Ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ευρωαγορές - Μεγάλη πτώση για την Siemens Energy

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ευρωαγορές - Μεγάλη πτώση για την Siemens Energy
Νευρική εκκίνηση εβδομάδας για τα διεθνή χρηματιστήρια. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στα μάκρο και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Μικρές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να μπαίνουν στη νέα εβδομάδα με την προσοχή τους στα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται οι ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Κίνα κατά τον Ιούλιο, την ώρα που οι επενδυτές θέλουν να δουν το πως οι 2 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου επηρεάζονται από το διεθνές περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον συνεχίζουν να καταγράφονται και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,17% στις 458,50 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,13% στις 4.237 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,29% στις 7.542 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,22% στις 15.917 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,09% στις 7.306 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,12% στις 28.552 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,13% στις 9.357 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 4% σημειώνει στο χρηματιστήριο της Γερμανίας η μετοχή της Siemens Energy, εν μέσω των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γερμανική εταιρεία στον κλάδο των ανεμογεννητριών, που αναμένεται να αποφέρει πλήγμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Siemens Energy ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως οι καθαρές ζημίες της θα πρέπει να διαμορφωθούν γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023. Στην προηγούμενη εκτίμηση, προβλεπόταν πως οι ζημίες θα κινηθούν σε τριψήφιο επίπεδα, σε όρους εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις ζημίες των 712 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Μάκρο

Απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η Sentix, θέτοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί τριών μηνών, παρ' όλο που η οικονομία παραμένει σε τροχιά ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις -18,9 μονάδες έναντι -22,5 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -24,3 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία έφτασε στις -17,3 μονάδες, βελτιωμένος κατά 7,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο.

Συρρίκνωση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία (Destatis) της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 1,5% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 0,5%.

Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία για τον Ιούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Halifax, με τον κλάδο ωστόσο να φανερώνει ανθεκτικότητα εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,3% έναντι πτώση 0,1% τον Ιούνιο.

Αναμονή για την Κίνα στην Ασία

Πτωτικές κινήσεις σημειώθηκαν στις περισσότερες ασιατικές αγορές για τη Δευτέρα, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Κίνα κατά τον Ιούλιο, που αναμένονται την Τετάρτη.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,29% στις 32.265 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,22% στις 7.309 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 0,85% στις 2.580 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,59% στις 3.268 μονάδες και ο Shenzhen Component διολίσθησε 1,09% στις 11.115 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πέφτει 0,12% στις 19.502 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιορισμένες κινήσεις και επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider