Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Άγνωστες οι συνέπειες των πλημμυρών στον υδροφόρο ορίζοντα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Άγνωστες οι συνέπειες των πλημμυρών στον υδροφόρο ορίζοντα
Για τις υδατογενείς λοιμώξεις και τις επιπτώσεις τους στη Δημόσια Υγεία μίλησε ο Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστοδούλου Χριστάκης.

Για τις υδατογενείς λοιμώξεις και τις επιπτώσεις τους στη Δημόσια Υγεία μίλησε ο Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΟΔΥ, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου Χριστάκης, σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Υδατογενείς λοιμώξεις & Δημόσια Υγεία».

Κατά το χαιρετισμό του ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν, η χρονική του έκταση είναι εξαιρετικά μεγάλη. «Κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω των λυμάτων, των νεκρών ζωών, των χημικών και των λιπασμάτων που έχουν μολύνει τα λιμνάζοντα νερά», τόνισε.

Στο σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε από το ΙΔΕΕΑΦ και το Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ΑΡΕΤΑΙΟΣ και τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ΟΣΦΕ, διεξήχθη με τη συμμετοχή περισσότερων από 800 φαρμακοποιών, στην πλειονότητά τους από την πληγείσα Θεσσαλία.

Κατά τη διάρκειά του αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω Φυσικών Καταστροφών, τα νοσήματα υδατογενούς προέλευσης που μπορούν να εμφανιστούν, μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών υδατογενών λοιμώξεων καθώς και η συνεισφορά του φαρμακοποιού στις φυσικές αυτές καταστροφές.

Δράσεις και αντιμετώπιση

Ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας αναφερόμενος στο οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές είπε πώς αφορμή για το σεμινάριο αυτό έδωσε η τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οι συνέπειες στην Δημόσια Υγεία λόγω της διάδοσης ιογενών, βακτηριδιακών και μυκητιακών λοιμώξεων.

Ο Προέδρος του ΠΦΣ κ Απόστολος Βαλτάς, εξέφρασε την θλίψη του για την απόγνωση που διέκρινε στα πρόσωπα όλων των πλημμυροπαθών αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για την επόμενη μέρα βλέποντας την καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αναφέρθηκε σε 11 φαρμακεία που είναι εντελώς κατεστραμμένα καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα με την παρέμβαση του ΠΦΣ για την εκτέλεση και την υποβολή των συνταγών. Ζήτησε δε, η πολιτεία να προχωρήσει πολύ γρήγορα στις διαδικασίες αποκατάστασης των πλημμυροπαθών. «Αισθάνομαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ έναν κλάδο που προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς αντίκρισμα πολλές φορές» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, αναφέρθηκε στις συντονισμένες πολυεπίπεδες δράσεις του Π.Φ.Σ. και της ΟΣΦΕ παρεμβαίνοντας στην πολιτεία και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι συνεταιρισμοί τόνισε, συνέβαλαν στην διατήρηση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών και στην επίλυση των προβλημάτων τους.

O Γενικός Γραμματέας του Π.Φ.Σ. κ. Εμμ. Κατσαράκης είπε πως η πραγματικότητα στις περιοχές αυτές είναι θλιβερή και δύσκολη για όσους την αντιμετωπίζουν καθημερινά και αναφερόμενος στο θέμα των αντιτετανικών ορών και των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, ενημέρωσε ότι θα υπάρχει μια αυξημένη ποσόστωση για τις περιοχές αυτές, όπως και προτεραιοποίηση σε σχέση με τον εμβολιασμό τους, δίνοντας τον λόγο στον Καθηγητή κ. Θ. Κωνσταντινίδη. Στην εισήγησή του με θέμα «Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω Φυσικών Καταστροφών», αναφέρθηκε στην διεπιστημονική αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο των φαρμακοποιών και ανέφερε ότι αναμένεται έξαρση των υδατογενών και τροφιμογενών λοιμώξεων, των ζωονόσων ακόμη και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Νοσήματα υδατογενούς προέλευσης

Στα «Νοσήματα λόγω υδατογενούς προέλευσης» αναφέρθηκε η κυρία Χριστίνα Τσιγάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, που τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και μακροπρόθεσμες και αναφέρθηκε στις κατηγορίες των λοιμώξεων και τους τρόπους μετάδοσής τους.
Η Ευαγγελία Νένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, με θέμα «Μέτρα προφύλαξης από υδατογενείς λοιμώξεις», είπε πώς με βάση τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος επιδημικών εξάρσεων στις πλημμύρες είναι χαμηλός και προέρχεται κυρίως από την επιμόλυνση του δικτύου ύδρευσης.

Τέλος, «Ο ρόλος του κοινοτικού φαρμακείου στις φυσικές καταστροφές» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Ηλίας Κατσόγιαννης, MSc, Φαρμακοποιός που μετά από εκτενή αναφορά, κατέληξε ότι κάθε φαρμακοποιός της κοινότητας είναι φαρμακοποιός διαχείρισης κρίσεων Δημόσιας υγείας και όπου υπάρχουν φάρμακα πρέπει να υπάρχει και φαρμακοποιός.

Την επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου είχε το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Πρώιμη αύξηση της διασποράς στην Ελλάδα – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Κακοκαιρία Elias: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Πέμπτη - Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider