Τελ. ενημέρωση 14:10
Δε λέει να σηκώσει κεφάλι το Χρηματιστήριο συνεχίζοντας προς τα κάτω και μάλιστα βάζοντας σε κίνδυνο επίπεδα που κατέκτησε με αρκετό κόπο.
Συγκεκριμένα, φόβο και τα στοιχεία πανικού φαίνεται πως προκαλούν όχι τόσο το μέγεθος των ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο, όσο η απουσία και έλλειψη αγοραστικών χεριών και ξένων επενδυτών που συνεχίζεται και σήμερα, με τον ΓΔ να χάνει και τον ΚΜΟ 50, ενώ απειλούνται πλέον ευθέως και οι 1.382-1.380 μονάδες.
Συμπληρωματικά σε αυτό λειτούργησε και η ενεργοποίηση stop loss από βραχυπρόθεσμους επενδυτές, όπως και η απώλεια των 1.400 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη που προκάλεσε μεγαλύτερη νευρικότητα και εκνευρισμό. Σε Έλληνες επενδυτές που αρέσκονται στο να «τζογάρουν» στα παράγωγα ήταν ένα καλό μάθημα, καθώς τα margin calls χτύπησαν κόκκινο διαμορφώνοντας έτσι έναν αλληλοτροφοδούμενο κύκλο πιέσεων.
Από την άλλη, τα σχόλια του Τύπου για μήνυμα προς την κυβέρνηση, μόνο ως αστεία ακούγονται σε κύκλους της αγοράς και αυτό γιατί «δεν επιλέγουμε εταιρείες με βάση το τι γίνεται σήμερα και αύριο στην κυβέρνηση», όπως σωστά επισημαίνουν. Από τα χρόνια της κρίσης και έπειτα, ενώ αρκετά στοιχεία σε επίπεδο αγοράς προσπαθούν να αλλάξουν -έστω και με αργό ρυθμό- προς το καλύτερο, η φιλοσοφία αρκετών παραγόντων αλλά και μερίδας της επενδυτικής κοινότητας διατηρεί μεγάλες αγκυλώσεις και κινείτα στα στερεότυπα του παρελθόντος, επενδύοντας με βάση φήμες, σενάρια διαφόρων τύπων που αρκετές φορές έχει πληρώσει πολύ ακριβά.
Προφανώς το πολιτικό ρίσκο από τα «τάρταρα» που βρίσκονταν ανέβηκε κάπως αλλά δε γίνεται να αναφέρεται ως κύριος παράγοντας του χθεσινού pullback και να αποτελεί μήνυμα προς το Μ.Μ.
Η αγορά εδώ και καιρό επιζητούσε μια αρκετά βίαιη, απότομη και σύντομη διορθωτική κίνηση ώστε να κινηθεί προς τα νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα για την υπέρβαση των 1.500 μονάδων. Συνεπώς, καλά τα σχόλια και ο «θόρυβος» πέρι άμεσης σύνδεσης της πολιτικής σκηνής και της καρατόμησης των δύο υπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ, με τη χθεσινή διόρθωση, αλλά τα σοβαρά χαρτοφυλάκια επενδύουν με βάση τα θεμελιώση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας μετοχής.
Ποιοι πρόσεξαν άλλωστε πως ο Γενικός Δείκτης πήγε και τσέκαρε με ακρίβεια διαβήτην τον ΚΜΟ 50 στις 1.392,83 μονάδες, χωρίς να φύγει χαμηλότερα από αυτό. Το ίδιο έκαναν και αρκετές μετοχές (βλ. Mytilineos, Aegean, ΔΕΗ που αποτελούν μετοχές που έχουν πιεστεί αρκετά) προκειμένου να βγάλουν μια νέα ανοδική και πιο ισχυρή κίνηση.
Άλλωστε το insider.gr με αφορμή την κίνηση της Alpha Bank είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το τι έρχεται. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε σε τεχνική ανάλυση ο Α. Βελισσάριος και Α. Κοφινάκος για τη μετοχή της Alpha Bank από τις 26 Οκτωβρίου του 2023 ο MACD (σε ημερήσιο γράφημα) πέρασε σε θετικό έδαφος, δηλαδή υψηλότερα από το σημείο μηδέν. Η συγκεκριμένη κίνηση ολοκληρώθηκε με μια προωθητική κίνηση πέντε υποκυμάτων. Στις 6 Μαρτίου του 2024 η τιμή σημείωσε την υψηλότερη τιμή της στις 1,79 μονάδες αλλά ο δείκτης MACD δεν ακολούθησε στα νεα υψηλά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει απόκλιση. Σημαντικό στοιχείο ότι βρισκόμασταν στο κύμα πέντε, ενώ την Πέμπτη ο MACD πέρασε σε αρνητικό έδαφος και ταυτόχρονα στις κορυφές του γραφήματος εμφανίστηκε ο σχηματισμός αντιστροφής «Head & Shoulders».
«Αν την Πέμπτη που ολοκληρώνεται η εβδομάδα (λόγω αργίας Παρασκευής - Δευτέρας), ο MACD κόψει καθοδικά τον Signal, τότε σε συνδυασμό με το ημερήσιο γράφημα – που πέρασε κάτω από το μηδέν - και παράλληλα με τον σχηματισμό «Head & Shoulders», θα περιμένουμε έντονες πιέσεις στην μετοχή της τράπεζας», κάτι που έγινε χθες και έδειχνε το τι θα επακολουθούσε στην ευρύτερη αγορά. Η μετοχή έπσε λοιπόν στο 161,8% Fibo και σταμάτησε εκεί δηλαδή πέριξ του 1,58, για να δώσει ξανά προς τα πάνω.
Παράλληλα, πτώση μεν αλλά όχι τόσο βιαίη υπήρξε τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με τις αγορές να θέλουν περισσότερο να φοβίσουν και να αποτινάξουν το εύκολο και γρήγορο χρήμα παρά το να ενεργοποίησουν short που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν γίνει καπνός, έχοντας δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το ράλι. Κάτι ανάλογο ίσως με πιο έντονο τέμπο καταγράφεται και στο ΧΑ, όντας βέβαια μια ρηχή και πιο εύκολα χειραγωγούμενη αγορά.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης παρά την πρόσκαιρη αρχική άνοδο πιέζεται ξανά με τον ΔΤΡ να περνά χαμηλότερα από τις 1.160 μονάδες αλλά να δείχνει πως μπορεί να βγάλει ένα σημαντικό ράλι. Ο ΓΔ υποχωρεί πλέον κατά 0,73% στις 1.33,50 μονάδες, με επόμενο κρίσιμο επίπεδο τις 1.382-1.380 που δε θα πρέπει να χαθούν γιατί θα πυροδοτήσουν ένα δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων που μπορεί να οδηγήσει προς τις 1.300.
Η αντίδραση που έβγαλε αρχικά η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος περιορίστηκαν σηματικά, ενώ ο ΜΥΤΙΛ παρά τα 35 ευρώ που χτύπησε γύρισε ξανά αρχικά ακόμη και στα 35,50 ευρώ που αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο επίπεδο.
Απώλειες άνω του 1,5% για ΕΤΕ, Πειραιώς, -2,2% με τη Eurobank στο -0,74% και την Alpha οριακά χαμηλότερα.
Ράλι 2,93% για την Optima που λειτουργεί ως συμπιεσμένο ελατήριο, φτάνοντας στα 8,44 ευρώ. Κέρδη 0,7% για τη Cenergy 1,03% για τη Σαράντης, και 0,12% για Μυτιληναίο.
Απώλειες άνω του 1,5% για την Τιτάν, ενώ ήπιες μεταβολές καταγράφονται σε Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΟΕΛ.
Η Hellas Fin αναφέρει πως «η μητέρα των μετοχικών δεικτών, ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερή του αύξηση από το 2019 καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 10% στο πρώτο τρίμηνο. Η αναδρομή στις επιδόσεις του S&P 500 από το 1950 μέχρι το 2023, με άνοδο μεγαλύτερη του 8% στην διάρκεια του α’ τριμήνου, απαριθμεί 16 περιπτώσεις. Σε όλες, εκτός από μία- αυτή του 1987-, η άνοδος συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα η μέση απόδοση συνολικά των υπόλοιπων 3 τριμήνων ήταν 9,66%. Η μέση απόδοση του επόμενου τριμήνου ήταν 3,9% αλλά τα 4 από τα 16 (25%) ήταν αρνητικά τρίμηνα.
Πέρα από την στατιστική προσέγγιση αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι ότι από την αρχή του έτους οι μετοχικές αγορές, σε αντίθεση με τις ομολογιακές, αγνοούν την επιμονή του πληθωρισμού και την άρνησή του για αποκλιμάκωση. Σ αυτήν την δύσκολη μακροοικονομική συγκυρία φαίνεται ότι η προσδοκώμενη αύξηση κερδοφορίας των επιχειρήσεων (10%) είναι σημαντικότερη για τους μετοχικούς δείκτες από την όποια εξέλιξη του πληθωρισμού.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να "προσπεράσουν" τον πρόσφατο επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις φθίνουσες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed. Γιατί; Ο πληθωρισμός είναι ασταθής αλλά υποχωρεί, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed είναι καθ' οδόν και τα εταιρικά κέρδη είναι ισχυρά. "Παραμένουμε overweight στις αμερικανικές μετοχές, αλλά προετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε στάση εάν ο αναζωπυρωμένος πληθωρισμός χαλάσει το κλίμα", επισημαίνει η BlackRock, προσθέτοντας πως παράλληλα αυξάνει τις overweight θέσεις της στις ιαπωνικές μετοχές.
Η εκτίμησή μας για τον S&P 500 στην διάρκεια του β’ τριμήνου είναι ότι κάπου στην περιοχή του 5.320-5.410 θα προκύψουν έντονες ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε υποχώρηση από 5 έως 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πολύ ευνοϊκή συνθήκη εισόδου στην μητέρα των χρηματιστηριακών αγορών. Μια τέτοια υποχώρηση θα δημιουργήσει και τις ιδανικές τεχνικές συνθήκες προκειμένου να συνεχίσει ο S&P 500 το επόμενο ανοδικό του σκέλος προς τις 6.000 μονάδες».