Τις επόμενες ημέρες ο πρώτος απολογισμός των μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις επόμενες ημέρες ο πρώτος απολογισμός των μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης
Θέμα ημερών η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση του clawback

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των 300 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να μειωθεί το clawback, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

«Ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα βγει η απόφασή μου για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα 120 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) και τα 80 εκατομμύρια ευρώ για το retail. Θέλω να δω την επίδραση των μέτρων, που εφαρμόζονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους CEOs των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών (IFPMA), ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία, που έχει το γεγονός, ότι επέλεξαν τη χώρα μας για τη διεξαγωγή της ετήσιας συνάντησής τους. «Δήλωσαν με την παρουσία τους ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο για τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, δε, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επενδύσεων των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας.

«Παρόλο που η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., η χώρα μας παράγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων. Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Στη συνάντηση (στο Μέγαρο Μαξίμου) καλέσαμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback και να κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα, είτε με δικά τους εργοστάσια, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», είπε ο Υπουργός Υγείας, φέρνοντας για άλλη μια φορά το παράδειγμα πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κατασκεύασε καινούριο εργοστάσιο και ανέβασε τις εξαγωγές της από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κεφαλαλγία: Τα σημάδια που υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας

Έρευνα: Φάρμακο για τον διαβήτη φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη του Πάρκινσον

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider