Τα lockdown για τον κορονοϊό πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα lockdown για τον κορονοϊό πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικές κινήσεις για το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Το αρνητικό κλίμα δεν άλλαξαν ούτε τα στοιχεία της Markit.

Με σημαντικές απώλειες κινούνται στη δεύτερη μέρα συνεδριάσεων της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αναζωπύρωση του κορονοϊού εν όψει των Χριστουγέννων να απομακρύνει τους επενδυτές από τα ταμπλό.

Καθώς τα νέα κρούσματα της νόσου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων ή ακόμα και lockdown, όπως αυτό που ισχύει από χθες στην Αυστρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας συνεχίζει να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown στη χώρα.

Το αρνητικό κλίμα φαίνεται πως δεν αλλάζει ούτε από τα στοιχεία της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για υψηλό 2 μηνών στον σύνθετο PMI, υψηλών 3 μηνών στον PMI υπηρεσιών και υψηλό 2 μηνών στον PMI μεταποίησης, σύμφωνα με την Markit.

Εξάλλου, οι αγορές αποτιμούν και πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,09% στις 483,12 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 1,11% στις 4.291 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,40% στις 7.225 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,96% στις 15.961 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,85% στις 7.044 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 1,07% στις 27.090 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,87% στις 8.744 μονάδες.

Μάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και στη Γαλλία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Markit, με τα δύο ισχυρότερα ΑΕΠ της Ευρωζώνης να παρουσιάζουν μηνιαία άνοδο σε σχέση με τον Οκτώβριο στους βασικούς κλάδους της οικονομίας τους.

Άνοδο στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης και πτώση στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψε η Βρετανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατέγραψε ο βρετανικός όμιλος Compass Group, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μεγαλύτερη αλυσίδα catering του κόσμου για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων της Compass διαμορφώθηκαν στα 464 εκατ. στερλίνες έναντι 210 εκατ. στερλινών για το οικονομικό έτος του 2020.

Το βελγικό παράρτημα του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Orange βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας VOO.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Orange Belgium είναι σε συζητήσεις με την Nethys για την αγορά του 75% της VOO, με την αξία του εν λόγω μετοχικού πακέτου να υπολογίζεται σε 1,28%.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν για την Τρίτη στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με τις πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά να βρίσκονται ψηλά στην προσοχή των επενδυτών.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,09% στις 29.774 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,78% στις 7.410 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi έπεσε 0,53% στις 2.997 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component διολίσθησε 0,37% στις 14.905 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έγραψε απώλειες 1,19% στις 26.655 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider