Credit Suisse: Καθησυχάζει η διοίκηση για τη ρευστότητα, την ώρα που αυξάνονται τα «πονταρίσματα» για τη χρεοκοπία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Καθησυχάζει η διοίκηση για τη ρευστότητα, την ώρα που αυξάνονται τα «πονταρίσματα» για τη χρεοκοπία
Η απόδοση στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της CS έφτασε έως και στο 23% πιθανοτήτων για την τράπεζα να κηρύξει χρεοκοπία στα ομόλογα της εντός των επόμενων 5 ετών.

Επιχείρηση «μαζέματος» στο πλήγμα της Credit Suisse σημειώνεται τη Δευτέρα, μετά από το μέμο που έστειλε ο CEO της ελβετικής τράπεζας, Ούλριχ Κέρνερ, προς τους επενδυτές και το προσωπικό της CS, ζητώντας περιθώριο λιγότερο των 100 ημερών για να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της τράπεζας.

Το μέμο εστάλη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με τους επενδυτές να αντιδρούν με μεγάλη ανησυχία απέναντι στις εξελίξεις, στέλνοντας προσωρινά και με το άνοιγμα των αγορών τη μετοχή της CS σε ιστορικό χαμηλό και σε απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το 12% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, προτού αυτές «μαζευτούν» στο -4% το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά το -12% της μετοχής η αξία της Credit Suisse έπεσε κάτω από τα 10 δισ. δολάρια, παράλληλα μαζί με μια αύξηση στο κόστος ασφάλισης για τη χρεοκοπία της τράπεζας, που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η απόδοση στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της CS έφτασε έως και στο 23% πιθανοτήτων για την τράπεζα να κηρύξει χρεοκοπία στα ομόλογα της εντός των επόμενων 5 ετών.

Από την πλευρά του, ο Κέρνερ αναγνώρισε πως η τράπεζα βρίσκεται μια «κρίσιμη στιγμή» και υποσχέθηκε για συνεχή ενημέρωση των υπαλλήλων μέχρι την παρουσίαση της νέας στρατηγικής, στις 27 Οκτωβρίου.

Στελέχη των αγορών αποδίδουν την αύξηση των CDS σε προσπάθεια αμφισβήτησης των κινήσεων της διοίκηση της τράπεζας, με εκπρόσωπο της CS να αρνείται να σχολιάσει σχετικά.

Νέα Morgan Stanley;

Η άνοδος στα CDS της τράπεζας χαρακτηρίστηκε ως «τρομακτική», με τον Μποάζ Ουάνστειν της Saba Capital, να συνιστά σε ανάρτηση του στο Twitter «πάρτε μια βαθιά ανάσα» και να συγκρίνει τις εξελίξεις με την περίοδο του 2011 - 2012, όταν τα ασφάλιστρα κινδύνου της Morgan Stanley ήταν διπλάσια από αυτά που είναι τώρα της CDS της Credit Suisse.

Ήδη ο ελβετικός οίκος φέρεται να οριστικοποιεί τα σχέδια του για διαρθρωτικές αλλαγές στον επενδυτικό βραχίονα της, που μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση χιλιάδων θέσεων απασχόλησης εντός των επόμενων ετών.

Το μέμο που έστειλε ο Κέρνερ την Παρασκευή είναι το δεύτερο που έχει δοθεί υπό την ηγεσία του στην τράπεζα, καθώς έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς τον οίκο. Ήδη αναλυτές της KBW σημείωσαν πως η εταιρεία ενδέχεται να χρειάζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων, ακόμα και μετά την πώληση παγίων της στο πλαίσιο του επικείμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης και ούτω καθεξής.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει υποχωρήσει στα 9,5 δισ. δολάρια, όταν τον Μάρτιο του 2021 η αξία της ανερχόταν στα 30 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διοίκηση υπό την ηγεσία του Κέρνερ προσπαθεί να αναστηλώσει την αξιοπιστία της CS, που έχει πληγεί από μια σειρά χτυπημάτων στη χρηματοπιστωτική της σταθερότητας και στη φήμη της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα διαθέτει η Credit Suisse λέει ο CEO, πτώση 10% στη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider