Εγκλωβισμένο στο rollover των παραγωγών το Χρηματιστήριο - Αδυναμία πειστικής αντίδρασης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκλωβισμένο στο rollover των παραγωγών το Χρηματιστήριο - Αδυναμία πειστικής αντίδρασης
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν σε Mytilineos, Jumbo, ΜΟΗ. Ξεχώρισαν Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy και Alpha Bank.

Μπορεί οι διεθνείς αγορές (ΗΠΑ, Ευρώπη, κτλ) να χτυπούν το νέο υψηλό μετά το άλλο, αλλά το Χρηματιστήριο κινείται στο δικό του τέμπο με πολλά βαριά χαρτιά να συνεχίζον στο πτωτικό τους σπιράλ (βλ. Mytilineos, Jumbo), ενώ και οι τράπεζες ακόμη ψάχνονται παρά τα υψηλά discount έναντι των ευρωπαϊκών και τα δυνατά αποτελέσματα.

Το απότομο ξεπούλημα της Δευτέρας φαίνεται να φόβισε και να κλόνισε την εμπιστοσύνη αρκετών επενδυτών, με τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να ενισχύονται καθώς βαδίζουμε προς το triple witching της Παρασκευής, δηλαδή την τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, πεδίο στο οποίο αρέσκονται να επενδύουν μόνο οι Έλληνες επενδυτές του retail.

Να σημειωθεί πως η αγορά επιζητούσε μια σύντομη και απότομη διόρθωση μετά από ένα πολύ ισχυρό ράλι, αποφορτίζοντας ταλαντωτές ώστε να βάλει πλώρη για νέα πολυετή υψηλά. Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που αναφέρουν πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα σε επίπεδα τιμών με τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα business plan αυτών να αποτελούν οδηγούς για ένα νέο ισχυρό re-rating, δηλαδή αναβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών, «ψηλώνοντας» και άλλο τις τιμές στόχους.

Βέβαια για την αγορά τα αποτελέσματα φαίνεται να περνάνε στα χαμηλά μέχρι στιγμής. Αναλυτικά, ένα άκρως ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, εκπλήσσοντας θετικά το consensus των αναλυτών, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 14% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ξεπερνούν κατά 5% το στόχο των αναλυτών, ενώ και η ενότητα των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, στο business plan που καταρτίστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας σκιαγραφείται το πλαίσιο διαμόρφωσης μια υψηλής και βιώσιμης κερδοφορίας με ορίζοντα το 2026. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα αναμένει μια συμπαγής οργανική κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα, όταν το consensus ανέμενε μια υποχώρηση της μέσης οργανικής κερδοφορίας κατά 5% για το 2024 - 2026 (στα 1,1 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ το 2024 και 2026 αντίστοιχα).

Iχυρή δυναμική ανάπτυξης των μεγεθών δραστηριότητας και της λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε και η Aegean, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 400,4 εκατ., 46% υψηλότερα από το πολύ ισχυρό 2022, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του ομίλου και επιβεβαιώνει την πλήρη ανάκαμψη από τη διετή περίοδο της πανδημίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει προς έγκριση από την επόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ποσού €0,75 ανά μετοχή.

Επιπλέον, τρίτο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ ύψους 2,547 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,6% ανακοίνωσε η Τιτάν για το 2023. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνέβαλαν πάνω από 90% στις πωλήσεις και στην κερδοφορία του Ομίλου. Παράλληλα, η διοίκηση προείνει τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά 42% σε σχέση με το 2022. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, στα 540,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 63,1%), με ενισχυμένα περιθώρια κέρδους. Όλες οι γεωγραφικές περιοχές κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, τις ενισχυμένες τιμές και τη βελτιωμένη απόδοση διαχείρισης του ενεργειακού κόστους.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,29% στις 1.399,87 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 177 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 106,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις τράπεζες. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 3.375,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με ισχνή άνοδο 0,34% στις 1.197,64 μονάδες. Η μετοχή της Mytilineos είναι αυτή που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές, καθώς στο ημερήσιο και στο δίωρο γράφημα δεν έχει δοθεί κανένα αγοραστικό σήμα, ενώ και το μηνιαίο αρχίζει να χαλάει ειδικά από τη στιγμή που η μετοχή έφτασε μέχρι και στα 35,12 ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση. Η μετοχή έχει μπει σε υπερπουλημένα επίπεδα, με 6/7 αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα, μετρώντας απώλειες άνω του 4% μέχρι στιγμής για φέτος και απέχοντας σχεδόν 11% από τα υψηλά που κατέγραψε. Σήμερα έκλεισε με απώλειες 0,51% στα 35,26 ευρώ. Νέες πιέσεις ασκήθηκαν και σήμερα στη Eurobank με το Helikon να περιορίζει τη θέση του, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατώντας εγκωβισμένο το χαρτί, ενώ στις δημοπρασίες κάπως μαζεύτηκαν οι απώλειες (-0,06%) στα 1,773 ευρώ.

Από τα 7,07 ευρώ η ΕΤΕ έκλεισε σταθερή στις δημοπρασίες στα 7 ευρώ ξανά, με τζίρο σχεδόν 32 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,25% για την Πειραιώς στα 4 ευρώ, με την Alpha Bank στο 1,44% και τα 1,6905 ευρώ.

Από την άλλη, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκονται στο επίκεντρο εν αναμονή ενός μεγάλου ντιλ που αφορά την πρώτη. Η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ έκλεισε με νέα άνοδο 1,31% στα 17,02 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,05% και τα 15,38 ευρώ.

Ισχυρά ράλι 4,19% για τη Σαράντης και νέα υψηλά 52 εβδομ. στα 10,20 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Cenergy στο 1,68% και τα 7,27 ευρώ, το ΔΑΑ στο 1,2% και η Lamda στο 1,2%. Νέα άνοδος για τον ΟΤΕ στο 0,89% και τα 13,5 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο 0,62% και την ΕΕΕ στο 0,21%.

Νέες ισχυρές απώλειες για ΜΟΗ στο -1,95%, με τη ΜΠΕΛΑ στο -0,84% και την Τιτάν στο -1,18%.

Στα mid caps κέρδη 4,82% για την Κρι Κρι, 1,41% για τη Fourlis, 2,62% για την Alumil και 1,38% για την Intralot.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Moody's που έρχεται και τα μηνύματα που στέλνουν οι οίκοι αξιολόγησης

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 4,3 δισ. και επιτοκιακά έσοδα 8,2 δισ. ευρώ το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider