Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 3 ετών σημείωσε η τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου η οποία έπεσε κάτω από 2 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων (BTU) ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου ζεστού καιρού και της υπεραφθονίας αποθέματος στις μονάδες παραγωγής.

Ο ασυνήθιστα θερμός καιρός για την εποχή απειλεί να κάμψει τη ζήτηση αερίου ενώ τα αυξημένα αποθέματα στις δεξαμενές πιέζουν τους παραγωγούς και την αγορά. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε την Τρίτη πτώση 5,5%, μείωση που έρχεται να προστεθεί στην ήδη πτωτική πορεία της τάξεως του 9,8% που είχε σημειωθεί τη Δευτέρα αφού οι διαχειριστές κεφαλαίων ανέβασαν τα πονταρίσματα σε υψηλό όλων των εποχών.

Στο πλεόνασμα των αποθεμάτων αναφέρθηκε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής του ομίλου Energy Aspects στο Λονδίνο, ο οποίος επεσήμανε ότι «έχουμε πολύ περισσότερο αέριο από αυτό που μπορεί να απορροφήσει η αγορά καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο».

Τα συμβόλαια μελλοντικής  εκπλήρωσης του Νοεμβρίου κατρακύλησαν μέχρι 1, 948 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ εκείνα που λήγουν το Δεκέμβριο υποχώρησαν 1,1 τοις εκατό στα 2, 33 δολάρια ανά  εκατομμύριο BTU μέχρι τις 11:51 π.μ στο Λονδίνο.

Όπως είναι γνωστό η χρήση των μεθόδων της υδραυλικής ρωγμάτωσης και της οριζόντιας γεώτρησης από τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής επιτρέπουν την άντληση μεγάλων ποσοτήτων σχιστολιθικού πετρελαίου με αποτέλεσμα τα αποθέματα του καυσίμου να φθάσουν τα 3,956 τρισ. κυβικά πόδια  κατά το μήνα Οκτώβριο σύμφωνα με πρόγνωση της Διοικητικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι διαθέσιμες ποσότητες ήδη «γυροφέρνουν» τα υψηλότερα επίπεδα για αυτή την εποχή του χρόνου σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2006. Η υπεραφθονία ώθησε τους οίκους Goldman Sachs και Bank of America να περικόψουν τις προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη τιμή αερίου βραχυπρόθεσμα.

Ενώ τα αποθέματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου αφού οι υπάρχουσες πηγές άντλησης ενισχύουν την υπεραφθονία, η πτώση της τιμής θα αποτρέψει τη διενέργεια νέων γεωτρήσεων, όπως προβλέπει ο ενεργειακός αναλυτής, Tim Evans. Όπως σημειώνει, «το γεγονός ότι η τιμή του αερίου έφθασε στα 2 δολάρια ανά εκατ. BTU, σίγουρα ασκεί πίεση στους παραγωγούς να περικόψουν τις επενδύσεις, να μειώσουν τις γεωτρήσεις και να αφήσουν και λίγο φυσικό αέριο στο έδαφος για αργότερα. Αν, τώρα μας ρωτήσει κανείς, σε ποια φάση βρισκόμαστε, θα έλεγα ότι μάλλον βρισκόμαστε στη φάση της παρακμής».