NFTs: Πήρε δάνειο 532 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει το δικό του έργο - Τι κέρδισε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NFTs: Πήρε δάνειο 532 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει το δικό του έργο - Τι κέρδισε
Ο αγοραστής ήταν ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μάλιστα χρειάστηκε να πάρει δάνειο για να κάνει τη συναλλαγή.

Η εικόνα ενός «ασπρομάλλη», «πιξελιασμένου», χαρακτήρα γνωστό και ως «CryptoPunk 9998» μόλις πουλήθηκε στην αγορά των NFTs έναντι μισού εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, όμως η... αλυσίδα του χρήματος δείχνει πως ο αγοραστής ήταν ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μάλιστα χρειάστηκε να πάρει δάνειο για να κάνει τη συναλλαγή.

Μια περίεργη διαδικασία

Η διαδιακασία ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη όταν κάποιος χρησιμοποίησε μία διεύθυνση του δικτύου Ethereum που ξεκινά με τους χαρακτήρες «0xef76» για να μεταφέρει το NFT έργο σε μία διαφορετική διεύθυνση, την «0x8e39», αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, σχεδόν μία ώρα αργότερα ο χρήστης με τη διεύθυνση «0x8e39» πούλησε το NFT σε μία διεύθυνση που ξεκινά με τους χαρακτήρες «0x9b5a» έναντι 124,457 Ether -- δηλαδή περίπου 532 εκατ. δολάρια. Αυτό που είναι περίεργο είναι πως ο αγοραστής δεν είχε το ποσό στη διάθεση του και χρειάστηκε να το «δανειστεί» μέσα από τρεις πηγές, μέσω του συστήματος Compound.

Ο αγοραστής λοιπόν έστειλε στον ιδιοκτήτη του NFT τα tokens που χρειάζονταν για την ολοκλήρωση της αγοράς και μέχρι εκεί όλα φαίνονται σχεδόν κανονικά.

Όμως λίγο μετά, ο πωλητής έστειλε τα tokens - 124,457 Ether - πίσω στον αγοραστή, ο οποίος αμέσως αποπλήρωσε όλα του τα δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της συναλλαγής που κυκλοφόρησαν στο Twitter.

Το τελευταίο βήμα είναι και το πιο «περίεργο» καθώς το NFT επιστράφηκε στην αρχική διεύθυνση, του αρχικού ιδιοκτήτη, ο οποίος το ξαναέβγαλε σε δημοπρασία με σημαντικά αυξημένη τιμή, έναντι 250,000 Ether, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Πρακτικά, το άτομο ή τα άτομα που συνεργάστηκαν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτή τη συναλλαγή, με συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις, όμως σύμφωνα με την πλατφόρμα Larva Labs η συναλλαγή δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πως θα προσθέσει ειδικά φίλτρα για την αποφυγή τέτοιου είδους συναλλαγών στο μέλλον.

Σε μια παραδοσιακή, ρυθμισμένη αγορά, αυτή η διαδικασία ονομάζεται «εμπόριο πλυσίματος» και είναι μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς στην οποία ένας επενδυτής πωλεί και αγοράζει ταυτόχρονα τα ίδια χρηματοοικονομικά μέσα για να δημιουργήσει παραπλανητική, τεχνητή δραστηριότητα στην αγορά.

Πρακτικά, ο ιδιοκτήτης του NFT έκανε ο ίδιος την αγορά για να... δείξει πως υπάρχει, ενδιαφέρον, ζήτηση και τελικά να διπλασιάσει την τιμή του ίδιου έργου! Με λίγα λόγια ήταν ένα απλό «διαφημιστικό τρικ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η εταιρεία NFT της Fanatics αποτιμάται τώρα στα 1,5 δισ. και μερίδιό της ανήκει στον θρύλο του NFL Πέιτον Μάνινγκ

NFTs: Το «Doge» πουλήθηκε έναντι 4 εκατ. δολαρίων, όμως ο καθένας μπορεί να πάρει... μερίδιο με 1 δολάριο

EtherRock NFT: Θα δίνατε 1,3 εκατ. δολάρια για την φωτογραφία μίας πέτρας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider