος, αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος ή αλλαγή θέσης.
Θέλεις να κάνεις upskilling/ reskilling ή να αλλάξεις καριέρα; Κάνε Δωρεάν Αξιολόγηση προφίλ στο Workearly - H Εκπαιδευτική Πλατφόρμα της Χρονιάς - Education Leaders Awards 2023