Ελλείψεις φαρμάκων: Στη Uni Systems ο ηλεκτρονικός έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Στη Uni Systems ο ηλεκτρονικός έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας
Η εν λόγω εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά.

Παρεμβάσεις ψηφιακού χαρακτήρα περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό των ελλείψεων φαρμάκων, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκρίθηκε αίτημα για την προμήθεια παροχής υπηρεσιών από φορέα που «κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία», για την
διερεύνηση και αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, με στόχο τον έλεγχο των ελλείψεων των φαρμάκων που κατά περιόδους εμφανίζονται στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, προτείνεται απευθείας ανάθεση του έργου στην εταιρεία Uni Systems, η οποία θα πρέπει να το παραδώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 και ο προϋπολογισμός του δεν θα υπερβαίνει τα 9.225 ευρώ.

Διερεύνηση και αποτύπωση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η εν λόγω εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά και την άμεση ανάγκη για ταχεία διερεύνηση και αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, ως ακολούθως:

•Συμμετοχή στις συναντήσεις της επιφορτισμένης με αυτό το αντικείμενο επιτροπής του υπουργείου Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τροφοδοσίας φαρμάκου της αγοράς, όπως ενδεικτικά ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακευτικές Εταιρείες/Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), εκπροσώπους ιδιωτικών φαρμακείων και εταιριών που τους υποστηρίζουν πληροφορικά κ.λπ.

•Καταγραφή της ροής τροφοδοσίας του φαρμάκου από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες/ΚΑΚ μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία.

•Καταγραφή δράσεων και δυνατοτήτων προβλεψιμότητας ελλείψεων αναντικατάστατων φαρμάκων για τον ασθενή.

•Συμβουλευτικές υπηρεσίες με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος που θα προσδιορίζει το απόθεμα του φαρμάκου στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη συγκέντρωση δεδομένων από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα, και την ανάπτυξη σχετικών «συνδέσμων» με τα υπάρχοντα συστήματα.

Ηλεκτρονική εφαρμογή για τους πολίτες

Προς την ίδια κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας (18/9) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των πολιτών νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσα από την οποία θα μπορούν να βλέπουν εάν υπάρχει το φάρμακο που τους συνταγογραφεί ο γιατρός, ούτως ώστε, εάν βρίσκεται σε έλλειψη, να μην ταλαιπωρούνται αναζητώντας το στα φαρμακεία.

«Πιστεύω ότι σε έναν μήνα περίπου από σήμερα θα την έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη», εξήγησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός, φαίνεται αποφασισμένος να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό το πρόβλημα των ελλείψεων, γεγονός που ικανοποιεί και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, δήλωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειές του.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού συστήθηκε Επιτροπή με ειδικό έργο την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Έργο της 11μελούς Επιτροπής, της οποία πρόεδρος ορίστηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης – Νικόλαος Αγγέλης, είναι η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Απαλλαγή όλων των πλημμυροπαθών από την συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις

Ελλείψεις φαρμάκων: Ελέγχους από τον ΕΟΦ ζητούν οι φαρμακοποιοί – Στήριξη στις προσπάθειες Χρυσοχοΐδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider