Goldman Sachs: Έρχεται ισχυροποίηση του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Έρχεται ισχυροποίηση του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ
Οι παράγοντες που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν «τραβήξει» ξανά τη σκανδάλη για την αύξηση του προγράμματος PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.

Ισχυροποίηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, αναμένει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, καθώς όπως επισημαίνει το δεύτερο «σαρώτικο» πέρασμα της πανδημίας στην Ευρωζώνη, έχει επιβραδύνει την προσπάθεια ανάκαμψης, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.

Η αμερικανική τράπεζα ανάμεσα στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ΕΚΤ προκρίνει την επέκταση του προγράμματος PEPP, έναντι μιας μείωσης των -ήδη αρνητικών- επιτοκίων ή μια επέκτασης του κανονικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων APP (Asset Purchase Programme), διατηρώντας με τον τρόπο αυτό η κεντρική τράπεζα το τεράστιο δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει πάνω από την ζώνη των ευρωπαϊκών ομολόγων, και ιδιαίτερα της περιφέρειας. Παράλληλα η Goldman Sachs εξετάζοντας τις μηνιαίες αγορές ομολόγων πέρα ​​από την τρέχουσα περίοδο λήξης του προγράμματος PEPP (Ιούνιος του 2021), εκτιμά πως μια μείωση του μέσου μηνιαίου ρυθμού αγορών από την ΕΚΤ από τα 90 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2021 στα 60 δισ. ευρώ στο β' εξάμηνο, θα απαιτούσε μια αύξηση του προγράμματος της τάξεως των 360 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στο σενάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί σε ένα χαμηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων που να φτάνει τα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του PEPP κατά 180 δισ. ευρώ, ενώ αν «τρέξει» με ένα ρυθμό 90 δισ. ευρώ το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με άλλα 540 δισ. ευρώ.

insider

Με το βλέμμα σε πληθωρισμό και ελλείμματα

Ωστόσο όπως σημειώνει η GS, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κινείται κατά βάση στον κανόνα των 200 δισ. ευρώ περίπου σε πρόσθετες αγορές assets για κάθε 0,1% πληθωριστικό κενό. Έτσι, η εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας για αύξηση του πληθωρισμού στο 1,5-1,6% το 2023 θα οδηγήσει σε πληθωριστικό κένο 0,2-0,3% το οποίο θα αντιστοιχεί σε αύξηση του PEPP ύψους κατά 400-600 δισ. ευρώ, εάν φυσικά δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ .

Καταλυτικός παράγοντας για το πως θα κινηθεί το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης το επόμενο διάστημα είναι και τα έλλειμμα προϋπολογισμού. Με βάση αυτό η Goldman Sachs εκτιμά ότι η EKT θα πρέπει να αυξήσει το πρόγραμμα για την πανδημία κατά 370 δισ. ευρώ ώστε να απορροφήσει όλες τις κρατικές ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρωζώνη για την περίοδο 2020-21. Παράλληλα η αμερικανική τράπεζα αναμένει αύξηση των εκδόσεων κατά περίπου 300 δισ. ευρώ φτάνοντας συνολικά τα 1,85 τρισ. ευρώ το 2020-2021 λόγω της διεύρυνσης των κυκλικών ελλειμμάτων, των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, και της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο μια διστακτική κίνηση από μεριάς ΕΚΤ σε ότι αφορά την επέκταση του PEPP θα οδηγούσε σε σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής παρά χαλάρωσης σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Έτσι η Goldman Sachs αναμένει από την ΕΚΤ στο βασικό της σενάριο, αύξηση του προγράμματος PEPP κατά 400 δισ. ευρώ από τα 1,35 τρισ. ευρώ στα 1,75 δισ. ευρώ επεκτείνοντας παράλληλα τον ορίζοντα του προγραμματος έως το τέλος του 2021. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η επέκταση PEPP θα συνοδεύεται από άλλα μέτρα, όπως προσαρμογές στους όρους των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs και επέκταση του ορίζοντα επανεπένδυσης των λήξεων έως το τέλος του 2023 από το 2022 που ήταν προηγουμένως. Επιπλέον, η Goldman Sachs αναμένει και μια μικρή αύξηση του προγράμματος APP στα 40 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider