Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός - «Αγγίζει» το 84%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός - «Αγγίζει» το 84%
Η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 28% της αξίας του έναντι του δολαρίου εντός του 2022.

Τελευταία ενημέρωση: 11:41

Νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, φτάνοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Όπως ανακοίνωσε η Turkstat, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 83,45% έναντι 80,21% τον Αύγουστο και ενώ ο αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 83,50%. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία από τα τέλη του 1998.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,08% έναντι 1,46% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,15%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 68,09% έναντι 66,08% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 68,60%.

Εξάλλου, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) στην Τουρκία αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 151,50% για τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαίο βαθμό κατέγραψε άνοδο 4,78%.

Λίρα

Τα στοιχεία έρχονται να επιδεινώσουν τις προοπτικές για την τουρκική οικονομία, με τη λίρα να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος και με την ισοτιμία να φτάνει τη Δευτέρα στις 18,56 λίρες ανά ένα δολάριο.

Σύμφωνα με το CNBC, το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 28% της αξίας του έναντι του δολαρίου εντός του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Απρόσμενη μείωση του πληθωρισμού - Για 8ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον στόχο του 2%

Βρετανία: Ιστορική υποχώρηση της κυβέρνησης - Εγκαταλείπει το σχέδιο για περικοπές φόρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider