Ισχυρό πτωτικό σερί για το Χρηματιστήριο και συνέχεια υποαπόδοσης - Sell off σε ΟΤΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό πτωτικό σερί για το Χρηματιστήριο και συνέχεια υποαπόδοσης - Sell off σε ΟΤΕ
Ξεπούλημα μετοχών σε ΟΤΕ και ισχυρές πιέσεις σε ΜΟΗ και τράπεζες. Ανεξήγητη εικόνα στο ΧΑ που επιστρέφει σε κλίμα εσωστρέφειας.

Με τον S&P 500 να καταγράφει το ισχυρότερο ανοδικό του σερί από το 2014, το Χρηματιστήριο τραβάει το δικό του δρόμο προς τα κάτω...! Επενδυτική βαθμίδα, ισχυρά αποτελέσματα από τράπεζες και άλλες εισηγμένους ομίλους, υπεραπόδοση της οικονομίας, συνεχίζουν να «καίγονται» στο βωμό των κερδοσκοπικών funds που επενδύουν στο ΧΑ.

Το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι πως δεν ακολουθεί την ανοδική κίνηση των μεγάλων ξένων αγορών, αλλά είναι κατά βάση δομικό και έχει να κάνει με πλειάδα προβλημάτων που ξεκινούν από τον χαμηλό έλεγχο, την έλλειψη εμπιστοσύνης που αποπνέει, το ότι δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά οχήματα για να τοποθετηθούν, αλλά και σοβαρές εταιρείες για εισαγωγή. Θα πει κανείς αυτό έφταιγε σήμερα; Όχι αλλά σαφώς συνηγορούν στη διαμόρφωση ενός κλίματος μιζέριας, μεμψιμοιρίας και νευρικότητας.

Μια πάμφθηνη αγορά που αρνείται να «τρέξει» έχοντας τόσους εγχώριους θετικούς καταλύτες, ενώ δείχνει να επιστρέφει στο κλίμα εσωστρέφειας. Τις προηγούμενες ημέρες πιέζοντας εισηγμένες όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η Μυτιληναίος και άλλες σήμερα μπήκε στο στόχαστρο ο ΟΤΕ, η ΜΟΗ και τράπεζες. Αυτό είναι το επίπεδο της αγοράς, μιας άκρως ρηχής αγοράς που κινείται σε ένα σαθρό market making, και καλώς κακώς με αυτά θα πρέπει να πορευθούν οι επενδυτές.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ «την "υγειά" του δείχνει να έχει βρει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ πέριξ των 1.200 μονάδων, ευελπιστώντας σε ένα ντόπιο year end rally. Το "βλέμμα" των επενδυτών στρέφεται προς Δυσμάς, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, το Πετρέλαιο και τα Ομόλογα στο προσκήνιο. Στα θετικά το προηγηθέν ανοδικό σερί του S&P, που δείχνει την απουσία "στρες" στη μεγαλύτερη Κεφαλαιαγορά του πλανήτη. Οι μεγάλοι Διαχειριστές ετοιμάζονται να "κλείσουν βιβλία" πριν το τέλος του έτους, ενώ φαίνεται να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve και οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δεν θα κάνουν άλλες... παρεμβάσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια τους επόμενους μήνες. Αυτή η εκτίμηση -μαζί με τη διόρθωση της τιμής του Πετρελαίου- έχει οδηγήσει τα Ομόλογα σε ράλι επαναγοράς των short και τις αποδόσεις τους σε αποκλιμάκωση.

Στον αντίποδα, εκτιμούμε ότι το σενάριο νέας «ανάφλεξης» του κόστους της Ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια «κλωστή» καθώς το Μεσανατολικό επιμένει. Μένει να δούμε αν και αυτή πολεμική σύρραξη θα περάσει, πότε και με ποιο κόστος στη «λήθη» των Αγορών.

Κλείνοντας με την Αθήνα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την καταγραφή νέων ετήσιων και πολυετών υψηλών σε μία χρονιά ιδιαίτερα θετικού προσήμου και συμβολισμού για το ΧΑ, ειδικά όσο οι επενδυτές δεν διευρύνουν το εύρος των χαρτοφυλακίων τους και ο όγκος των συναλλαγών είναι... Β' Εθνικής».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες 0,75% στις 1.218,07 μονάδες και τζίρο που ξεπέρασε ελαφρώς τα 80 εκατ. ευρώ καθώς ΕΕΕ και Τιτάν έσωσαν την παρτίδα στις δημοπρασίες. Ο FTSE 25 προφανώς και δεν πήρε ανάσα όταν ο ΟΤΕ και η ΜΟΗ βούλιαξαν, κλείνοντας στο -1,02% και στις 2.962,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης πάντα ευάλωτος στις επιθέσεις των κερδοσκόπων, υποχώρησε κατά 1,47% στις 968,94 μονάδες.

Με το που χτύπησε τα 3 ευρώ τις προηγούμενες ημέρες η Πειραιώς, κατευθείαν ενεργοποιήθηκε κύμα πωλήσεων, με τη μετοχή να κλείνει σήμερα στο -2,38% και τα 2,79 ευρώ. Απώλειες 1,92% για την Alpha Bank στα 1,432 ευρώ και -1,93% για τη Eurobank. Ήπια άνοδος 0,15% για την ΕΤΕ στα 5,512 ευρώ.

Sell off και απώλειες δίχως τέλος στον ΟΤΕ στο -5,22% και τα 12,90 ευρώ, με τζίρο 11,11 εκατ. ευρώ. Από κοντά η ΜΟΗ με βουτιά 3,53% στα 22,38 ευρώ, και η ΔΕΗ στο -1,71% και τα 9,795 ευρώ. Τι και αν έβγαλε αντίδραση χθες ο Μυτιληναίος, η μετοχή έσβησε τα χθεσινά κέρδη με απώλειες 1,64% στα 34,78 ευρώ.

Απώλειες για Aegean, Viohalco, ΕΛΧΑ και ΕΧΑΕ, ενώ σε όλο αυτό το σκηνικό «τρέλας» η Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 6,71% στα 2,225 ευρώ, εν μέσω δημοσιεύματος πως θα διανείμει μέρισμα. Βέβαια και εδώ η ΕΚ παραμένει απούσα...όπως και σε άλλα ζητήματα χειραγώγησης της αγοράς.

Κέρδη 1,28% για τον Τιτάν που πάτησα τα 19 ευρώ, μετά τα άκρως θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ενώ και η ΕΕΕ διασώθηκε με κέρδη 1,64% στα 24,76 ευρώ. Κέρδη για ΜΠΕΛΑ και ΟΤΟΕΛ.

Στα εταιρικά, συνεχιζόμενη αύξηση της κερδοφορίας στην Ελλάδα, εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, με το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) να είναι ενισχυμένο κατά 0,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,5% στα 352,6 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 40%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 0,7%, στα 348 εκατ. ευρώ, με ισχυρό περιθώριο EBITDA 42,9%. Στη Ρουμανία, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) διαμορφώθηκε στα 4,6 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 8 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου κόστους ενέργειας

Από την άλλη, με υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών και αύξηση των πωλήσεων έκλεισε το εννεάμηνο για τον όμιλο Τιτάν. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν σε 1,892 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο χάρη στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων σε όλες τις αγορές και στα αυξημένα επίπεδα τιμών.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 72% και διαμορφώθηκαν σε 397 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο, καθώς αποκαταστάθηκαν τα περιθώρια κέρδους. Όλες οι αγορές κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων, στη δυναμική των τιμών και στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Χρηματιστηριακή: Ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο

Goldman Sachs: Τα δύσκολα πέρασαν - Τέλος στο «Cash is King» - Μείωση επιτοκίων από το δεύτερο μισό του 2024

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Έκρηξη στις απάτες – Χάθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider