Όσλο: Ο ύποπτος για την «τρομοκρατική» επίθεση με 2 νεκρούς φέρεται ότι είναι ένας ισλαμιστής με ψυχική νόσο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όσλο: Ο ύποπτος για την «τρομοκρατική» επίθεση με 2 νεκρούς φέρεται ότι είναι ένας ισλαμιστής με ψυχική νόσο
Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως "τρομοκρατική ενέργεια" την επίθεση.

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη για την χθεσινή επίθεση με δύο νεκρούς και 21 τραυματίες στο Όσλο της Νορβηγίας, θεωρείται ότι είναι ένας ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής που έπασχε από ψυχική νόσο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της Νορβηγίας, η PST.

Ο ύποπτος που συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος) έξω από δύο νυχτερινά κέντρα, το ένα εκ των οποίων ήταν γκέι κλαμπ, στο κέντρο του Όσλο, είναι ένας 42χρονος Νορβηγός ιρανικής καταγωγής, διευκρίνισε αξιωματούχος της αστυνομίας της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Το όνομά του δεν δημοσιοποιήθηκε, ενώ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών από το 2015, που είναι επίσης επιφορτισμένες με θέματα αντιτρομοκρατίας, πρόσθεσε η PST.

Είχε επίσης απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα, όπως το ότι έφερε μαχαίρι ή ακόμη είχε καταδικαστεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως "τρομοκρατική ενέργεια" την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε έξω από την παμπ Per på hjørnet, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άνθρωποι, και στη συνέχεια μπροστά από το παρακείμενο γκέι κλαμπ London Pub, στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας που ήταν γεμάτο κόσμο τη ζεστή αυτή νύχτα του καλοκαιριού.

Ο ύποπτος συνελήφθη στη 01:19 (02:19 ώρα Ελλάδος), πέντε λεπτά μετά τις πρώτες ειδοποιήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε σήμερα έκκληση για ενότητα «απέναντι στο μίσος» και «στη βαρβαρότητα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη» .

"Το Όσλο χτυπήθηκε χθες το βράδυ από τη βαρβαρότητα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη. Οι εγκάρδιες σκέψεις μου απευθύνονται στα θύματα και τις οικογένειές τους, στους τραυματίες, στον νορβηγικό λαό", έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

«Απέναντι στο μίσος, θα είμαστε πάντα πιο δυνατοί ενωμένοι», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τις συγκεντρώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατά τη διάρκεια των «πορειών υπερηφάνειας» που πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία.

«Τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν χθες στο Όσλο, των οποίων τα κίνητρα δεν έχουν ακόμη πλήρως εξακριβωθεί αυτή τη στιγμή, απαιτούν αύξηση της γενικής επαγρύπνησης», γράφει ο υπουργός σε τηλεγράφημα στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Νορβηγία, μια εν γένει ήρεμη χώρα, είχε συγκλονιστεί από πολυαίμακτη επίθεση στις 22 Ιουλίου του 2011.

Εκείνη την ημέρα ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε κατά της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως κατά αυτών που μετείχαν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτεγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη φονική επίθεση στο Όσλο - «Βαθύτατα συγκλονισμένοι»

Όσλο: 2 νεκροί από πυροβολισμούς, πριν από την παρέλαση του Pride - Πιθανή η τρομοκρατική ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider