«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο - Έχασε τις 1.000 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο - Έχασε τις 1.000 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης
Δεύτερο κατά σειρά κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε το ΧΑ. Βαριές απώλειες σε όλο το ταμπλό και εξαέρωση. Αναζητείται αντιδραση.

Απώλειες που ξεπερνούν ήδη το 3% καταγράφει το Χρηματιστήριο για το μήνα Σεπτέμβριο, δείχνοντας «με το καλημέρα» τις δυσκολίες που ενέχει ο συγκεκριμένος μήνας.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να ξεκίνησε διστακτικά προς την ανακατάληψη των 1.300 μονάδων, ωστόσο οι πωλητές και οι βραχυπρόθεσμοι ενεργοποίηθηκαν άμεσα και όπως και την Παρασκευή, ενέτεινε το το αίσθημα νευρικότητας, συμπαρασύροντας ακόμη περισσότερα χαρτοφυλάκια προς την επιλογή του profit taking. Παράλληλα, η ενεργοποίηση stop long έφερε ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και κάποιες επιμέρους μετοχές που υπεραπέδωσαν.

Όπως ανέφερε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η αγορά μπορεί να κατάφερε να κλείσει με οριακά κέρδη χάνοντας παρόλα αυτά τα κέρδη που είχε στην αρχή της εβδομάδας. Ο ftse25 έδωσε αγοραστικό σήμα κάτι που δεν κατάφερε ο ΓΔ (1326) και ο τραπεζικός κλάδος (1083). Σε μηνιαίο γράφημα τώρα η αγορά για δεύτερο μήνα είχε μικρές απώλειες χάνοντας λίγο κάτω από το 2% της αξίας του. Είμαστε σε μία φάση που η αγορά τηρεί στάση αναμονής με τους αγοραστές να έχουν μικρό προβάδισμα και πλέον να περιμένουν σε πρώτη φάση την αξιολόγηση της DBRS στο κλείσιμο της εβδομάδας».

«Να θυμίσουμε ότι η αγορά βρίσκεται στις παρυφές του υψηλού του 2014 με τελείως όμως διαφορετικά δεδομένα. Πλέον η αγορά χτίζει ένα μακροχρόνιο bull market με την ανάπτυξη να υποστηρίζει την αύξηση των αποτιμήσεων. Ο τραπεζικός κλάδος έχει “αλλάξει πίστα” μετά από πολλά χρόνια αναμένοντας πλέον το κράτος να δώσει σημαντικά πακέτα σε θεσμικούς μειώνοντας το ποσοστό που αγόρασε για την διάσωση του. Η Ελλάδα είναι απλά μία κουκίδα στον επενδυτικό χάρτη και είναι δεδομένο ότι μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μετά την επενδυτική βαθμίδα».

Μάλιστα οι τόσο άτσαλες κινήσεις και ρευστοποιήσεις έφεραν όχι μόνο τη διάσπαση των 1.280 μονάδων, αλλά έβαλαν σε δοκιμασία και την επόμενη στήριξη των 1.273 - 1.268 μονάδων, χωρίς την ενεργοποίηση αγοραστών σε κρίσιμα επίπεδα. Μένει να φανεί αν κάποιοι επιδιώκουν να φτιάξουν τιμές και επίπεδα πιο «προσιτά» πιθανώς σε χαρτοφυλάκια και επενδυτές, πάντως από θεμελιώδης άποψη σίγουρα δεν δικαιολογείται μια τόσο ισχυρή διορθωτική κίνηση, ειδικά από τη στιγμή που η αμερικανική αγορά κρατάει, όσο και οι ευρωπαϊκές.

Οι κινήσεις αυτές καταγράφηκαν τη στιγμή που η Wall Street παραμένει κλειστή και οι ευρωπαϊκές αγορές καταφέρνουν να καταγράφουν μια ήπια άνοδο.

Φυσικά, ο Σεπτέμβριος μπορεί να κρίνει πολλά. Αφετηρία αποτελεί η ετυμηγορία της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook) και τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook). Τόσο η DBRS όσο και η Moody's έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, ενώ οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor's και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook). Σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης δε μάζεψε ούτε στις δημοπρασίες. Αντιθέτως, οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν φέρνοντας το ΓΔ στο -2,44% και στις 1.267,76 μονάδες με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 86,53 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 2,92% στις 3.060,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βούλιαξε κατά 4,28% στις 995,32 μονάδες.

Στις τράπεζες η Εθνική χτυπήθηκε σφόδρα κλείνοντας με απώλειες 4,92% στα 5,80 ευρώ πλέον, με τη Eurobank στο -4,85% και τα 1,51 ευρώ και την Alpha Bank στο -4,28% και τα 1,442 ευρώ. Μάζεψε κάπως η Πειραιώς στο -2,24% και τα 3,06 ευρώ.

Βαριές απώλειες για τη Jumbo στο -4,93%, με την ΕΧΑΕ στο -4,04%, την Ελλάκτωρ στο -4,7%, την Aegean στο -4,39% και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου με απώλειες άνω του 3% πλήν της Cenergy που έμεινε σταθερή στα 7,18 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις και για τη Μυτιληναίος στο -2,96% και τα 36,10 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο -2,82% και τα διυλιστήρια στο -2,82% για ΕΛΠΕ και -1,82% για ΜΟΗ

Αντίθετη κίνηση για Τέρνα Ενεργειακή (+0,79%), Autohellas (+0,30%) και Σαράντης.

Κινήσεις εξαέρωσης και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Alumil να βυθίζει στο -5,68%, τον ΑΔΜΗΕ στο -3,74% και τα Πλαστικά Θράκης στο -3,7%. Όλα στο κόκκινο πλην Profile, Παπουτσάνης και Intracom!

Ενδεικτικό του κλίματος νευρικότητας είναι το 1/7,3 ανοδικές προς καθοδικές μετοχές...!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρέφει στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών η BofA - Ποια προτιμά και γιατί

Jefferies: Οι ευνοϊκές τάσεις σε καταθέσεις, πιστωτική επέκταση και τουρισμό στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζες: «Ξαναχτίζουν» την παρουσία τους στα Βαλκάνια – Στόχος η ανάκτηση ισχυρού περιφερειακού ρόλου 

gazzetta
gazzetta reader insider insider