Διαδικτυακή πλατφόρμα βίζας: Ψηφιοποίηση των θεωρήσεων εισόδου για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαδικτυακή πλατφόρμα βίζας: Ψηφιοποίηση των θεωρήσεων εισόδου για τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην ΕΕ
Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο έθεσε ως στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων έως το 2025.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν, την αντικατάσταση του αυτοκόλλητου θεώρησης και την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θεώρησης εισόδου μέσω της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πλατφόρμας βίζας. Το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο έθεσε ως στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων έως το 2025. Είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί αποτελεσματικά η διαδικασία της αίτησης για θεώρηση εισόδου μειώνοντας το κόστος και την επιβάρυνση για τα κράτη μέλη καθώς και για τους αιτούντες και βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια της ζώνης Σένγκεν.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «σήμερα φέρνουμε την πολιτική θεωρήσεων εισόδου της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή. Καθώς ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη μεταβεί στην ψηφιακή τεχνολογία, είναι ζωτικής σημασίας η ζώνη Σένγκεν να προχωρήσει πλέον ως ενιαία. Προτείνουμε μια πλήρως ψηφιοποιημένη αίτηση βίζας για να βοηθήσουμε τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλέστερη διαδικασία υποβολής αιτήσεων».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι «μια σύγχρονη διαδικασία έκδοσης βίζας είναι ζωτικής σημασίας για να διευκολύνει το ταξίδι στην ΕΕ, για τον τουρισμό κα για τις επιχειρήσεις. Είναι καιρός η ΕΕ να παράσχει μια γρήγορη, ασφαλή και διαδικτυακή πλατφόρμα αιτήσεων για βίζα της ΕΕ για τους πολίτες των 102 τρίτων χωρών που απαιτούν βραχυπρόθεσμη βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ».

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η αίτηση για θεώρηση εισόδου εξακολουθεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία βασισμένη στην έντυπη μορφή, με τους αιτούντες να πρέπει στη συνέχεια να ταξιδέψουν για να υποβάλουν και να παραλάβουν το διαβατήριό τους με θεώρηση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται έξοδα τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τα κράτη μέλη. Αρκετά κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα για τη μεταφορά των αιτήσεων θεώρησης στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν διαφορές ως προς τον βαθμό στον οποίο το έχουν κάνει. Μόνο λίγα κράτη προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω διαδικτύου. Αυτές οι διαδικασίες αποδείχθηκαν επίσης προβληματικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, καθώς οι αιτούντες δεν μπορούσαν πλέον να πηγαίνουν ελεύθερα στα προξενεία για να υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Η εναρμόνιση και η ενοποίηση των διαδικασιών αίτησης θεώρησης εντός της ζώνης Σένγκεν θα βοηθήσει στην αποφυγή των λεγόμενων «αγορών θεώρησης» από αιτούντες που ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να υποβάλουν αίτηση σε χώρα Σένγκεν που προσφέρει ταχύτερη διεκπεραίωση της αίτησης θεώρησης από ό,τι στη χώρα που είναι στην πραγματικότητα ο προορισμός τους. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων θα μειώσει επίσης τους κινδύνους ασφαλείας που ενέχουν τα φυσικά αυτοκόλλητα θεώρησης, τα οποία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι επιρρεπή σε παραποίηση, απάτη και κλοπή. Η σημερινή πρόταση είναι επίσης σύμφωνη με τη γενική προσέγγιση της ΕΕ για την ενθάρρυνση του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.

Μέσω της ψηφιοποίησης, η αίτηση για βίζα Σένγκεν θα γίνει ευκολότερη και η ίδια η βίζα θα είναι πιο ασφαλής, επειδή:

- Οι αιτούντες βίζα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής του τέλους θεώρησης μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα Σένγκεν που θέλουν να επισκεφθούν.

- Η πλατφόρμα θα καθορίζει αυτόματα ποια χώρα Σένγκεν είναι υπεύθυνη για την εξέταση μιας αίτησης, ιδίως όταν ο αιτών σκοπεύει να επισκεφθεί πολλές χώρες Σένγκεν.

- Η πλατφόρμα θα παρέχει στους αιτούντες ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις βίζες σύντομης διαμονής Σένγκεν, καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες (όπως δικαιολογητικά, τέλος θεώρησης ή ανάγκη για ραντεβού για τη συλλογή βιομετρικών αναγνωριστικών).

- Η αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο προξενείο θα είναι υποχρεωτική μόνο για τους αιτούντες για πρώτη φορά για τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων αναγνώρισης, για τους αιτούντες των οποίων τα βιομετρικά δεδομένα δεν είναι πλέον έγκυρα ή για όσους έχουν νέο ταξιδιωτικό έγγραφο.

- Η βίζα θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα είναι πιο ασφαλή από το τρέχον αυτοκόλλητο θεώρησης.

- Τέλος, το νέο σύστημα θα διασφαλίζει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύονται πάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία επανεκκινεί τις πτήσεις με 52 «φιλικές» χώρες - Αυστηροποίηση για τη χορήγηση βίζας

Αυστηρούς κανόνες στη χρυσή βίζα και «φρένο» στα χρυσά διαβατήρια θέλει να βάλει η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider