«Με το δεξί» σε μια «πλούσια» εβδομάδα οι ευρωαγορές με «οδηγό» τράπεζες και υγεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Με το δεξί» σε μια «πλούσια» εβδομάδα οι ευρωαγορές με «οδηγό» τράπεζες και υγεία
Στα ταμπλό, οι μετοχές τραπεζών και υγείας σημείωσαν άνοδο περίπου 0,8%, οδηγώντας σε κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με το δεξί ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές θα εστιάσουν σε περισσότερα εταιρικά κέρδη που αναμένεται να ανακοινωθούν, ενώ πλούσιες θα είναι οι εξελίξεις και στο οικονομικό πεδίο.

Μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη σειρά λαμβάνει την προσεχή Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της και η προσοχή εστιάζεται στο κατά πόσο η BoE θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, ακόμα ένα σημαντικό θέμα για την τρέχουσα εβδομάδα στα «μπλοκάκια» των επενδυτών είναι τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχουν «παγώσει» την άνοδο των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,35% στις 466 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx ανέβηκε 0,19% στις 4.348 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός λόγω της αργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου του Γ'.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,05% στις 15.952 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε 0,11% στις 7.440 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε κέρδη 0,28% στις 27.426 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,70% στις 9.211 μονάδες.

Στα ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές και εκείνες του κλάδου της υγείας σημείωσαν άνοδο περίπου 0,8%, οδηγώντας σε κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι μετοχές των ακινήτων υποχώρησαν 0,7%.

Η σουηδική SBB υποχώρησε σχεδόν 20% μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P Global σε junk, λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητά της. Μεταξύ άλλων, η PostNL εκτινάχθηκε 10,2% ενώ η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Almirall ενισχύθηκε κατά 0,2% αφού τα κέρδη α' τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μάκρο

Την ώρα που οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τις αυξήσεις των επιτοκίων τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επιστρέφουν οι ανησυχίες για το ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική μπορεί να φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μια τέτοια ένδειξη ήρθε από τη Γερμανία καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Περαιτέρω και ισχυρή διολίσθησε κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η Sentix κατά τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -13,1 μονάδες έναντι -8,7 μονάδων τον Απρίλιο και αντί για -9,2 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις -7 μονάδες (-2,7 μονάδες χειρότερα από τον Απρίλιο). Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις -19 μονάδες (-6 μονάδες χειρότερα από τον Απρίλιο), φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το «φάντασμα» του 2007 για τις τραπεζικές μετοχές – «Kόκκινος» συναγερμός για αγορά και οικονομία

Τι θα γίνει με τα επιτόκια της Fed - Οι εκτιμήσεις από Standard Chartered και Βarclays

ΗΠΑ: Νέο ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες - Εκτόξευση 47% για την PacWest

gazzetta
gazzetta reader insider insider