Ευρωαγορές: Με το «δεξί» στο δ' τρίμηνο - Κέρδη για δεύτερη ημέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Με το «δεξί» στο δ' τρίμηνο - Κέρδη για δεύτερη ημέρα
Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης με μεγαλύτερο κερδισμένο το Μιλάνο που κατέγραψε κέρδη πάνω από 320 μονάδες.

Μπορεί ειδικά ο Σεπτέμβριος και γενικά το γ' τρίμηνο να χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες απώλειες για τις ευρωαγορές, όμως η εβδομάδα μπήκε με το δεξί και οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες ήταν πράσινοι, σε μία συνεδρίαση που στιγματίστηκε από την ιστορική «αναδίπλωση» της βρετανικής κυβέρνησης της Λιζ Τρας η οποία εγκαταλείπει τα σχέδια για μείωση της φορολογίας κατά 45%, αλλά και από την ισχυρή πτώση της μετοχής της Credit Suisse.

Οι περικοπές που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτέμβρη ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάσι Κουάρτενγκ, έτυχαν άσχημης υποδοχής από τις αγορές, ενώ ακόμα, η κατάργηση του φόρου 45% σε εισοδήματα άνω των 150.000 στερλινών θεωρήθηκε επίσης πολιτικά τοξική καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής. Στην ανεπανάληπτη υποχώρηση, ανέφερε ότι τα σχέδια του έγιναν «απόσπαση της προσοχής από την κυρίαρχη αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα», ενώ προσέθεσε ακόμα ότι τα πλάνα της κυβέρνησης σχεδιάστηκαν για να «χτίσουν μια πιο ευημερούσα οικονομία».

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,77%, φτάνοντας στις 390 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,72% στις 3.342 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,22% στις 6.908 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,79% στις 12.209 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε 0,55% στις 5.794 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,57% στις 20.972 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 1,29% στις 7.462 μονάδες.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν αύξηση 3,1% ενώ τα τρόφιμα και τα ποτά υποχώρησαν 1,2%. Από τα στοιχεία του Stoxx 600, η εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου Orron Energy, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 12,3%.

Οι μετοχές της αλιευτικής εταιρείας SalMar και της εταιρείας Αlstria Οffice REIT-AG ενισχύθηκαν κατά 9,6% και 8,8%, αντίστοιχα. Η Bakkafrost και η εταιρεία σιδήρου/χάλυβα Tenaris S.A., ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς κέρδισαν 8,6% και 6,9%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι μετοχές της τουριστικής εταιρείας Carnival σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στον Stoxx καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν 7,4% τη Δευτέρα.

Μάκρο

Επιδείνωση μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της S&P Global, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών. Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, πέφτοντας περαιτέρω από τις 49,6 μονάδες του Αύγουστου.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης παρέμεινε ο κλάδος της μεταποίησης στη Βρετανία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global, με σημαντική μείωση στη ζήτηση από το εξωτερικό. Ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες έναντι των 48,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση της S&P Global και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Turkstat, φτάνοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 83,45% έναντι 80,21% τον Αύγουστο και πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία από τα τέλη του 1998.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,08% έναντι 1,46% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,15%. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 68,09% έναντι 66,08% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 68,60%. Τα στοιχεία έρχονται να επιδεινώσουν τις προοπτικές για την τουρκική οικονομία, με τη λίρα να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος και με την ισοτιμία να φτάνει τη Δευτέρα στις 18,56 λίρες ανά ένα δολάριο, έχοντας απωλέσει το 28% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν από την Κομισιόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Μέτρα στήριξης 4,5 δισ. ευρώ, ανάπτυξη και οριακό πλεόνασμα προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2023

Σταϊκούρας-Σκυλακάκης για προσχέδιο προϋπολογισμού: Όπλο η συνετή δημοσιονομική διαχείριση

gazzetta
gazzetta reader insider insider