Πληρώνονται τον Απρίλιο τα επιδόματα μητρότητας και γέννησης σε νέες μητέρες - Το χρονοδιάγραμμα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληρώνονται τον Απρίλιο τα επιδόματα μητρότητας και γέννησης σε νέες μητέρες - Το χρονοδιάγραμμα
Η πρώτη καταβολή των αυξημένων ποσών του επιδόματος γέννησης, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου - Στο τέλος Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας.

Περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα δουν μέσα στον Απρίλιο όσες γυναίκες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλαν αίτηση για επίδομα γέννησης.

To νέο επίδομα γέννησης αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στο insider, η πρώτη καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα πραγματοποιηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις. Η δόση του Απριλίου πληρώνεται ως εξής:

  • έως 1200 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο
  • 1.350 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο
  • 1.500 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο
  • 1.750 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο τέκνο.

Στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο. Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί με την πληρωμή της δεύτερης δόσης.

«Όσοι γονείς έχουν κάνει την αίτηση το 2023 ή τους πρώτους μήνες του 2024 δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι επιπλέον. Στον πρώτο μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, παίρνουν την πρώτη δόση και μετά από 5 μήνες τη δεύτερη δόση» δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Το ποσό ήταν προκαθορισμένο και ήταν το ίδιο για κάθε παιδί. Πλέον το επίδομα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2.400 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
  • 2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
  • 3.000 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και
  • 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Επίδομα μητρότητας

Στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr, για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ.

Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.

«Στο τέλος του μήνα ανοίγουμε την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι γυναίκες αγρότισσες μπορούν να λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον ΣΚΑΙ.

Υπενθυμίζεται πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας. Σην υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, θα προβλέπεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες για να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Παράλληλα θα καταβληθούν αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές

Επίδομα γέννησης: Αυξάνεται στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί - Τι ανακοινώθηκε στο ΥΠΕΘΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider