Κόντρα στο κλίμα φόβου το Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.390 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο κλίμα φόβου το Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.390 μονάδες
Στους ρυθμούς της παραπληροφόρησης και του φόβου που καλλιεργείται γύρω από την κατάσταση στη Μ. Ανατολή κινούνται οι αγορές.

Τελ. ενημέρωση 15:15

Στους ρυθμούς της παραπληροφόρησης και του φόβου που καλλιεργείται συστηματικά από μεγάλα διεθνή πρακτορεία γύρω από την κατάσταση στη Μ. Ανατολή κινούνται οι αγορές.

Αρχικώς το Ιράν απάντησε στην επίθεση του Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες, έχοντας ενημερώσει πλήρως για το πως θα κινηθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, με τα διεθνή μέσα να αναδεικνύουν το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Ιράν να κάνει αυτό που «έπρεπε» για να διατηρήσει το κύρος του και περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται σε μεγάλο διπλωματικό παίκτη που κράτησε χαμηλά το επίπεδο έντασης, ενώ η ίδια είχε έμμεσα πετάξει το «σπίρτο» για να ανάψει η σύγκρουση. Κατόπιν αυτού αναμένονταν μια απάντηση από το Ισραήλ, που θα ήταν χαμηλής κλίμακας, όπως δήλωνε η κυβέρνηση της χώρας.

Σήμερα λοιπόν, αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μεταδίδουν πως το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή στο Ιράν σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους. Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο.

Από την άλλη, «ενημερωμένη πηγή» δήλωσε στο Press TV πως δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε αυτό το σκηνικό, οι τιμές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν αρχικώς στο +4% και πλέον να αποκλιμακώνονται στο +1,2%, με τις αγορές μετοχών να πανικοβάλλονται και τα futures του S&P 500 να φτάνουν μέχρι και στις 4.927 μονάδες (απώλειες κοντά στο 1,5%) και πλέον να βρίσκονται στις 4.985,80 μονάδες (απώλειες 0,52%). Συνεπώς, στόχος επετεύχθη. Και οι δύο πλευρές (Ιράν-Ισραήλ) κέρδισαν αυτά που ήθελαν και εσωτερικά και σε διεθνή βάση, ο φόβος στις αγορές οδήγησε πολλούς να πουλήσουν βεβιασμένα και η ζωή συνεχίζεται.

Μένει να φανεί και η αντίδραση του ΧΑ σε αυτό και κατά πόσο θα επηρεάσει μερίδα επενδυτών το κλίμα φόβου που καλλιεργείται.

Στη χθεσινή συνεδρίαση πάντως οι μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, της Aegean, της Mytilineos και της Lamda επανέφεραν δυναμικά την αγορά πάνω από τις 1.380 μονάδες, στέλνοντας ηχηρό σήμα επιστροφής, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο την επαναφορά πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Προφανώς οι ξένοι και οι θεσμικοί που περίμεναν μια ευκαιρία διόρθωσης υπό τον παραπάνω φόβο συνέχιζαν να αγοράζουν άκοπα ότι μετοχές επιθυμούν τις τελευταίες χωρίς να μπουν καν στο κόπο να κυνηγήσουν και αυτό οφείλεται δυστυχώς στην επενδυτική νοοτροπία των Ελλήνων, που αντί να δουν το ΧΑ και οποιαδήποτε αγορά ως επένδυση, το βλέπουν ως τζόγο και «αρπαχτή». Να βγάλουν δηλαδή ένα σημαντικό και γρήγορο κέρδος για λίγες μέρες ή εβδομάδες και να βγουν. Αυτούς λοιπόν έρχεται να «κάψει» και να εγκλωβίσει το ΧΑ και κάθε αγορά, γιατί οι άλλοι, οι έξυπνοι απλώς περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, βλέποντας την αγορά σε πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Παράλληλα, τα ισχυρά αποτελέσματα από τις ελληνικές εισηγμένες συνεχίζουν να τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς μετά τη Lamda και τη Jumbo ακολούθησε και ο Ελλάκτωρ.

Το θέμα της παροχής bonus στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω επιστροφής κεφαλαίου, που προ ημερών ανέδειξε το insider.gr, επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Ευθ. Μπουλούτας, μιλώντας χτες στους αναλυτές. Όπως σημείωσε, αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς με ορίζοντα την τακτική γενική συνέλευση του ομίλου στις 31 Μαΐου. Επίσης, επανέλαβε και ότι γίνεται due diligence από πλευράς της Motor Oil στην ΗΛΕΚΤΩΡ, την θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος, δίχως να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη οικονομική πρόταση. Κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, νεότερα για το deal θα προκύψουν το προσεχές δίμηνο.

Ο όμιλος έχει ως «ισχυρό χαρτί» τον τομέα Παραχωρήσεων, από τον οποίον αναμένει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη και στην διάρκεια ζωής των εν λόγω assets. To 2023 αυξήθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό (+9,5% το 2023 έναντι του 2022 και +9,9% έναντι του 2019), όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με το 2022 (+9,2%), όπως κατά καιρούς έχουμε αποκαλύψει.

Πολύ σωστά μέχρι στιγμής οι επενδυτές δε φοβούνται να τοποθετηθούν στις μετοχές, βλέποντας μάλλον το σκηνικό που στήθηκε στη Μ. Ανατολή να αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,84% στις 1.392,66 μονάδες, με τον τζίρο στα 63 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,87% και ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 0,63% στις 1.181,23 μονάδες.

Στις τράπεζες ενώ ασκήθηκαν κάποιες πιέσεις στην αρχή το κλίμα αλλάζει με τη Eurobank να καταγράφει πλέον οριακές απώλειες 0,3% και τα 1,825 ευρώ, την ΕΤΕ στο να γυρνά θετικά με κέρδη 0,88% στα 7,136 ευρώ και την Πειραιώς στο +0,51% και τα 3,776 ευρώ. Υψηλότερα η Alpha Bank με άνοδο 1,74% στα 1,577 ευρώ.

Υψηλότερα κινούνται ΔΕΗ (2,38%), Μυτιληναίος (1,2%), ΟΠΑΠ (1,55%) ΜΠΕΛΑ (1,74%). Υπεραποδίδει με κέρδη 5,33% η Cenergy, με τη ΒΙΟ στο 1,88% και τη Lamda να σημειώνει νέο ράλι 3,33% στα 6,83 ευρώ.

Σημαντική άνοδο που ξεπερνά το 2% για την ΕΛΧΑ, με την Intracom στο 4,75% και την Ελλάκτωρ στο 1,98%. Ήπια πτώση για το ΔΑΑ, τη ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ και τον ΟΤΕ. Στα 16,18 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με άνοδο 0,75%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια προϊόντα δεν θα δει ο καταναλωτής στα ράφια της Jumbo

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Ατού» οι Παραχωρήσεις, ρευστότητα 700 εκατ. – Επιστροφή κεφαλαίου, πώληση ΗΛΕΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider