Πρωτοχρονιά με κοκτέιλ ιώσεων, κορονοϊό και γρίπη - «Στενάζουν» τα νοσοκομεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοχρονιά με κοκτέιλ ιώσεων, κορονοϊό και γρίπη - «Στενάζουν» τα νοσοκομεία
Ο συγχρωτισμός των εορτών αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση στα περιστατικά.

Την προσοχή των πολιτών επισείουν οι ειδικοί, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης το τελευταίο διάστημα. Ο συγχρωτισμός των εορτών αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση στα περιστατικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τα άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα και προκαλώντας πίεση στο σύστημα υγείας. Οι επιστήμονες συνιστούν τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, αποφυγή των επαφών όταν υπάρχουν συμπτώματα, καλό αερισμό των χώρων και υγιεινή των χεριών.

Ήδη, στα νοσοκομεία της χώρας σημειώνεται μεγάλη αύξηση προσελεύσεων και εισαγωγών περιστατικών με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις που εξετάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καθώς επίσης και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 25%, με τις αναμονές να φτάνουν σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα ακόμα και τις 8 ώρες. «Ασφυξία» επικρατεί και στα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, με την αύξηση στα περιστατικά ιώσεων να ανέρχεται στο 30%. Οι αναμονές για εξέταση ξεπερνούν τις 4 ώρες, ενώ παιδιά παραμένουν σε ράντζα ή νοσηλεύονται στη διασπορά, σε κλινικές άλλων παθήσεων.

Το αδιαχώρητο στα μεγάλα νοσοκομεία

Το αδιαχώρητο επικρατεί στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με τις προσελεύσεις λόγω covid, γρίπης και ιώσεων να έχουν κάνει «άλματα». Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

• «Ευαγγελισμός»
- Στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται πάνω από 1.000 ασθενείς.
- Σημειώνεται αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά.
- Κατά την τελευταία εφημερία εισήχθησαν περί τους 8 ασθενείς με γριπη Η1Ν1.
- Αύξηση 80% στις προσλεύσεις ασθενών με κορονοϊό και πτώση στα χειρουργικά περιστατικά.

• «Αττικόν»
- Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950 και εισήχθησαν 180 ασθενείς. Αυξημένες είναι και οι προσελεύσεις και εισαγωγές περιστατικών με covid-19. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν αναπτύχθηκαν ράντζα.

• «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης
- Στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1.200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Οι προσελεύσεις περιστατικών με ιώσεις είναι επίσης αυξημένες κατά 25%.
- Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά, σε κλινικές άλλων παθήσεων. Η εξέταση στα επείγοντα ξεπερνάει τις 8 ώρες.

Αύξηση 80% στις προσελεύσεις περιστατικών covid

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», παρατηρείται αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με covid-19 καθώς και των εισαγωγών, που ξεπερνούν τις 30. Ωστόσο, τα περιστατικά εμφανίζουν πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η νοσηλεία τους είναι ολιγοήμερη.

Οι νοσηλευόμενοι με Covid στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται σε περίπου 1.650, εκ των οποίων οι 1.390 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 260 σε ΜΕΘ, ενώ 68 ασθενείς είναι δασωληνωμένοι.

Η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών έχει θορυβήσει υγειονομικές Αρχές και επιστήμονες, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω αύξηση.

Χθες, Πέμπτη, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θέτοντας στο τραπέζι θέματα που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς και την αποφυγή της βαριάς νόσου. Η Επιτροπή κατέληξε στην κατά περίπτωση και ανά νοσοκομείο επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τις Επιτροπές Λοιμώξεων, οι οποίες λειτουργούν εντός των νοσοκομείων αλλά και στη σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός.

Έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς τα ποσοστά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επίσης, στη χρήση των αντιιικών φαρμάκων, που αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, τη διασωλήνωση και την θανατηφόρα έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την επίδραση του ιού στις διασωληνώσεις και τους θανάτους και το αν και κατά πόσο αυτή έχει περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη έκθεση του ΕΟΔΥ

Τζανάκης: Το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία από τις ιογενείς λοιμώξεις

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Αυξημένος ο κίνδυνος κατά την περίοδο των εορτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider