Self tests: Πλατφόρμα από την ΗΔΙΚΑ για τη διανομή από κανάλια λιανικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Self tests: Πλατφόρμα από την ΗΔΙΚΑ για τη διανομή από κανάλια λιανικής
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. έχει καλέσει την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα, τους φαρμακοποιούς σε συνάντηση.

Προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση για τη διάθεση των self tests στους εργαζομένους μετά την 1η Ιουλίου.

Όπως αποκάλυψε η προϊσταμένη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Αντιόπη Πάνου, στο πλαίσιο του HealthIT Conference, στην ΗΔΙΚΑ έχει ήδη προβλεφθεί μια ειδική πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα μπορεί να γίνεται η διάθεση των self tests και από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα κανάλια λιανικής.

Παράλληλα, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοποιούς. Με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολο Βαλτά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχει καλέσει την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα, τους φαρμακοποιούς σε συνάντηση.

Η συζήτηση θα αφορά στα θεσμικά θέματα του κλάδου, εντούτοις, η ατζέντα θα περιλαμβάνει και «τη συνέχιση της συνεργασίας για τη διάθεση των self tests προς τους πολίτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για διάθεση των self tests από άλλα κανάλια διανομής μετά τη λήξη της παράτασης που έχουν δώσει η φαρμακοποιοί, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον κλάδο, οι κύκλοι του οποίου φαίνεται ότι έχουν διχαστεί.

Παρότι ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας κάλεσε τους φαρμακοποιούς να τηρήσουν την απόφαση του ΔΣ του για διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη την αναστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, ο οποίος αποφάσισε να συνεχιστεί η διάθεση μέχρι εξαντλήσεως τυχόν αποθεμάτων.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Παρασκευή 11 Ιουνίου, το ΔΣ του ΦΣΘ αποφάσισε τελικά να συνεχίσει τη δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, αρχής γενομένης από την ίδια ημέρα. Την ίδια ημέρα, ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε στα μέλη του ότι σταματάει η διάθεση των self tests από τις 19 Ιουνίου, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον ΠΦΣ.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου αναμένεται να επέλθει μεγάλη μείωση στον αριθμό των self tests που θα διατίθενται δωρεάν, καθώς μαθητές, διάφορες επαγγελματικές ομάδες και πιθανότατα οι πλήρως εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από το μέτρο της υποχρεωτικότητας στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ – Η ΚΥΑ και τα σενάρια για τα self tests

Α. Σκέρτσος: Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από το self testing από 1η Ιουλίου

Self test: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοποιούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider