4G δίκτυο στη... Σελήνη ετοιμάζουν Nokia και Nasa

Viber Whatsapp Μοιράσου το
4G δίκτυο στη... Σελήνη ετοιμάζουν Nokia και Nasa
Η συμφωνία μεταξύ Nokia και Nasa που έκλεισε πρόσφατα θα προσθέσει στα ταμεία της Nokia 14,1 εκατ. δολάρια.

Την εγκατάσταση του πρώτου 4G δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη δρομολογεί η Nasa με την συνεργασία της Nokia με ορίζοντα ολοκλήρωσής του τα τέλη του 2022.

Όπως διευκρινίζει ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας, το 4G δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα παρέχει δυνατότητες επικοινωνίας που κρίνονται ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στην επιφάνεια της σελήνης, όπως τηλεχειρισμό σεληνιακών οχημάτων, πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο και video streaming υψηλής ευκρίνειας κι εφαρμογές επικοινωνίας.

Το δίκτυο LTE της Nokia μάλιστα είναι σύμφωνα με την εταιρεία ιδανικό για την παροχή ασύρματης συνδεσιμότητας για κάθε δραστηριότητα που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι αστροναύτες, αφού επιτρέπει δυνατότητες επικοινωνίας φωνής και βίντεο, τηλεμετρία και ανταλλαγή βιομετρικών δεδομένων, καθώς και την ανάπτυξη και έλεγχο ρομποτικών φορτίων και αισθητήρων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Nokia η εταιρεία θα ψάξει να βρει τους τρόπους να παραμετροποιησει την τεχνολογία 4G ώστε να προσφέρει υψηλό επίπεδο επικοινωνίας ακόμη και σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπως είναι αυτό του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας.

Η συμφωνία μεταξύ Nokia και Nasa που έκλεισε πρόσφατα θα προσθέσει στα ταμεία της Nokia 14,1 εκατ. δολάρια και αποτελεί τμήμα της ξεχωριστού προγράμματος επιχορήγησης με την ονομασία Artemis της NASA, το οποίο συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 370 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider