ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία συγκάλεσε αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τελευταία ενημέρωση: 18:12

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία συγκάλεσε αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδος, όπως ανέφερε σε τουίτ ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς.

Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει πως η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» προσθέτει ο Σαρλ Μισέλ.

Υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00».

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

  • τις τελευταίες εξελίξεις,
  • πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
  • πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της·
  • πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η επιστολή.

Σημειώνεται, πως νωρίτερα την Τρίτη, ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε πως ο πρώτος γύρος περιορισμένων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός της ημέρας.

Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, ενώ θα απαγορεύουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής κάτω βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Σύμφωνα με το CNBC, στόχος των κυρώσεων εκτιμάται πως θα είναι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας του Πούτιν, Anton Vaino, μεταξύ άλλων.

Φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες

Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκαρ Στορ.

Η «ιδιαίτερη» και «μοναδική» σχέση που έχει η ΕΕ και η Νορβηγία ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, «δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα που έχουμε, αλλά και στο ότι υπάρχει μεγάλη εγγύτητα, αν μπορώ να το πω, αξιών. Είμαστε πολύ ομοϊδεάτες εταίροι».

Σημείωσε ότι « αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε επίσης για την ενέργεια, τονίζοντας ότι «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια τους τελευταίους μήνες, αν όχι χρόνια, για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να βγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο» προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής αερίου».

«Συμμεριζόμαστε επίσης την κατανόηση ότι, ναι, το φυσικό αέριο είναι σημαντικό και πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε αυτά τα συστήματα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια μεταβατική πηγή ενέργειας. Με τον καιρό, θέλουμε να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για εμάς, το σύνθημα είναι πολύ σαφές για την Ευρωπαϊκή Ένωση: να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μπούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider