Ελλείψεις φαρμάκων: Τα αιτήματα των φαρμακοποιών και η κοινή δράση στην ΕΕ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Τα αιτήματα των φαρμακοποιών και η κοινή δράση στην ΕΕ
Οι ελλείψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, την ώρα που σκευάσματα αποσύρονται από την αγορά και άλλα εξάγονται, εντείνοντας ακόμα περισσότερο πρόβλημα. 

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων εξακολουθούν να βρίσκονται φαρμακοποιοί και ασθενείς, οι οποίοι καταβάλλουν καθημερινά αγωνιώδη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, την ώρα που σκευάσματα αποσύρονται από την αγορά και άλλα εξάγονται, εντείνοντας ακόμα περισσότερο πρόβλημα.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, λίγο πριν το Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, είχε τονίσει πώς, παρά το γεγονός ότι απαγορεύθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές σε 200 σκευάσματα, επιτήδειοι άρχισαν να εξάγουν άλλα φάρμακα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καινούργιες, σοβαρότατες ελλείψεις σε όλες τις παθήσεις.

Μάλιστα, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την τελευταία απόφαση για τροποποίηση της λίστας «προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων», ο ΠΦΣ απέστειλε συμπληρωματική λίστα με φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μετά από συλλογή στοιχείων πανελλαδικά, έκρινε ότι πρέπει να ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα. Σκοπός της κίνησης αυτής, ήταν η επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης, βάσει της πραγματικής εικόνας των ελλείψεων στην αγορά φαρμάκου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανανέωσε τις λίστες με τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση νέας λίστας απαγόρευσης εξαγωγών, παρότι πολλά φάρμακα εξακολουθούν να είναι δυσεύρετα ή εξαφανισμένα όχι μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και στα νοσοκομεία.

Πρόσφατα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ανέδειξε το θέμα, καταγγέλλοντας ότι γιατροί και φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κάνουν επιλογή ασθενών στη χορήγηση φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται σε πολύ περιορισμένη διάθεση.

ΠΦΣ: Αποσύρονται φάρμακα χαμηλού κόστους

Την Πέμπτη (4/5) ο ΠΦΣ επανήλθε στο θέμα, εστιάζοντας στο φαινόμενο απόσυρσης φαρμακευτικών σκευασμάτων από την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο παράδειγμα φαρμάκου με λιανική τιμή 1 ευρώ, τονίζοντας ότι η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

«Είναι βέβαιο ότι εφόσον και αυτά αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής», ανέφερε ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

ΦΣΑ: Να παρέμβει η Πολιτεία

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε την ίδια μέρα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), ζητώντας από την Πολιτεία να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρείες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα φάρμακα με αποφάσεις των εταιρειών, αποσύρονται από την Ελληνική αγορά», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ΦΣΑ.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής καλούν την πολιτεία να παρέμβει, ούτως ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να βρίσκουν τα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ο ΕΟΦ, «οφείλει να σταματήσει την έγκριση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων και να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι, ότι η υγεία των πολιτών είναι υπεράνω πειραματισμών και κερδών».

Κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ

Τους τελευταίους μήνες η ΕΕ αντιμετώπισε σοβαρές ελλείψεις απαραίτητων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα θρομβολυτικά, οι ινσουλίνες, και σε μικρότερο βαθμό, τα αντιπυρετικά και παυσίπονα.

Με στόχο την καταπολέμηση των ελλείψεων και τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαθεσιμότητας φαρμάκων στην ΕΕ,19 συνολικά χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- συνυπέγραψαν στο Βέλγιο “non – paper” με αποκλειστικό στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού δράσης. Οι προτάσεις αυτές, έρχονται μετά από πρωτοβουλία που είχε λάβει με επιστολή του στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προς την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, εκπροσωπώντας την Medicines for Europe στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε σε εκδήλωση ανοικτής συζήτησης με θέμα την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και σε μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή για τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας. Μόνο με την ενίσχυση των επενδύσεων θα παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, διασφαλίζοντας την κάλυψη των ασθενών και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΕΦ: Μέσω επενδύσεων η αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και η κάλυψη των Ευρωπαίων ασθενών

Συναγερμός από τους φαρμακοποιούς για την απόσυρση φθηνών φαρμάκων

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων - «Σήμα κινδύνου» από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider