Ειδήσεις | Διεθνή
30-03-2021 | 16:05

Περισσότερες από 24 χώρες ζητούν συμφωνία για τη βελτίωση της αντίδρασης στην επόμενη πανδημία

Newsroom
Μοιράσου το
Περισσότερες από 24 χώρες ζητούν συμφωνία για τη βελτίωση της αντίδρασης στην επόμενη πανδημία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι ηγέτες περισσότερων από 24 χωρών συντάσσονται με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην έκκληση για μια νέα διεθνή συμφωνία με αντικείμενο την ετοιμότητα και την αντίδραση σε μια πανδημία, που στόχο θα έχει να βελτιώσει τα συστήματα προειδοποίησης, τον διαμοιρασμό στοιχείων και τη διαφάνεια, καθώς και τη διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλια.

Οι ηγέτες απηύθυναν την έκκληση με μια κοινή τους ανακοίνωση την Τρίτη, μόλις λίγες ώρες προτού η ομάδα του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση της covid-19 δημοσιεύσει τη συνολική έκθεση από την καθυστερημένη αποστολή της στην Κίνα η οποία εγκλωβίστηκε σε πολιτικές διενέξεις.

«Θα υπάρξουν κι άλλες πανδημίες και άλλες έκτακτες καταστάσεις υγείας. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους μια τέτοια απειλή. Το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία περιγράφει την covid-19 ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα από τη δεκαετία του 1940.

Η δήλωση υπογράφεται από τον επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus και ηγέτες χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Νότιος Αφρική, η Νότιος Κορέα και η Ινδονησία αλλά όχι από τις ΗΠΑ ή την Κίνα οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Παρότι καμία από τις δύο χώρες δεν υπέγραψε, εμφανίστηκαν ενθαρρυντικές προς την πρόταση, ανέφερε ο Tedros. 

Η ετοιμότητα και η αντίδραση απέναντι σε παγκόσμια πανδημία ορίζονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, μια συνθήκη που είναι νομικά δεσμευτική για τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.