Ενισχύεται το ανοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύεται το ανοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Θετικό κλίμα και άνοδος πάνω από το 1% για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τελευταία ενημέρωση: 17.14

Με σημαντική άνοδο κινούνται για την αρχή της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων και με την προσοχή στις κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις από τη Βρετανία.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιούνιο, την ερχόμενη Πέμπτη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αναφορές της ΕΚΤ αλλά και οι δηλώσεις της διοικήτριας της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τις επικείμενες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τον Μάιο, που ενδέχεται να προσφέρουν νέα σημάδια για το εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα συνεχίσει να κινείται με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης για το χρονικό διάστημα μετά από το καλοκαίρι.

Στα του πολέμου στην Ουκρανία, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έγκριση των ΗΠΑ στη μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την ευρωπαϊκή αγορά ώστε να αντισταθμιστεί το κενό που προκαλεί το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ακόμα, αναμένονται εξελίξεις από τη βρετανική πολιτική σκηνή όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει σήμερα πρόταση δυσπιστίας από το εσωτερικό του κόμματος του.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,11% στις 444,98 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 1,81% στις 3.852 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 1,24% στις 7.627 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,42% στις 14.664 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,55% στις 6.586 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 1,66% στις 24.5672 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,25% στις 8.833 μονάδες.

Μάκρο

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν για τον Μάιο οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Βρετανία, καθώς η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου δοκιμάστηκε από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, όπως η κρίση των ημιαγωγών, που επηρέασαν προς τα κάτω τις παραδόσεις οχημάτων παρά την αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής ένωσης κατασκευαστών και εμπόρων οχημάτων (SMMT), οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 20,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2021, φτάνοντας τα 124.394 αυτοκίνητα. Πρόκειται για τις δεύτερες χειρότερες πωλήσεις οχημάτων κατά τον μήνα του Μαΐου των τελευταίων 30 ετών, καλύτερες μόνο από τον Μάιο του 2020 όταν η πανδημία του κορονοϊού ουσιαστικά «γονάτισε» τον κλάδο της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Κέρδη στην Ασία, με την προσοχή στην Κίνα

Άνοδος σημειώθηκε στις περισσότερες μεγάλες αγορές της Ασίας, με την προσοχή των επενδυτών στα στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin για την Κίνα σημείωσε άνοδο στις 41,4 μονάδες τον Μάιο από τις 36,2 μονάδες τον Απρίλιο. Ωστόσο, είναι ο 3ος συνεχόμενος μήνες που ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ενισχύθηκε 0,56% στις 27.915 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 έπεσε 0,45% στις 7.206 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi παρέμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 1,28% στις 3.236 μονάδες, ο Shenzhen Component ισχυροποιήθηκε 2,5% στις 11.919 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έγραψε κέρδη 1,83% στις 24.468 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της

gazzetta
gazzetta reader insider insider