«Ελπίς»: Βγήκε ο στρατός στην Αττική Οδό - Γενική αργία αύριο - Συστάσεις για τις μετακινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ελπίς»: Βγήκε ο στρατός στην Αττική Οδό - Γενική αργία αύριο - Συστάσεις για τις μετακινήσεις
Παραμένουν τα προβλήματα στην Αττική Οδό και σε όλη την χώρα. Τι απαντά η εταιρεία διαχείρισης. Ποια μέτρα θα εφαρμόσουν οι αρχές για αύριο ενώ αναμένεται να συνεχιστεί το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας.

Τελευταία ενημέρωση 23:47

Σε γενική αργία κηρύχτηκε η αυριανή ημέρα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς η χώρα παραμένει στο «έλεος» του δεύτερου και σφοδρότερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίς». Νέα επίσημη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 20:00 από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας Χρήστο Στυλιανίδη για την διευκρίνιση των προβλεπομένων για την Τρίτη.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μερικός απεγκλωβισμός, στο Δαχτυλίδι στην Κηφισίας και στην έξοδο Πεντέλης» είπε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης. Σημείωσε ότι οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται οδηγούνται σε έξι σημεία, όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους καθοδηγούν σε λεωφορεία, ενώ έχει εξασφαλιστεί η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία και εκεί θα έχουν ιατρική και κάθε βοήθεια που τυχόν χρειαστούν.

O υπουργός σημείωσε πως στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό, με τα σταθερής τροχιάς να λειτουργούν κανονικά και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν.

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έδωσε εντολή προκειμένου τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων από μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, με προσωπικό και μέσα, να συνδράμουν τις συνεχείς προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Tο πρωί της Δευτέρας, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι πολίτες της Αττικής, με έκτακτη προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τις επόμενες ώρες.

Να θυμίσουμε πως από την Κυριακή ενεργοποιήθηκε το 112 και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Aντιδράσεις στο χάος της Αττικής Οδού - Εισαγγελική παρέμβαση - Συγγνώμη της εταιρείας

Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώνονται όλη την ημέρα στην Αττική Οδό, τα οποία σύμφωνα με την εταιρία οφείλονται σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, είπε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων, συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό.

Πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή.

Σημειώνεται, πως μετά και από τις δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, έγινε γνωστή εισαγγελική παρέμβαση με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου να διατάσσει προκαταρκτική έρευνα για αναζήτηση ευθυνών για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα. Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.

Το βράδυ της Δευτέρας, με ανακοίνωση της «η Αττική Όδος με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική

Καταγράφονται προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς το νέο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» σαρώνει τη χώρα. Δείτε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ (με ένα κλικ εδώ).

Οδηγία της ΕΛΑΣ για αποφυγή μετακινήσεων στην Αττική

Οδηγία προς τους πολίτες της Αττικής και κυρίως των βορείων προαστίων, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για τους κλειστούς δρόμους από την χιονόπτωση, εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Τραμ, Μετρό ΟΑΣΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Προβλήματα στη λειτουργία του Μετρό προκάλεσε καθόλη την διάρκεια της Δευτέρας η κακοκαιρία «Ελπίς» στην Αττική, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο. Σταδιακά αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του Τραμ σε όλο το δίκτυο του. Αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της έντονης κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ

Και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1546,1551,1554,1559 στο τμήμα AΘHNA - XAΛKIΔA και τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 2230, 2231, 2238, 2239, 2246, 2247 στο τμήμα AEPOΔPOMIO - A. ΛIOΣIA, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τι θα ισχύσει με τα ΜΜΜ την Τρίτη

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η "Ελπίς» στην Αττική. Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ. Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς - Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε Αττική οδό, περιφερειακή Υμηττού και Αιγάλεω

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού, περιφερειακής Υμηττού και περιφερειακής Αιγάλεω.

Σύμφωνα με την Τροχαία, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΛΑΣ κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσει τη δυσχέρεια που παρατηρείται στην Αττική οδό, λόγω της χιονόπτωσης και στα δύο ρεύματα, από Παιανία έως Μεταμόρφωση, ενώ πραγματοποιεί αντιδρομήσεις στις εξόδους αυτής.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας

Διακόπηκε, λίγο μετά τις 6 και σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της λεωφόρου Αθηνών. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας

Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

  • Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, διακόπηκε, πριν από λίγο, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα της λεωφόρου Φυλής και της Τατοϊου:

- Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας "Το νέο φαράγγι" έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.

- Στην Τατοϊου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού "Αγιος Μερκούριος" έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου, λεωφόρου Διονύσου, Καισαριανής και Πάρνηθας

Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου Παπάγου, λεωφόρου Διονύσου και Καισαριανής, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Ειδικότερα:

  • Στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη.
  • Στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Καλοπούλας, προς Υμηττό.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει διακοπεί από νωρίς το πρωί και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.

Απαγόρευση Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων από Α/Κ Καλυφτάκη και Α/Κ Οινοφύτων

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι, λόγω εκδήλωσης Έντονων Καιρικών Φαινομένων, τίθεται σε ισχύ απόφαση της Τροχαίας για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., και ειδικότερα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, και από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Οινοφύτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Ταυτόχρονα, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλους τους οδηγούς ΙΧ.

Τέλος, σημειώνουμε ότι η Νέα Οδός, αναφέρει έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Tην απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε η διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση ισχύει από τα διόδια των Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:

-τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κλπ.)

-τα οχήματα οδικής βοήθειας

-τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι

-τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)

-τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλης της Λαμίας.

Κορινθία και Αργολίδα: Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Κορινθίας και της Αργολίδας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία του οδικού δικτύου Κορινθίας:

  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 15ο χιλιόμετρο έως το 35ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Άνω Δερβενίου-Γκούρας από το 5ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Άνω Λυγιάς-Πύργου από το 8ο χιλιόμετρο.

Στην Αργολίδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λυγουριού-Κρανιδίου από το 5ο χιλιόμετρο έως το 15ο χιλιόμετρο.

Σε όλα τα σημεία επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Επιχείρηση να κρατηθούν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες στην Κρήτη

Να κρατήσουν ανοιχτές και ασφαλείς για τις μετακινήσεις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού, επιχειρούν τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, από τις πρώτες πρωινές ώρες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον παγετό.

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την θέρμανση των σεισμόπληκτων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, με τη θέρμανση στους οικίσκους των σεισμόπληκτων. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης, τα κλιματιστικά που έχουν τοποθετηθεί για τη θέρμανση των οικογενειών που ζουν στους οικίσκους έπαψαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των οικίσκων για κάποιες ώρες να μείνουν χωρίς θέρμανση.

Προβλήματα στη Στερά Ελλάδα και Εύβοια

H κακοκαιρία «Ελπίς» έχει δημιουργήσει ψυχρό κλοιό στη Στερεά Ελλάδα με έντονες χιονοπτώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων εξελίσσεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους

Στην Εύβοια

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 25η χ/θ έως την 61η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Επί ποδός όλοι οι δήμοι της Αττικής

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική. Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει, το χιόνι πέφτει και ήδη οι περισσότερες περιοχές του νομού έχουν ντυθεί στα λευκά.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους και εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, αν και ήδη σε δήμους των βορείων προαστίων η χιονόπτωση είναι ισχυρή καθώς το έχει στρώσει και γι' αυτό γίνονται διαρκώς συστάσεις για προσεκτική και όχι άσκοπη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία που λειτουργούν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους. Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο συμβάν.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευτεί τόνους αλάτι, με το οποίο προμήθευσαν τους κατοίκους και είναι και σήμερα στη διάθεσή τους.

Δριμύ ψύχος και παγετός στη Β. Ελλάδα

Δριμύ ψύχος και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις χερσονήσους της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, χωρίς να αναφερθούν πάντως ιδιαίτερα προβλήματα.

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε και η Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η θερμοκρασία έπεσε στους - 2 βαθμούς.

Στο μεταξύ, προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται εδώ και λίγη ώρα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω βλάβης σε μετασχηματιστή της περιοχής. Η βλάβη επηρεάζει κυρίως τις περιοχές της Πολίχνης, της Ηλιούπολης, των Συκεών, αλλά και βορειότερα τα Πεύκα, ενώ δεν φαίνεται να συνδέεται με την κακοκαιρία.

Σφοδρή χιονόπτωση σε Σποράδες και Πήλιο

Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει την πόλη του Βόλου και όλη την ανατολική Μαγνησία από τις 9.30 το πρωί, επιδεινώνοντας ραγδαία την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και δημιουργώντας πλέον προβλήματα στις συγκοινωνίες και την κίνηση των αυτοκινήτων.

Η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη προς Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Ζαγορά και όλα τα χωριά του ανατολικού Πηλίου όπου αν και αποχιονίζεται ο δρόμος είναι δύσκολη η κίνηση ακόμα και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε χθες όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκπαίδευση. Ακόμη σήμερα αλλά και αύριο κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ).

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι, με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίς» και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες, αναλαμβάνει εκτάκτως από σήμερα μέσω της υπηρεσίας του «Βοήθεια στο Σπίτι», τις παντός είδους αναγκαίες μετακινήσεις ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά προβλήματα, αλλά και μοναχικών πολιτών εντός της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, καθώς και τη μεταφορά τους από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού Αττικής.

Οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποδοχής Κοινωνικών Αιτημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: 210 36 42 319 και 210 36 09 825. Η πρωτοβουλία αυτή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της κακοκαιρίας, με στόχο την εξυπηρέτηση όσων περισσότερων έχουν ανάγκη.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

1. Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Κλειστή η λιανική αύριο

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους διοικητές των ΥΠΕ για την εκτίμηση της κατάστασης στα νοσοκομεία, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Παράλληλα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα και αύριο στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

Σήμερα εφημερεύουν:

- Θριάσιο

- Ασκληπιείο

- Ερυθρός Σταύρος

- Ιπποκράτειο

Αύριο εφημερεύουν:

08.00 με 14.30

- Κωνσταντοπούλειο

- Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

- 417 ΝΙΜΤΣ

14.30 με 22.00

- ΚΑΤ

14.30 με 08.00 (επόμενη ημέρα)

- Αλεξάνδρα

- Λαϊκό

- ΕΛΠΙΣ

08.00 με 08.00 (επόμενης)

- Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αττική - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Κλειστά σχολεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί λόγω χιονιά - Απόφαση για διήμερη τηλεκπαίδευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider