ΠΕΦ: Πληθωρισμός, μειώσεις τιμών και υπερφορολόγηση οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων

Newsroom
Μοιράσου το
ΠΕΦ: Πληθωρισμός, μειώσεις τιμών και υπερφορολόγηση οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο.

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τις νέες μειώσεις τιμών στα φάρμακα ελληνικής παραγωγής, όπως προέκυψε από την πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων.

Η Ένωση τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το clawback, εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας έχουν απομείνει στις επιχειρήσεις και καλεί το υπουργείο να προχωρήσει στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων φαρμάκων.

«Σε μια περίοδο που το υψηλό κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους όλων των συντελεστών παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί σταθερά να παράγει και να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών, που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΕΦ κάνει λόγο για «τιμολογιακή απαξίωση» των ελληνικών φαρμάκων και κρούει καμπανάκι για ελλείψεις και αναγκαστικές αποσύρσεις.

«Είναι βέβαιο ότι οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.

Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών που πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και μαζί με το clawback εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τους έχουν απομείνει. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Genesis Pharma και Kyowa Kirin ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για ένα χαρτοφυλάκιο ορφανών φαρμάκων