Bloomberg New Economy: Οι Κεντρικές Τράπεζες σύντομα θα στραφούν στο Bitcoin

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg New Economy: Οι Κεντρικές Τράπεζες σύντομα θα στραφούν στο Bitcoin
Άρθρο του Bloomberg που παρουσιάζει όλες τις πλευρές, υποστηρικτών και αρνητών, του Bitcoin και την πρόσφατη εξέλιξη του κρυπτονομίσματος.

Στο παρόν άρθρο του Andrew Browne, που δημοσιεύει το Bloomberg New Economy, περιγράφεται σε αδρές γραμμές η προσέγγιση που έχουν τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοι των κρυπτονομισμάτων, για την εξέλιξη τους, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική τομή το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες -ξεκινώντας από την Κίνα- θα επιδιώξουν να μπουν στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων:

Ενώ υποτίθεται ότι είναι το κορυφαίο νόμισμα επόμενης γενιάς, η μεγάλη ειρωνεία για το Bitcoin είναι ότι είναι εκπληκτικά οπισθοδρομικό σχεδόν με κάθε τρόπο που μετράει. Κατ 'αρχάς, «η κατασκευή» του κρυπτονομίσματος χρειάζεται να κάψει πολύ άνθρακα, αφήνοντας ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα για ένα μέσο ανταλλαγής που φαινομενικά θα κυριαρχήσει σε έναν μελλοντικό, πιο πράσινο κόσμο.

Οι ετήσιες εκπομπές που συνδέονται με την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τα «rigs» που αλιεύουν κρυπτονομίσματα (υπολογιστές υψηλής ισχύος που παράγουν ψηφιακά tokens με την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων) ισούται με εκείνες που εκπέμπει ολόκληρη η Αργεντινή, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Όπως είπε ο Μπιλ Γκέιτς – που από ότι φαίνεται είναι έξοχος στην ωραιοποίηση- για το Bitcoin σε πρόσφατο συνέδριο του New York Times DealBook: «Δεν είναι και τόσο σημαντικό (ενν. επιβαρυντικό) για το κλίμα».
Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η τεχνολογία blockchain που υποστηρίζει συναλλαγές Bitcoin είναι "εξαιρετικά αναποτελεσματική", δήλωσε η Γραμματέας του Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλλεν στο ίδιο συνέδριο. Προειδοποίησε επίσης για την πλέον γνωστή χρήση του Bitcoin στην αθέμιτη χρηματοδότηση. Η αρχιτεκτονική peer-to-peer του δικτύου παρακάμπτει τις τράπεζες και τις νομισματικές αρχές, καθιστώντας το δημοφιλές στους εκβιαστές, τους έμπορους πορνό, τους χάκερ και άλλους κατοίκους του dark web.

Ούτε το Bitcoin είναι ένα χρήσιμο αποθετήριο αξίας, η ελάχιστη απαίτηση οποιουδήποτε νομίσματος μας γυρίζει αιώνες πίσω στην οικονομία με ανταλλακτικά κοχύλια. Αυτό οφείλεται στις άγριες μεταβολές των τιμών του.

Στην πραγματικότητα, το Bitcoin δεν είναι καθόλου «υλικό». Ο χρυσός έχει βιομηχανικές χρήσεις. Άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, παράγουν ροές εσόδων. Το Bitcoin δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σειρά κώδικα, η αξία της οποίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συνάρτηση της τεχνητής ανεπάρκειας του (μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoins θα «εξορρυχθούν» συνολικά, σύμφωνα με το μυστηριώδες άτομο ή τα άτομα, που ονομάζονται Satoshi Nakamoto που ανέπτυξαν το νόμισμα.)

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ένας σκληρός κριτικός των κρυπτονομισμάτων, με δυο λόγια εξηγεί γιατί η θέση του Bitcoin είναι μια "χυδαιότητα". Πιστεύει ότι «η θεμελιώδης αξία του Bitcoin είναι μηδέν» και, στην πραγματικότητα, θα ήταν αρνητική εάν οι «ανθρακωρύχοι» του Bitcoin έπρεπε να πληρώσουν φόρο άνθρακα.

Το Bitcoin με άλλα λόγια έχει κάποιους σημαντικούς επικριτές - κάτι που εξηγεί την απόλαυση στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων όταν αυτήν την εβδομάδα ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος Κιέλ Ίνγκε Ρόκκε αποκάλυψε ότι είναι οπαδός του Bitcoin, γεμάτος ενθουσιασμό για τη δυναμική του να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια χρηματοοικονομία. Σε επιστολή προς τους μετόχους, ο Ρόκκε ανακοίνωσε μια νέα εταιρεία που θα επενδύσει σε Bitcoin και θα βελτιώσει την απόδοση και την εικόνα της τεχνολογίας blockchain.

Μία ιδέα: εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποιώντας "λανθάνουσα" ανανεώσιμη ενέργεια που δεν μπορεί να αναπτυχθεί στο δίκτυο. Ο Ρόκκε είπε ότι το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να «γίνει ο πυρήνας μιας νέας νομισματικής αρχιτεκτονικής».

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι έχουν μπει στην κερδοσκοπική φρενίτιδα, συμπεριλαμβανομένου του ‘Ελον Μασκ, του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX. Αλλά ο Ρόκκε είναι διαφορετικός. Είναι βιομήχανος της παλιάς σχολής που έφτιαξε την περιουσία του χάρη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η τολμηρή του κίνηση στο Bitcoin προσθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει mainstream, παρά τους αρνητές.

Η MassMutual, η ασφαλιστική εταιρεία, έχει προλάβει το τρένο, ενώ η αγοραία αξία του Bitcoin έχει ξεπεράσει το κατώφλι του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Διάλεξε πλευρά. Είτε το Bitcoin είναι (όπως δηλώνει ο Ρουμπινί) το οικονομικό ισοδύναμο των ανθρώπινων περιττωμάτων, είτε (όπως υποστηρίζει ο Ρόκκε) ο «δρόμος για τον Παράδεισο» (σ.σ. «Stairway to Heaven»).

Πώς κατανοεί ο μη ειδήμων περί τα οικονομικά άνθρωπος, όλα αυτά;

Ο οικονομολόγος Άνταμ Τουζ – μη οπαδός του Bitcoin - βλέπει τα χρήματα ως πολιτικό φαινόμενο. «Συγκεκριμένα, είναι ένα αμάλγαμα της δύναμης και της εμπιστοσύνης που αξιοποιεί το κράτος και το κεφάλαιο», γράφει.

Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να παρακάμψει αυτές τις δομές εξουσίας, που ενσωματώθηκαν από τις τράπεζες και τις νομισματικές αρχές. Και οι πιο παθιασμένοι πρωταθλητές του – οι «cypherpunks», όπως λέγονται, βρίσκουν όλο και περισσότερους συμμάχους μεταξύ των βασικών επενδυτών που μοιράζονται τον σκεπτικισμό τους για το δολάριο και άλλα παραστατικά χρήματα σε μια εποχή που ορισμένοι ανησυχούν για την επιστροφή του πληθωρισμού.

Πώς θα ανταποκριθούν οι κεντρικές τράπεζες στην πρόκληση; Αν δεν μπορείτε να τους νικήσετε, συμμαχείστε, φυσικά.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κυκλοφορεί ήδη το δικό της ψηφιακό νόμισμα, και ακόμη και η Γιέλλεν δείχνει ενδιαφέρον: Ένα ψηφιακό δολάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «γρηγορότερες, ασφαλέστερες και φθηνότερες πληρωμές», είπε στο συνέδριο DealBook.

Πράγματι, θα ήταν διπλή ειρωνεία εάν το Bitcoin, ένα ριζοσπαστικό πείραμα σε χρήματα peer-to-peer, όχι μόνο αποτύχει λόγω του αδέξιου σχεδιασμού του, που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά καταλύηξει να επιταχύνει τη δημιουργία του απόλυτου νομίσματος από πάνω προς τα κάτω.

Ο Τουζ, για αρχή, είναι ενθουσιασμένος με την προοπτική. «Όλοι θα μπορούσαν να έχουν λογαριασμούς κεντρικής τράπεζας, θολώνοντας το όριο μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Επιτρέποντας μεγάλες ροές χρημάτων και ποσοτική χαλάρωση από τον λαό, το αντίθετο από αυτό που σκόπευαν οι ιδρυτές του Bitcoin», έγραψε ο Τουζ. «Πολύ του γούστου μου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider