Ο αρχιεπίσκοπος Μαρξ προς παραίτηση λόγω σεξουαλικών σκανδάλων στη γερμανική Εκκλησία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο αρχιεπίσκοπος Μαρξ προς παραίτηση λόγω σεξουαλικών σκανδάλων στη γερμανική Εκκλησία
Επιστολή του επικεφαλής της γερμανικής καθολικής Εκκλησίας και εκ των ηγετικότερων μορφών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς στον Πάπα Φραγκίσκο.

Την παραίτηση του από τη θέση του αρχιεπισκόπου Μονάχου υπέβαλε ο επικεφαλής της γερμανικής καθολικής Εκκλησίας και εκ των ηγετικότερων μορφών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιάς , Ράινχαρτ Μαρξ, αναλαμβάνοντας μερίδιο ευθύνης για τα σεξουαλικά σκάνδαλα της γερμανικής Εκκλησίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παραίτηση του μένει να εγκριθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον Μαρξ να αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς το Βατικανό πως «πρέπει να μοιραστώ την ευθύνη για την καταστροφή της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένους της Εκκλησίας για τις τελευταίες δεκαετίες».

Η κίνηση του 67χρονου Μαρξ έρχεται σε συνέχεια την αποστολής δύο αξιωματούχων του Βατικανό στην Κολωνία, ισχυρότερη Εκκλησία της Γερμανίας, για τη διερεύνηση σεξουαλικών καταγγελιών.

Ο αρχιεπίσκοπος του Μονάχου είχε αρνηθεί τον περασμένο μήνα την ανώτατη γερμανική διάκριση, τον ομοσπονδιακό Σταυρό της Αξίας, που ήθελε να του απονείμει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε εντολή στα τέλη Μαΐου να διεξαχθεί έρευνα για τον χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην επισκοπή της Κολωνίας, τη μεγαλύτερη στη Γερμανία, στην οποία σοβεί σοβαρή κρίση εδώ και μήνες.

Ο πάπας διόρισε δύο «αποστολικούς επισκέπτες», έκτακτους απεσταλμένους, στους οποίους ανέθεσε να »κατανοήσουν την πολύπλοκη ποιμενική κατάσταση στην αρχιεπισκοπή και παράλληλα να ερευνήσουν ενδεχόμενα σφάλματα» του καρδιναλίου Ράινερ-Μαρία Βοέλκι και άλλων πρελάτων της επισκοπής.

Ο συντηρητικός καρδινάλιος Βοέλκι κατηγορείται κυρίως ότι κάλυπτε επί μακρόν δύο ιερείς της θρησκευτικής κοινότητας του Ντίσελντορφ που είναι ύποπτοι για σεξουαλική βία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider