Χρηματιστήριο: Ανοδική «ανάσα» από το χθεσινό Eurogroup - «Ράλι» η Τέρνα Ενεργειακή

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδική «ανάσα» από το χθεσινό Eurogroup - «Ράλι» η Τέρνα Ενεργειακή
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο κλείσιμο της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από την «βουτιά» προς τις 810 μονάδες την Πέμπτη. 

Τελευταία ενημέρωση 13:57

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο κλείσιμο της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από την «βουτιά» προς τις 810 μονάδες την Πέμπτη.

Το κλίμα στην Λεωφόρο Αθηνών ευνοείται όχι μόνο από την αντίστοιχη αντίδραση που «βγάζουν» οι Ευρωπαίοι επενδυτές, αλλά και από την επισημοποίηση της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, η οποία αποφασίστηκε στο χθεσινό Eurogroup, γεγονός το οποίο κλείνει ένα δυσάρεστο κεφάλαιο πολλών ετών για την ελληνική οικονομία.

Η χθεσινή -σε πανηγυρικό κλίμα- απόφαση του Eurogroup περί ολοκλήρωσης της Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου και εκκίνησης, από την επόμενη ημέρα, την 21η Αυγούστου, μίας νέας πορείας για την Ελλάδα σε όρους κανονικής παρακολούθησης από τους θεσμούς της ΕΕ, συνιστά μία ψήφο εμπιστοσύνης της Ελλάδας με πολλούς αποδέκτες, κυρίως προς το «εξωτερικό».

Οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων του Eurogroup, για ιστορικά νέα αλλά και για σημαντική πρόοδο -ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις πιέσεις των κρίσεων της πανδημίας και του πληθωρισμού- διαμορφώνουν έναν χάρτη εξόδου χωρίς αστερίσκους. Με πολλά προσωπικά εύσημα στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, αλλά και με πιστοποίηση πως η έξοδος είναι «απολύτως δικαιολογημένη» ακόμη και από τον «σκληρό» της Εποπτείας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ που και αυτός ολοκληρώνει τη θητεία του.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δισέλιδο κείμενο «έγκρισης» της Εξόδου, η ίδια η νέα κρίση δημιουργεί προκλήσεις ενώ είναι ξεκάθαρη η ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα παρακολουθούνται μέσα από το μηχανισμό της «μετα-προγραμματικής παρακολούθησης», ο οποίος, όπως εξήγησε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι είναι πολύ καλά δομημένος.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, η ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις της «στροφής» της νομισματικής πολιτικής στο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα δεν έχουν απομακρυνθεί, με την απόφαση της Fed για μια επιθετική αύξηση 75 μ.β. να είναι ακόμα νωπή, απέχοντας μόλις λίγα 24ωρα.

Η κίνηση στα ταμπλό

Έτσι, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 1,66% φτάνοντας στις 828,77 μονάδες με τζίρο 32,19 εκατ. ευρώ.

Οι Large Cap και Mid Cap αντίστοιχα ενισχύονται 1,55% και 1,19%. Στους κλαδικούς δείκτες οι Τηλεπικοινωνίες κερδίζουν 3,14% και τα Τρόφιμα 2,99%, ενώ αρνητικά ξεχωρίζει η Τεχνολογία με -0,89% και τα Βιομηχανικά Προϊόντα με -0,22%. Οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη 0,73%.

Στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης πρώτες σε κέρδη η Τέρνα Ενεργειακή με 8,67% και η ΔΕΗ με 4,61%, με την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με 4,20%. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Eurobank και Μυτιληναίος με -0,21% αμφότεροι και τα ΕΛΠΕ με -0,15%.

Γενικά στα ταμπλό διακρίνεται η Άttica Bank με 11,11%, ενώ στην χαμηλότερη θέση είναι η Εριουργία Τρία Άλφα στο -20%.

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, πτωτικά 35, και 21 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έξοδος από Εποπτεία: Τα εύσημα στην Αθήνα, το νέο καθεστώς παρακολούθησης και οι στόχοι του Φθινοπώρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider